Ana SayfaEkolojiDanıştay’dan Uçansu Şelalesi’ndeki HES projesine iptal

Danıştay’dan Uçansu Şelalesi’ndeki HES projesine iptal

HABER MERKEZİ – Antalya’daki Uçansu Şelalesi’ni oluşturan Alara Çayı üzerinde yapılması planlanan HES için verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali için açılan davada mahkemenin iptal kararı Danıştay tarafından onaylandı.

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan Uçansu Şelalesi’nin kaynağını oluşturan Alara Çayı’nda 7’si dere, 1’i baraj tipi olmak üzere 8 Hidroelektrik Santrali (HES) ve Kamer regülatörü projesi bulunuyor.

DHA’nın haberine göre bölgedeki köylüler, nehir üzerinde şelaleye çok yakın bölgede planlanan Kamer regülatörü ve HES projesi için Mayıs 2015’te verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali için dava açtı.

Davada Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, 2016 yılında iptal kararı verdi. Karar temyiz edildi.

Danıştay 14’üncü Dairesi itirazı reddederek, Kamer HES projesini iptal eden kararı onayladı.

‘Karar diğer HES projeleri için de bağlayıcı’

HES’e karşı dava açan köylülerin avukatı Münip Ermiş, neredeyse 10 yıldır devam eden dava sürecinin tamamlandığını belirterek şunları söyledi:

“Danıştay, Gündoğmuş/Alara Çayı’nda son sözü söyledi. Kamer HES projesi bitti, yok oldu. Danıştay da bunu ilan etti. Bölgede 6 kez keşif yapıldı. Hepsinde bilirkişiler, ‘Buraya HES yapılamaz’ dedi. Karar, bu sebeple sadece bu projeyi ilgilendirmiyor.
Bölgedeki diğer HES projeleri için de bağlayıcı. Bu karardan sonra artık Alara Çayı’nın hiçbir noktasında HES yapılamaz ve başvuruların tümünü reddetmeli, ÇED süreçlerini durdurmalıdır.”

Ermiş, nehir üzerindeki toplam 8 projesinden 3’üyle ilgili hukuki sürecin 10 yıldır devam ettiğini ifade etti.

“Bu davalarda 40’a yakın profesör ve doçentten oluşan bilirkişi heyetleri tarafından hazırlanan 6 raporda, Uçansu Şelalesi’nin de bulunduğu Alara Çayı’na kesinlikle HES yapılamayacağı kaydedildi. Buna rağmen davalarda itiraz üzerine sürekli yeni bilirkişi heyeti oluşturulması talep edilerek mahkeme kararları bozuluyor.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da İSİG Meclisi’nin açıklamasında gözaltına alınan altı kişi serbest
Sonraki Haber
Savcı, bir erkeğin çocuğunu darp ettiği kemeri silah saydı, ceza istedi