Ana SayfaCezaevleriCezaevinden “işkence” savunması: Yeni açıldık, böyle sorunlar olabiliyor

Cezaevinden “işkence” savunması: Yeni açıldık, böyle sorunlar olabiliyor

HABER MERKEZİ – İşkence iddialarıyla gündeme gelen Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluları ziyaret eden ÖHD’li avukatlar, hazırladıkları raporda cezaevinde falaka, hakaret, tehdit ve kaba dayak uygulandığına dikkati çekti. Cezaevi yönetimi ise olan biteni “yeni açılmış olmalarına” bağlayarak kendisini savundu.

Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi, hak ihlalleri ve tutuklulara kötü muamele uygulamalarıyla gündemde.

Cezaevinde el ve ayakları kırılan tutukluların falakaya yatırıldığı iddiası, bir mahpusun durumu ailesine aktarmasıyla gündeme gelmişti.

İddiaların ardından tutuklu yakınlarının talebi üzerine Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar cezaevine gitti ve tutuklularla görüştü.

Görüşmeler sonrası dernek üyesi avukatlar bir rapor hazırladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’ın haberine göre, bu raporda, cezaevine yakın zamanda yedi tutuklunun sevk edildiği, bunların çoğunun da müebbet hapis cezası olan ve 25 yıldan fazladır cezaevinde kalan tutuklular olduğu belirtildi.

Raporda bu tutukluların hepsinin ağır sayılabilecek kronik rahatsızlıkları olduğu ancak buna rağmen kendilerine herhangi bir gerekçe sunulmadan sağlık şartları yönünden uygun olmayan Afyon Cezaevi’ne sevk edildikleri kaydedildi.

28 Aralık 2019 tarihinde cezaevine girişte sevk edilen bütün hükümlülere çıplak arama dayatıldığı, bu aramayı kabul etmeyenlerin tamamına yaklaşık yarım saat boyunca hakaret, tehdit, kaba dayak ve falaka gibi işkence yöntemleri uygulandığı aktarıldı.

Rapora göre Akif İpek adlı tutuklu bu müdahale esnasında baygınlık geçirecek hale geldi. Afyon E Tipi Cezaevi’nden sevk gelen Mehmet Ali Kaya’nın ise parmağı kırıldı.

Bunların yanı sıra tutuklulara hastaneye sevkler sırasında kelepçe dayatıldığı, bazı doktorların kelepçeli muayene dayattığı, bazı cezaevi personelinin kendilerine karşı ‘provokatif yaklaşımlar’ içerisinde olduğu şeklindeki ihlaller de raporda sıralandı.

Öte yandan, sevk sonrası ilk günlerde sayım esnasında askeri düzende ayakta sayım dayatması yapılmışsa da itiraz üzerine idarece bu uygulamadan vazgeçildiği kaydedildi.

Cezaevinin savunması: Henüz yeniyiz

Sevk sonrasında eşyalarının birçoğu hala kendilerine verilmeyen tutuklular tüm bu uygulamalara karşı savcılığa suç duyurusu yaptı ancak avukatlar bu dilekçelerin işleme konulup konulmadığı konusunda bilgi edinilemediğini belirtiyor.

Avukatlar, cezaevi yeni açıldığı için ısınma probleminin olduğunu, kantinde ihtiyaçların çoğunun karşılanamadığını da söylüyor.

Avukatların raporunda, cezaevi idaresi ile görüşüldüğü ve cezaevi yönetiminin kendilerine “cezaevinin yeni açılmış olduğu için bu ve benzeri sorunların yaşandığı, bu problemlerin ancak zaman içinde aşılabileceğinin” aktarıldığına dikkati çekiliyor.

Yani cezaevi yönetimi işkence ve hak ihlallerini yalanlamazken bu durumu “yeni açılmış olmaya” bağlıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de köylüler 'yasak' nedeniyle hayvancılık yapamaz hale geldi
Sonraki Haber
MEB'e göre ayrımcılığın resmedildiği kitaptan 4 görsel seçilip ‘algı’ oluşturuldu