Ana SayfaEğitimDil çalıştayının sonuç bildirgesi: Kürtçe daha fazla kullanılmalı

Dil çalıştayının sonuç bildirgesi: Kürtçe daha fazla kullanılmalı

HABER MERKEZİ – Kürt Dili ve Kültürü Ağı’nın yol haritasını belirlemek amacıyla Diyarbakır’da düzenlediği çalıştayın sonunda yayımlanan bildirgede hem kurumsal olarak hem de gündelik yaşamda Kürtçe’nin daha fazla kullanılması vurgusu yapıldı.

Dil ve Kültürler Ağı’nın Diyarbakır’da 11-12 Ocak tarihleri arasında yaptığı çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.

İki gün süren çalıştaya yazar, akademisyen, eğitimci, yayıncı, iş insanı, kadın kurumları ve kültür sanat kurumlarından 300’e yakın kişi katılmıştı.

Bawer Berşev tarafından okunan bildirgede hem kurumsal olarak hem de gündelik yaşamda Kürtçe’nin daha fazla kullanılması vurgusu yapıldı.

Çalışma grubunun isminin ‘Kürt Dili ve Kültürü Ağı’ olarak değiştirildiği belirtilen bildirgede, platformun çalışma programı, yapacağı etkinlikler ve logosu gibi konular da belirlendi.

Çalıştayda; anadilde eğitim, ulusal kimlik, sivil faaliyetlerle ilgili kurallar, dilin gelişmesi önündeki engeller gibi konular detaylı olarak ele alındı.

“Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon politikasının sistematik olarak devam ettiği” belirtilen açıklamada, etkili bir programa ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Çalıştayda Yayıncılar Masası, Yazarlar Masası, Kültür Masası, Sanat Masası, Dil ve Eğitim Masası, Meslek Odaları Masası, Hak ve Hukuk Dernekleri Masası, İş İnsanları Masası, Basın Masası, Akademisyen ve Sosyo-Linguistik Masası, Kadın Dernekleri Masası ve Çocuk Dernekleri Masası isimleriyle 12 tematik masa oluşturuldu.

Oluşturulan masalarda temel konular ele alınarak raporlar oluşturuldu. Söz konusu masaların, çalışmalarını sürdüreceği, tespit ve önerilerini ‘Kürt Dili ve Kültürü Ağı’na sunacağı ifade edildi.

“Baba Tahirê Hemedani Yılı”

Kürt dili ve kültürünün korunup geliştirilmesi için 2020 yılının “Baba Tahirê Hemedani Yılı” ilan edilip Kürtçe seferberliği için somut adımların atılması istendi.

Bu amaçla yıl boyunca Kürt dili ve kültürü üzerinde konferans, panel, sempozyum ve çalıştayların düzenleneceği kaydedildi.

8 Mart, 21 Mart, 21 Şubat, 15 Mayıs gibi özel tarihlerde çeşitli çalıştayların da düzenlenmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Bundan sonra dil ve kültür alanındaki çalışmaların daha güçlü şekilde sürdürüleceği belirtilen açıklamada, sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere Kürt diliyle ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi çağrısı yapıldı.


Diyarbakır’da dil çalıştayı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da ormanlık alanda Melahat İşbir öldürülmüş halde bulundu
Sonraki Haber
Sevag Balıkçı'yı öldüren Kıvanç Ağaoğlu'na 16 yıl 8 ay hapis cezası