Ana SayfaGüncelÇorlu tren katliamı davasının bilirkişi heyetine 1 milyon lira ödenmiş

Çorlu tren katliamı davasının bilirkişi heyetine 1 milyon lira ödenmiş

HABER MERKEZİ – 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren katliamının ardından dava kapsamında oluşturulan bilirkişi heyetine TCDD tarafından 1 milyon lira ödediği ortaya çıktı.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz 2018 tarihinde Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu yedisi çocuk 25 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Katliamın ardından dava kapsamında oluşturulan bilirkişi heyeti, kazayla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetiminde kusur bulmamıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma Bakanlığı, bilirkişi heyetinde yer alan Bekir Binboğa, Sıddık Yarman ve Mustafa Karaşahin’e 14 ayrı danışmanlık sözleşmesi için 1 milyon 40 bin lira verildiğini açıkladı.

CHP’li Şeker, bakanlık tarafından verilen yanıtı şöyle aktardı:

 “Bakanlık bilirkişi heyetindeki Bekir Binboğa, Sıddık Yarman ve Mustafa Karaşahin’e 14 ayrı danışmanlık sözleşmesi için İstanbul ve Süleyman Demirel Üniversiteleri Döner Sermayeleri aracılığıyla 1.040.000 lira ödendiğini açıkladı.
“Danışman bilirkişinin ortak olduğu Savronik şirketi aracılığıyla TCDD’den aldığı ihaleler bunun dışında. Mahkeme heyeti, heyet ile idare arasındaki maddi ilişkiler, rapordaki çelişkiler üzerine yapılan itirazları dikkate alarak yeni bir bilirkişi raporu için karar almıştı. Bakanlığın yanıtı, bilinen bu maddi ilişkiyi belgelemiş oldu. Ortada ciddi bir etik sorun vardı. Bu doğrulandı.”

Çorlu tren katliamı davası hakkında

25 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin açılan dava Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

Davada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) dört çalışan “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Davanın 10 Aralık 2019 tarihinde yapılan dördüncü duruşmasında sanıkların tutuklanması yönündeki talep reddedilmişti.

Bir sonraki duruşma 21 Nisan 2020 tarihinde yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yurttaş Girişimi'nden "İtirazımız Var" bildirisi
Sonraki Haber
Avustralya yangınları: 23 insan ve 480 milyon hayvan can verdi, ordu göreve çağrıldı