Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Rusya, Hafter’i Libya’da ateşkes için ikna etmeli

Çavuşoğlu: Rusya, Hafter’i Libya’da ateşkes için ikna etmeli

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Libya’da ateşkesin sağlanması için ülkenin doğusunu kontrol eden ve son olarak Sitre kentini ele geçiren General Hafter’in Rusya tarafından ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca Fransa’yı Hafter’e destek vermekle suçladı.

Libya’nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkes çağrısını reddettiğini açıklamıştı.

Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü Ahmet el Mismari tarafından yapılan açıklamada, askeri operasyonlara devam edileceği duyurmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’da ateşkesin sağlanması için Rusya’ya ülkenin doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’i ikna etmesi çağrısında bulundu.

Çavuşoğlu, 8 Ocak’ta Ankara ve Moskova arasında varılan ortak mutabakata göre her iki tarafın Libya’daki tarafları ikna etmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, “Burada bir ateşkesin sağlanması konusunda iki devlet başkanı çağrıda bulundu. Buradaki mutabakata göre Türkiye olarak biz şu andaki tek meşru yönetim olan Sarraj’ı ve Sarraj yönetimini bu çağrıya destek vermeleri konusunda ikna edecektik; Rusya tarafı da Hafter’i aynı şekilde bu çağrıya destek verme konusunda ikna edecekti” açıklamasında bulundu.

Erdoğan ve Putin, 8 Ocak Çarşamba günü İstanbul’da yaptıkları görüşme sonrası yayımladıkları ortak açıklamayla Libya’da çatışan tarafları 12 Ocak gece yarısı itibarıyla ateşkese çağırmıştı.

Fransa’ya suçlama

Hafter’in çağrıları reddettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Fransa’yı silah desteği ile Libya’da kaosun devamını sağlamakla suçladı.

“Avrupa’dan da zaten Fransa özellikle kendisinin içinde olmadığı her çabayı baltalamak için adeta çaba sarf ediyor. Bugün Libya’daki durumun sorumlularından birisi kim, Fransa. Kaddafi döneminde bombalamalar yapılarak çekilmesini sağlayan Fransa. Şimdi ise meşru olmayan bir yönetimi silah dahil her türlü desteği vererek Libya’da kaosun devam etmesine sebep olan yine Fransa.
“Bir bakıyorsun Fransa AB’ye gidiyor, ‘Hadi Türkiye aleyhine bir karar alın.’ Sonra Mısır’a gidiyor, bazı ülkeleri topluyor ‘Hadi Türkiye’yi eleştirelim.’ En son İtalya Dışişleri Bakanı’nın katılmadığı toplantıdan bahsediyorum. Sanki tüm olumsuz çabaları sarf eden onlar değil de bizmişiz gibi aleyhimize kararlar çıkartmaya çalışıyor. Bunların bir faydası yok.”

Neler oluyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu.

TBMM’ye sunulan Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmiş, böylece Türkiye’nin bu ülkeye asker göndermesinin resmen önü açılmıştı.

Ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerlerinin Libya’ya “peyderpey” gönderilmeye başlandığını açıklamıştı.

Erdoğan, askerlerin Libya’da muharip güç olmayacağını, sahadaki askeri koordinasyonunsa Türk askerlerince sağlanacağını kaydetmişti.

General Hafter ise Türkiye’nin kararına karşı silahlanma ve mücadele etme çağrısı yapmıştı.

Hafter’e bağlı güçler son olarak, Sirte’nin, El Kardabiya askeri hava üssü de dahil olmak üzere geniş bir kısmının kendi kontrollerine geçtiğini açıklamıştı.


Hafter, Erdoğan ve Putin’in Libya’da ateşkes çağrısını reddetti

Libya’da Hafter’e bağlı güçler Sirte’yi ele geçirdi

Erdoğan ve Putin’den Libya’da ateşkes için çağrı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rahip Aho’nun tutuklanması: Süryaniler ne diyor?
Sonraki Haber
TTB 17 Nisan’a kadar sürecek eylem takvimini açıkladı