Ana SayfaEkoloji‘Durum acil, kaybedecek zaman yok’: Sular Hasankeyf’e ulaştı

‘Durum acil, kaybedecek zaman yok’: Sular Hasankeyf’e ulaştı

HABER MERKEZİ – Hasankeyf Koordinasyonu, Ilısu Barajı suları altında bırakılmak üzere olan tarihi yerleşim yeriyle ilgili, “35 köyü su altında bırakan Ilısu baraj gölü, evrensel düzeyde en önemli kültürel ve doğal miras alanları arasında yer alan Hasankeyf’e ulaştı” açıklamasında bulundu.

12 bin yıllık tarihe sahip Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılmak istenen Ilısu Barajı’nda tüm tepkilere rağmen su tutma işlemi devam ediyor.

Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, su tutma işleminin sonunda barajın suları altında kalacak.

Baraj nedeniyle Hasankeyf’te tarihi yapılar da yerinden olurken; kentin önemli tarihi eserleri arasında olan El-Rızk Camisi, Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyubi) Camisi Doğu ve Batı Bloku, Kızlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvarı, Süleyman Han Camisi Külliyesi, taç kapı ve çeşme, Süleyman Han Camisi külliyesi, minaresi taşınmıştı.

“Sular ilçe merkezine yaklaştı”

Fotoğraf: Hasankeyf Koordinasyonu

Hasankeyf Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, Ilısu Barajı’nda tüm eleştiri ve protestolara karşın su tutma işleminin devam ettiği belirtilerek, “Bugüne kadar 35 köyü su altında bırakan Ilısu baraj gölü, evrensel düzeyde en önemli kültürel ve doğal miras alanları arasında yer alan Hasankeyf’e ulaştı” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Hazırlıksız ve bilgisiz yakalanan Dicle Vadisi sakinleri mağdur edilerek yurtlarından göç ettiriliyor. Özellikle Siirt ilinde çok sayıda insan hızla yükselen sular karşısında bazı eşyalarını alamayarak köylerinden acil şekilde çıktı.
“Tamamen su altında kalan 85 köy ve kısmen su altında kalan 124 köy için Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından sadece 4 yeni yerleşim yerinin yapılması sonucu on binlerce insan, aldıkları yetersiz miktarda tazminatla Siirt, Batman, Diyarbakır ve diğer büyük kentlere göç etmeye başladı.
“On binden fazla ‘topraksız’ insan ise hiçbir tazminat alamayarak göç etmeye başladı. Bu insanlara ne DSİ ne de kayyımlı belediyeler destek veriyor.
“Aralık ayının son günlerinden Hasankeyf ilçe merkezine yaklaşan sular Temmuz ayından beri yükseliyor.
“Ağustos ayından beri aileler Hasankeyf’ten tek tek çıkarılırken 40 aile halen Hasankeyf’te evsiz kaldığı ve hayvanları nereye getireceğini bilmediği için yaşamaktadır.
“Günde sadece 1 saat su verilen Hasankeyf’te kalan aileler şimdi zorla çıkarılmayla karşı karşıyadır. Eski Hasankeyf’te sadece bir çayevi ve bir bakkal kalmıştır.
“Kasım ayında tarihi çarsı iş makineleriyle yıkılınca Hasankeyf bir darbe daha aldı.
“Çarşının yıkımıyla alt katta 2 bin yıl geriye giden yapılar ortaya çıktı. Bu yapılar için Kültür Bakanlığı tarafından yürütülen ‘kurtarma kazısı’ eleştirilere neden oldu.
“Diğer alanlarda iş makineleri ile tarihi doku tahrip edilmeye devam ediyor ve Hasankeyf Kalesi etrafında peyzaj açısından bir suç unsuru olan set yükselmeye devam ediyor.
“Yeni Hasankeyf’e taşınan insanlar hallerinden hiç memnun değil. Turistler ne eski ne de yeni Hasankeyf’e uğradıklarından, binlerce insan işsizlikle karşı karşıya.
“Geçim sıkıntısının yanında önemli bir sorun, musluktan gelen suyun içilemez olmasıdır.
“Hasankeyfliler hep su içinde yaşarken artık içecek su bulmakta zorlanıyorlar. İnsanlara iş olanağı yaratılmazsa ve içme suyu sorunu bu şekilde devam ederse insanlar Yeni Hasankeyf’ten de göç etmek zorunda kalacak.
“Bu durum ortaya çıkarsa Yeni Hasankeyf nüfusunun ezici çoğunluğu yerli insanlar olmayacak. Hasankeyfliler Ilısu Projesi’ne şimdi her zamankinden çok karşı.
“Etkilenen köylüler de yıkım, sömürü ve tahakküm projesi olan Ilısu’ya eleştirilerini her zamandan çok dile getiriyor. Neredeyse bütün bölge halkı Ilısu Projesi’nin kendileri açısından büyük bir kayıp ve zulüm olduğunu görüyor.
“Dicle Vadisi’nde yaşanan kıyameti tüm yaşanan tahribatlara rağmen durdurabiliriz.
“Hasankeyf ve Dicle Nehri için hiçbir zaman geç olmadığını tekrar dile getirmekten yorulmuyoruz. Ilısu Projesi’nin neresinden dönersek dönelim bu bize ve gelecek kuşaklara kazançtır!
“2019 yılında ülkemizde daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir kesim Ilısu Projesi’ne karşı çıkarak Hasankeyf’in kurtarılması gerektiğini belirtti.
“Tepki bugünlerde tekrar güçlendirilmeli ve hükümetten Ilısu Barajı’nda su tutmanın durdurulması talep edilmelidir. Durum acildir, kaybedecek zamanımız yok.”

Hasankeyf’in önemi

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.


Sadece 3 km kaldı: Sular Hasankeyf’e doğru ilerliyor

Hasankeyf’te tarih yerinden edilirken: El-Rızk Camisi de taşındı

Uzmanlardan Hasankeyf çağrısı: Hala bu yanlıştan dönülme şansı var

Yıkım devam ediyor: “Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşıyor”

Fotoğraflarla: Köyler suya gömüldü, baraj Hasankeyf’e doğru ilerliyor

Yıkım devam ediyor: “Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşıyor”

Hasankeyf’te tarihi çarşı boşaltıldı, esnaf dükkanını yaktı

Hasankeyf’te tarihi eserler ‘koruma’ adı altında betona gömülüyor

Hasankeyflilere zorunlu göç dayatması: “Evlerimiz elimizden alındı, ne yapalım?”

Hasankeyf: Tarihin yıkımı ve ‘keşfi’ bir arada

Su tutma işlemi devam ediyor: Hasankeyf’te 10 köy sular altında

Nedeni Ilısu Barajı: Mezopotamya’nın ilk antik liman kenti sulara gömüldü

Hasankeyf Economist’te: ‘Tarihi sular altında bırakmak’

Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan zorla yerinden edilecek

Fotoğraflarla: Hasankeyf’in yok edilişi Guardian’da

Hasankeyf’ten yeni uydu görüntüleri


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nurcan Arslan cinayeti: Sanık duruşmaya 'yetiştirilemedi', dava ertelendi
Sonraki Haber
Demirtaş: Dosyama karartma uygulanıyor