Ana SayfaToplumsal CinsiyetCeren Damar cinayeti davasında karar çıkmadı, duruşma ertelendi

Ceren Damar cinayeti davasında karar çıkmadı, duruşma ertelendi

HABER MERKEZİ – Akademisyen Ceren Damar Şenel’i öldüren Hasan İsmail Hikmet’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında beklenen karar çıkmadı. Duruşma 21 Şubat’a ertelendi.

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019 tarihinde “kopya tartışması” bahanesiyle Hasan İsmail Hikmet isimli öğrenci tarafından öldürülmüştü.

Hikmet hakkında “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması, Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada tutuklu sanık Hasan İsmail Hikmet ile birlikte Ceren Damar’ın babası Mustafa, annesi Feyza, kız kardeşi Selin, eşi Levent Şenel, meslektaşları, öğrencileri ve kadın örgütlerinin temsilcileri ile tarafların avukatları hazır bulundu.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonu ile Ankara İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği davaya katılma talebinde bulundu.

Bunun üzerine sanık Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak, “Bu bir kadın cinayeti değildir” iddiasında bulundu. Salonda bulunanlar ise avukat Bıçak’a tepki gösterdi.

Daha sonra sanık avukatı Bıçak, savunma sırasında sözlerinin bölündüğünü belirterek sitem etti. Ardından mahkeme başkanı da, sanık avukatının kendi sözlerini bölmesine tepki göstererek, “Sen de benim her lafıma müdahil olma oradan. Sen de benim işime karışma, avukat bey otur yerine” dedi.

Tanıklar dinlenildi

Duruşmada daha sonra Türkiye’nin ilk kadın keskin nişancılarından olduğunu söyleyen sanığın annesi Hatice Hikmet’in de aralarında bulunduğu tanıklar dinlendi.

Tanık olarak dinlenen sanık Hikmet’in dedesi İsmail F., Hasan İsmail Hikmet’in kendisine “Ceren bana evlenme teklifi ile geliyor” dediğini iddia etti.

İsmail F., daha sonra Ceren Damar’ı suçlayan cinsiyetçi söylemlerde bulundu. Bu söylemlere karşı salondakiler, “Artık yeter bu kadar, bizler suçlanıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Duruşmaya son tanığın dinlenmesinin ardından ara verildi.

Aranın ardından mahkeme başkanı, duruşmayı 21 Şubat’a ertelediğini açıkladı.

Bu duruşmada kararın çıkması bekleniyordu.

Savcı ağırlaştırılmış müebbet istemişti

Savcı, bir önceki celsede verdiği mütalaasında, sanık Hasan İsmail Hikmet’in “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “ruhsatsız tabanca bulundurmak” ve “silahla tehdit” suçlarından da 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etmişti.

“Erkek şiddetine yeter diyoruz”

Duruşma öncesi Ankara Kadın Platformu tarafından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, “Ceren Damar ve öldürülen tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Türkiye’de kadınları değil failleri koruyan kararlara karşı gerçek adaleti sağlamak için buradayız” denildi.

Fail Hasan Hikmet İsmail’in duruşmaya takım elbiseyle, kravatla gelerek indirim peşinde olduğu ve toplumsal cinsiyet normları üzerinden Ceren Damar’ı itibarsızlaştırmaya çalıştığı belirtilen açıklamada, “Erkek adaletin tahrik ve iyi hal indirimlerini kendine örnek almaktadır. Çeşitli iftiralar atarak kendini aklamaya çalışmasına biz kadınlar izin vermeyeceğiz” diye vurgulandı.

Açıklamanın sonunda “Bugün Ceren Damar için buradayız. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz. Erkek şiddetine yeter diyoruz” ifadeleri kullanıldı.


Karınca, DHA, MA, Ekmek ve Gül

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van Bölge Hastanesi'nde cam tente çöktü: Dokuz yaralı
Sonraki Haber
İstanbul'da iş cinayeti: Apartman boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti