Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da ‘Ulusal Birlik Çalıştayı’

Diyarbakır’da ‘Ulusal Birlik Çalıştayı’

HABER MERKEZİ – “Kürdistani İttifak Çalışması”nın yol haritasını belirlemek üzere düzenlediği ‘Ulusal Birlik Çalıştayı’, Diyarbakır Sur’da başladı.

Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) de aralarında yer aldığı sekiz parti tarafından oluşturulan “Kürdistani İttifak Çalışması”, 2 gün sürecek ‘Ulusal Birlik Çalıştayı’ düzenliyor.

Sur’daki bir otelde başlayan ve iki gün sürecek olan çalıştaya, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Kürt siyasetçi Ahmet Türk, Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadi Partisi temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılıyor.

Çalıştay, Ayşe Gökkan, Murat Bozdemir ve Naim Sabrioğlu’nun moderatörlüğünde başladı.

Çalıştayda Kürtçenin iki lehçesi ve Türkçe hazırlanan ortak basın metni okundu.

Açıklamada, “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi başta olmak üzere; ülkemizin, halkımızın ulusal özgürlük mücadelesindeki kazanımlarını korumak, büyütmek ve kalıcı hale getirmenin ancak ulusal ittifakla mümkün” olduğu belirtildi.

“Ulusal İttifak; ağır bedellerle yüklü mücadeleyle dünya kamuoyunun sevgi ve sempatisinin odağı haline gelen halkımızın daha fazla uluslararası destek alabilmesinin anahtarıdır” denilen açıklamada, ittifaktan başka bir seçeneğin olmadığı savunuldu.

Çalıştay gündemi

Açıklama ardından basına kapalı olarak devam eden çalıştayın ilk gündem maddesinde, kalıcı ulusal ittifak modeli için “Ulusal meclis mi?”, “Kongre mi?” ya da “Demokratik cephe mi?” sorularına yanıt aranacak.

Kalıcı model arayışları irdelenirken dünyadaki ulusal birlik modellerine bakılarak, ittifakın ismi, programı ve işleyişi belirlenecek.

Çalıştayın ikinci gündeminde de kalıcı ulusal ittifak yolunda ulusal değerlerde ortaklaşmanın sağlanması için sorun ve engellerin aşılması tartışılacak.

Çalıştayın üçüncü gündeminde ise “Kürdistani İttifak Çalışması”nın yol haritası belirlenecek.

Çalıştayın sonuç bildirgesi, yürütülecek tartışmalar sonucunda belirlenecek yol haritası yarın kamuoyuna açıklanacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ukrayna Başbakanı'nın istifası kabul edilmedi
Sonraki Haber
Erdoğan'a göre “Libya'da barışa giden yol Türkiye'den geçiyor”