Ana SayfaManşetDiyarbakır’da kadınlardan erkek şiddetine karşı insan zinciri

Diyarbakır’da kadınlardan erkek şiddetine karşı insan zinciri

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da kadınlar erkek şiddetine dikkat çekmek için insan zinciri oluşturdu. Burada konuşan Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Akat, “Birçok kadın öldürüldükten sonra ‘gerekçesi var’ denilerek yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Biz buradayız, el eleyiz, o insan zincirinin birer halkasıyız. Herhangi bir gerekçe ile bir kadının katlinin kararı verilemez” dedi.

Diyarbakır’da kadınlar, evli olduğu Gökhan Demirok tarafından öldürülen Merve Demirkol ve diğer kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.

Kadınlar eylemden önce, öldürüldükten sonra taziye kurulmayan Merve için taziye kurdu.

Taziyenin ardından da Ofis semtinde bir araya gelen kadınlar el ele tutuşarak zincir oluşturdu.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kadın ve çocuk katıldı.

Kadınların, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde yapılan eyleme getirdiği dövizler, polisler tarafından tek tek kontrol edildi.

Kadınlar, “Yaşamak istiyoruz”, “Gülistan Doku nerede?”, “Artık yeter”, “Kadın cinayetlerinin gerekçesi olmaz”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Erk değil, özgür eş yaşam” dövizlerini boyunlarına asan kadınlar, el ele tutuşarak “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları ile insan zinciri oluşturdu.

Burada bir açıklama yapan Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Akat, kurdukları insan zincirinin her bir halkasının yaşamın gerekçesi olması umudu ile bir araya geldiklerini ifade etti.

“Kadınların eşleri, kardeşleri, sevgilileri, katilleri oluyor. Erkek ise kahraman oluyorlar. Birçok kadın öldürüldükten sonra ‘gerekçesi var’ denilerek yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Biz buradayız, el eleyiz, o insan zincirinin birer halkasıyız. Yaşamı, yaşamın kutsallığını savunuyoruz.
Herhangi bir gerekçe ile bir kadının katlinin kararı verilemez. Melike için, Merve için, Müzeyyen için buradaydık. Bu konularda sorumluk sahibi olan örgütlü kadın yapılarının önüne barikat çekmek yerine inanıyoruz ki ileri de el ele tutuştuğu bir güç olacaktır. Bugün var olan iddiamızı her tehdit altında savunmaya devam edeceğiz.”

Karınca, Mezopotamya Ajansı, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yedi ülkenin vatandaşlarına daha ABD’ye seyahat yasağı yolda
Sonraki Haber
Hamit Erdem'den "Emek Tarihi Yazıları"