Ana SayfaEkolojiElazığ depremi: Can kaybı artıyor, artçılar sürüyor

Elazığ depremi: Can kaybı artıyor, artçılar sürüyor

HABER MERKEZİ – Elazığ Sivrice’de dün meydana gelen deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı yükseliyor. 6.6’lık depremde Elazığ ve Malatya’da en az 29 kişi hayatını kaybetti. Bin 500’ü aşkın kişinin yaralandığı deprem bölgesinde enkaz altında kalanları arama kurtarma çalışmaları sürerken, artçı sarsıntılar da yaşanıyor. Diğer yandan deprem bölgesinde incelemelerde bulunan CHP’li vekiller geçen yıl yapılan kamu binalarının dahi neredeyse kullanılamaz durumda olduğunu aktardı, HDP heyeti de yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalara başladı.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde dün akşam saat 20.55’te meydana gelen çok şiddetli deprem geniş bir bölgede hissedilirken, can kaybına neden oldu.

AFAD, saat 23.00 itibariyle deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 29’a yükseldiğini duyurdu. Açıklamaya göre Elazığ’da 25, Malatya’da dört kişi öldü.

Depremden etkilenen Elazığ, Malatya, Maraş, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman ve Batman’da bin 542 kişi ise yaralandı.

Şu ana kadar 44 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığı bildirilirken, halen yıkılan binaların enkazlarının altında kalanlar var.

Elazığ şehir merkezinde halihazırda üç bina enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Artçı depremler sürüyor

Diğer yandan deprem sonrasında bölgede büyüklüğü 4’ün üzerinde 18, toplamda ise 476 artçı sarsıntı oluştu.

Son olarak AFAD, Elazığ Sivrice’de saat 19.30’da 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

Kandilli Rasathanesi de artçı depremin büyüklüğünü 5.1 olarak açıkladı, derinliğini ise 7.2 kilometre olarak belirledi.

5.1’lik depremin ardından sırasıyla 4.4, 4.3, 4.1 ve 4.3 büyüklüklerinde sarsıntılar da yaşandı. Bu son dört artçı deprem yaklaşık 4 dakikalık bir zaman diliminde yaşandı.

Deprem bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi istenen açıklamada, “Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir gaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır” denildi.


Elazığ depreminin ardından TMMOB’dan acil uyarılar


AFAD’ın açıklamasına göre hasar tespit çalışmalarında, 280 teknik personel ve 4 araç görev yapıyor.

Şimdiye kadar toplam bin 323 bina incelenirken, bunlardan 995’inin yıkıldığı veya hasar aldığı tespit edildi:

  • 72 bina yıkıldı
  • 514 bina ağır hasarlı
  • 409 bina az ve orta hasarlı
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Bölgede bulunan Mezopotamya Ajansı muhabirlerinin aktardığına göre, depremden en çok etkilenen yerleşim yerlerinin başında Elazığ merkeze bağlı Mustafa Paşa Mahallesi geliyor.

Bu mahallede üç bina yıkılırken, Sürsürü Mahallesi’nde ise bir bina çöktü.

Binaların enkazı altında onlarca kişinin bulunduğu belirtiliyordu.

Çevre illerden bu bölgeye sevk edilen AFAD, UMKE ve jandarma arama kurtarma ekipleri, gece saatlerinden itibaren bina enkazlarında aramalara başlayarak 10’u aşkın kişiyi kurtardı.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Ajans, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Fethi Sekin Kız Öğrenci Yurdu’nda da hasarın meydana geldiğini bildirdi.

Binanın asma tavan ve alçıları depremin etkisiyle çökerken, yurtta bulunan öğrenciler yaşanan hasardan dolayı geceyi dışarıda geçirdi.

CHP’li vekillerin izlenimleri

Depremin merkez üssü Elazığ Sivrice’de incelemelerde bulunan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’e yaptığı açıklamada izlenimlerini şöyle aktardı:

“Sivrice’de neredeyse bütün binalar hasarlı. Binalar ciddi hasar almış. İnsanların bu şartlarda evlerine girmesi bekleniyor. Depreme hazırlık yapılmadığı belli oluyor. Geçen yıl yapılmış kaymakamlık binası, merkez cami, emniyet müdürlüğü neredeyse kullanılamaz durumda.”

