Ana SayfaEkolojiDepremin ön inceleme raporu yayınladı

Depremin ön inceleme raporu yayınladı

HABER MERKEZİ – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi tarafından Elazığ’da meydana gelen depremin ön inceleme raporu yayınlandı. Raporda, “Kırılan fay doğrultu atımlı sol yönlü bir fay olarak göze çarpmaktadır. Artçı deprem dağılımları da fay düzlemi çözümü ile uyumludur” denildi.

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi, Jeofizik ve Jeoloji Mühendisliği Bölümleri tarafından hazırlanan 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen depremin ön inceleme raporu yayınlandı.

Raporda depremin artçıları ile fay düzlemi çözümünün uyumlu olduğu kaydedildi.

Fay boyunca yer alan yerlerin yıkıcı depremler beklenen kesimler olduğu belirtilen raporda şu bilgi ve tespitlere yer verildi:

“24 Ocak 2020 Sivrice Mw 6,8 depreminin moment tensör sonuçlarından hesaplanan fay düzlemi çözümü Doğu Anadolu Fayı’nın genel karakteristiğini yansıtmaktadır. Kırılan fay doğrultu atımlı sol yönlü bir fay olarak göze çarpmaktadır. Artçı deprem dağılımları da fay düzlemi çözümü ile uyumludur ve KD-GB yönünde uzanmaktadır.”
Deprem özellikle Sivrice, Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde çok şiddetli bir şekilde hissedilmiştir. Depremin odak derinliği 20 km olarak ölçülmüştür. Bu derinlik bize Sivrice depreminin sığ odaklı bir deprem olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte depremin lokasyonu 38.4980°K enlemi, 39.1210°D boylamı olarak hesaplanmıştır.
Deprem Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana gelmiştir. Deprem episantrının Sivrice merkezine olan uzaklığı yaklaşık 23 km’dir. Depremin oluş zamanından itibaren, lokalmagnitüdü Ml=1.9’dan büyük olan 257 adet artçı deprem meydana gelmiştir.
24 Ocak 2020 Sivrice Mw 6.8 depreminin moment tensör sonuçlarından hesaplanan fay düzlemi çözümü Doğu Anadolu Fayı’nın genel karakteristiğini yansıtmaktadır. Kırılan fay doğrultu atımlı sol yönlü bir fay olarak göze çarpmaktadır. Artçı deprem dağılımları da fay düzlemi çözümü ile uyumludur ve KD-GB yönünde uzanmaktadır. Depremde ortaya çıkan sismik moment 1,8 1018Nm olarak hesaplanmaktadır. Depremlerin hiposantr dağılımları 7 ile 23 km arasında değişmektedir.

Doğu Anadolu Fay Zonu, Karlıova (Bingöl) ve Türkoğlu (Maraş) arasında kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı, yaklaşık 430 km boyunca izlenen, sol-yanal atımlı, farklı uzunlukta ve birbirlerini tamamlayan birçok fay parçasından (segmentten) oluşmuş bir fay zonudur. Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca kayma hızı güncel GPS (Global Positioning System) ölçümlerine göre yılda ~10 mm’dir.

Hem tarihsel hem de aletsel dönem boyunca Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yüzey kırığı oluşturmuş hasar yapıcı depremlerin meydana geldiği bilinmektedir. Bu yüzey kırıkları dikkate alındığında, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca Kahramanmaraş güneyinde Pazarcık segmenti, Pütürge segmenti ve Bingöl güneybatısında Gökdere civarı sismik boşluk olarak tanımlanmış ve yıkıcı deprem beklenen kesimlerdir DAFZ üzerinde yakın geçmişte de hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir.
2007 yılında Sivrice (Mw=5.7, AFAD) ve 2010 yılında Kovancılar (Mw=6.1, AFAD) civarında meydana gelen depremler bu açıdan dikkat çeken depremlerdir 24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan deprem (Mw=6.8, AFAD) Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yıkıcı deprem olması üzerinde meydana gelmiştir. Önümüzdeki günlerde yerbilimciler tarafından yürütülecek olan jeolojik, sismolojik ve jeodezik yöntemlerin bir arada kullanıldığı çok disiplinli çalışmalar ile bu depremin beklenen Pütürge segmenti daha iyi anlaşılacağı düşünülmektedir.”

Elazığ depremi: Yaşamını yitirenlerin sayısı 31’e yükseldi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
En büyük ve en ayrıntılı beyin haritası yayınlandı
Sonraki Haber
Erdoğan’dan sosyal medya tepkisi: Depremi durdurma şansınız var mı?