Ana SayfaGüncelDemirtaş: Jülide ve Kadir onurun, linç güruhu ise alçaklığın sembolü

Demirtaş: Jülide ve Kadir onurun, linç güruhu ise alçaklığın sembolü

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Devran” kitabından uyarlanan tiyatro oyununu izlemeye gidenlerin hedef gösterilmesine tepki göstererek, Ahmet Kaya’ya yönelik linç girişimini hatırlattı: “Bugünün Jülide’si, Kadir’i ve oradaki tüm kadınlar onurun temsilcisi, televizyonlardaki bazı program sunucuları başta olmak üzere linç güruhu ise alçaklığın sembolü olarak tarihteki yerlerini aldılar bile.”

4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yazdığı öykü kitabı “Devran”, 11 Ocak’ta oyuncular Jülide Kural ve Ömer Şahin tarafından okuma tiyatrosu olarak sahneye taşınmıştı.

Kenter Tiyatrosu’nda oyunu izleyenler arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP İstanbul Milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu, CHP’li Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, sanatçılar Kadir İnanır, Lale Mansur, yazar Murathan Mungan da vardı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, oyununa gidenleri hedef almış, oyunu izleyenler arasında olan Kadir İnanır için de “Eksik yapmışsınız Kadir Efendi” sözlerini kullanmıştı.

İnanır’ın Türkiye’nin en önemli sanatçılarından biri olduğunu vurgulayan Halil Ergün, “O, bu ülkedeki toplumsal sorunlara karşı sorumluluk almış bir isim, siz onu nasıl bu şekilde hedef alabiliyorsunuz? Dehşet verici” diyerek Soylu’ya tepki göstermişti.

Kadir İnanır ise, kendisini hedef alan Soylu’ya “Konuşmak istemiyorum, bizim tek derdimiz barış olsun” sözleriyle yanıt vermişti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da oyun ile ilgili yaptığı açıklamada, fotoğrafın ‘çok güzel’ olduğunu belirterek, muhalif Kürtleri AKP’ye çekmeye çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabalarını aksattığına dikkat çekmişti.

Demirtaş’tan açıklama

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Twitter üzerinden açıklama yaptı.

AKP iktidarının ‘barış denilince kırmızı görmüş boğaya döndüğünü’ söyleyen Demirtaş, “Çünkü arkasına saklanacakları tabutlara ihtiyaçları var. Yoksulluğun, işsizliğin, yolsuzluğun sorgulanmaması için gencecik evlatlarımızın cenazelerine ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, barış olduğu takdirde ‘istismar edilecek konu kalmayacağını’ belirterek “Milliyetçilik ve beka söylemiyle toplumu artık kutuplaştırıp karşı karşıya getiremeyecek, buradan oy sağlayamayacaklar. Barış diyene bunca öfkenin, bunca nefretin nedeni budur” dedi ve ekledi:

“Herkesin elini vicdanına koyarak barış için yan yana gelmesi artık ahlaki bir görevdir, sorumluluktur. En büyük çözüm süreci de halkın demokrasi için yan yana gelmesi, el ele vermesidir.
“Ballı kaymaklı iktidarlarını kaybetmemek için gözlerini karartıp nefretle ve kinle gece gündüz ekranlardan saldıranlara verilebilecek en anlamlı cevap, çoğalarak yan yana gelmektir. Halkın çoğunluğu bunu isterken, siyasetçiler de bunun gereğini yapmaktan çekinmemelidir artık.”

“Fırlattığınız çatallar, bıçaklar artık bizi yaralamıyor”

Demirtaş, Magazin Gazetecileri Derneği’nin (MGD) 10 Şubat 1999’da düzenlediği ”Yılın En İyi 10 Müzik Yıldızı Yarışması” ödül töreninde “Kürtçe şarkı söylemek, klip çekmek istiyorum” dediği için linç edilmek istenen Ahmet Kaya’ya yapılanları hatırlatarak, şunları ifade etti:

“Ahmet Kaya ve sevgili eşi Gülten’i, çatal bıçak fırlatarak linç etmeye çalışan güruhu hatırlamayanımız yoktur, değil mi? Bazı utançlar, sahiplerine bir ömür boyu yapışıp kalıyor ne de olsa.
“Ahmet Kaya’ya o gün “bölücü, terörist, vatan haini”, yanlarında duran Mehmet Aslantuğ’a da “terör destekçisi” yaftası yapıştırılıyordu. Ve gün oldu devran döndü, “onur” sahibine, “alçaklık” sahibine kaldı.
“Bugünün Jülide’si, Kadir’i ve oradaki tüm kadınlar onurun temsilcisi, televizyonlardaki bazı program sunucuları başta olmak üzere linç güruhu ise alçaklığın sembolü olarak tarihteki yerlerini aldılar bile.
“Fırlattığınız çatallar, bıçaklar artık bizi yaralamıyor. Birlikte olmak için, yan yana durmak için daha fazla cesaretlendiriyor, güç veriyor, moral veriyor. Devam edin, devran dönüyor.”

Kılıçdaroğlu: Devran fotoğrafı çok güzeldi

Kadir İnanır’dan Süleyman Soylu’ya tek cümlelik yanıt

Kadir İnanır’ı hedef alan Bakan Soylu’ya Halil Ergün’den tepki

‘Kutuplaşmaya karşı dayanışma’: Selvi Kılıçdaroğlu, Başak Demirtaş ve Dilek İmamoğlu buluştu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin'de Şefika Yasa 9 gündür kayıp: 'Bir erkek öldürmekle tehdit ediyordu'
Sonraki Haber
Ceren Özdemir'i öldüren Özgür Arduç'a ağırlaştırılmış müebbet hapis