Ana SayfaEğitimDiyarbakır’da dil çalıştayı

Diyarbakır’da dil çalıştayı

HABER MERKEZİ – Dil ve Kültürler Ağı’nın, yol haritasını belirlemek amacıyla Diyarbakır’da düzenlediği çalıştay, aralarında yazar, akademisyen ve yayıncıların da bulunduğu 300’e yakın kişinin katılımıyla başladı.

Diyarbakır’da, Dil ve Kültürler Ağı tarafından dil çalıştayı gerçekleştiriliyor.

Dil ve Kültürler Ağı’nın, yol haritasını belirlemek amacıyla düzenlediği dil çalıştayı Diyarbakır Demir Otel’de başladı.

Aralarında yazar, akademisyen, eğitimci, yayıncı, iş insanları, kadın kurumları ve kültür sanat kurumlarında oluşan 300’e yakın kişi çalıştaya katılıyor.

Çalıştayın açılış konuşmasını sekreteryadan dilbilimci ve yazar Zana Farqinî yaptı.

Farqinî, Kürt dili ve kültürünün içinde bulunduğu durumdan herkesin rahatsız olduğunu ifade ederek, bu konuda adım atma amacıyla toplanmanın önemine değindi:

“Dil ve kültür konusunda birbirinden bağımsız olarak birçok kurum çalışmalarda bulunuyor. Ancak biz bunun yeterli olmadığını görerek birlikte çalışma yapma ihtiyacını gördük. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürt kültürü ve dili amansız bir asimilasyon politikasıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu geçen yüzyıllık aradan sonra ilk kez Kürt dilinin yok olma sinyali verdiğini gördük. Buna karşı bir araya gelerek dil ve kültürümüze dönük saldırılara karşı nasıl bir yol yöntem izlememiz gerektiğin tartışacağız.”

Dil sorununun sadece dil ile bizzat ilgilenenlerin, ilgileneceği bir konu olmadığını, bunun tüm Kürtleri kapsadığını hatırlatan Farqinî, bundan dolayı Dil ve Kültürler Ağı’nın geniş bir çevreyi kapsadığını söyledi.

Çalıştayda farklı konuların ele alınacağını vurgulayan Farqinî, çalıştayın konu başlıklarını da sıraladı ve 12 tematik masa kurduklarını belirtti.

“Bu masalar arasında yayıncılar, yazarlar, dil ve eğitim, kültür ve sanat, iş insanları, meslek odaları, insan hakları kurumları, iletişim masası, akademisyen ve sosyolog, kadın kurumları ve çocuk çalışmaları yapan kurumlar masalara ayrıldı. Her bir masa ‘ne’ ve ‘nasıl’ sorularından yola çıkarak yapılan öneriler kapsamında rapor hazırlayacak.”

Açılış konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak devam ediyor.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'a 'İnsan Hakları ve Barış Ödülü': Aydınlık, mavi günler yakındır
Sonraki Haber
HDK: Rahip Aho'nun tertemiz kalbine itimadımız tam, derhal serbest bırakılmalı