CHP Milletvekili Veli Ağbaba ise memleketi Malatya’da yaptığı incelemelere ilişkin “Gezdiğimiz neredeyse bütün evlerde durum çok vahim. Binaların yanından bile neredeyse geçilmiyor. Doğanyol ve Pütürge’ye bağlı köyler çok kötü durumda” dedi.

Erdoğan: Süratle TOKİ adına adımlarımızı atacağız

Fotoğraf: DHA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da depremin yaşandığı Elazığ’a giderek incelemelerde bulundu.

Erdoğan ilk olarak yıkılan bir binanın enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Ayşe Civelek ile 9 yaşındaki oğlu Muhammet Salih Civelek’in cenazesine katıldı. Cenaze namazını ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

Cenaze sonrası konuşan Erdoğan, “Bu tür afetler bizler için imtihan. Biz hakkında surenin de bulunduğu bu deprem olayları hakkında teslimiyetin en güzelini verdik veriyoruz. Şimdi de böyle bir imtihanla karşı karşıyayız” dedi.

Erdoğan, “Enkazlardaki çalışmalarımız devam edecek. Enkazları kaldırarak bir diğer taraftan da yıkımların yerine de süratle TOKİ adına adımlarımızı atıp kimseyi aç ve açıkta bırakmayacağız” diye belirtti.

HDP heyeti depremin ardından Elazığ’da

Depremin ardından Elazığ’a giden HDP heyeti, ilk olarak partinin il örgütünü ardından da kentteki cemevlerini ziyaret etti.

Halka geçmiş olsun dileklerinde bulunan ve 27 belediyelerinin kendileriyle dayanışmaya hazır olduklarını söyleyen heyetteki isimler, yarından itibaren kentteki ihtiyaçları karşılamak için çalışmalar başlatacakları bilgisi verdi.

Yüzlerce kişinin kaldığı Ehlibeyt Cemevi’ndeki yurttaşlar battaniye, çadır ve yiyecek gibi sorunların olduğunu heyete ileterek, geldikleri için kendilerine teşekkür etti.

HDP heyeti, yarın yaşamını yitirenlerin ailelerini, hastanelerde bulunan yaralıları ziyaret ederek, deprem bölgesinde incelemelerde bulunacak.

HDP heyetindeki isimler şöyle: Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Muş Milletvekili Şevin Coşkun.

İmamoğlu da bölgede

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, ‘geçmiş olsun’ dileklerini yerinde iletmek, İBB arama-kurtarma-yardım ekiplerinin çalışmalarını alanda izlemek amacıyla Malatya ve Elazığ’a geçerek depremin etkilediği yerlerde incelemelerde bulundu.


Elazığ ve Malatya cezaevlerinde hasar yok, Adıyaman’daki tutuklular sevk ediliyor


24 Ocak günü saat 20.55’te merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan çok şiddetli bir deprem meydana geldi.

AFAD depremin büyüklüğünü 6.8 olarak duyurdu.

Depremin derinliğinin yaklaşık 5 kilometre olduğunu belirten Kandilli Rasathanesi de yaptığı basın açıklamasında depremin büyüklüğünü 6.6 olarak aktardı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise büyüklüğünü 6.7 olarak duyurduğu depremin merkez üssünün Malatya’nın Doğanyol ilçesi olduğunu kaydetti.


Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ve USGS ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Elazığ’da 8 Mart 2010 tarihinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Merkez üssü Kovancılar olan depremde 51 kişi yaşamını yitirmişti.


Deprem uzmanı Prof. Görür Elazığ’la ilgili projeler hazırlamış ama TÜBİTAK reddetmiş


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Depremin ardından: Tiyatro Mencel oyunlarını iptal etti
Sonraki Haber
“Better Call Saul” beşinci sezonuyla ekranlara geliyor