Ana SayfaEkolojiElazığ depremi: Kurtarma çalışmaları tamamlandı, can kaybı 41

Elazığ depremi: Kurtarma çalışmaları tamamlandı, can kaybı 41

HABER MERKEZİ – Resmi rakamlara göre Elazığ depreminde 41 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı. Enkaz altından 45 yaralının kurtarıldığı açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyuran AFAD, depremde 274 binanın yıkıldığını, binlercesinin ise ağır hasar aldığını bildirdi. Depremden sonra şimdiye kadar 1000’i aşkın artçı deprem meydana geldi.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak akşamı saat 20.55’te meydana gelen çok şiddetli deprem geniş bir bölgede hissedilirken, can kaybına neden oldu.

45 kişinin sağ kurtarıldığı arama kurtarma çalışmalarında, enkaz altındaki son kişi olduğu değerlendirilen 41’inci kişiye de ulaşıldı.

Böylece 37’si Elazığ’da, dördü Malatya’da olmak üzere 41 kişi yaşamını yitirdi.

AFAD’ın açıklamasına göre son kişinin de enkaz altından çıkarılmasıyla arama kurtarma çalışmaları tamamlanırken, enkazdaki tarama faaliyeti sürüyor.

Depremde yaralanan bin 607 yurttaştan bin 523’ü taburcu edilirken, 84’ünün tedavisi ise devam ediyor.

Binlerce bina ağır hasarlı

AFAD yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada ise şimdiye kadar Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Maraş’ta incelenen 11 bin 32 binadan 274’ünün yıkıldığı kaydedildi.

Ayrıca binlerce binanın hasarlı olduğu bildirildi. Buna göre;

  • 2 bin 876 bina ağır hasarlı
  • 150 bina orta hasarlı
  • 3 bin 514 bina az hasarlı
  • 42 bina acil olarak yıkılacak
  • 4 bin 716 bina hasarsız

Diğer yandan AFAD, başlatılan yardım kampanyasında toplam 50 milyon 576 bin TL toplandığı açıklandı.

Fotoğraf: DHA

Ağır hasarlı evlere yardım 41 bin lira

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’da depremle ilgili ortak basın açıklaması yaptı.

Soylu, Elazığ’da 10’u çadır olmak üzere 45 barınma alanını belirlediklerini ifade ederek, bölgeye 24 bin 402 çadır, 40 bin gıda kolisi gönderildiğini söyledi.

Tüm altyapısıyla birlikte bir konteyner kent oluşturulacağını belirten Bakan Soylu, 2 bin ağır hasarlı bina tespit edildiğini söyledi.

“Ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlara toplam 41 bin lira yardımda bulunacağız. Evi hasarlı ama eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verilecek. Köyde evi yıkılanlara 11 bin lira acil yardım ve 5 bin lira da eşya yardımı için bir destek ortaya koyacağız.”

Sağlık Bakanı Koca da, 18 kişinin yoğun bakımda olduğunu durumu ağır olan kimsenin bulunmadığını belirtti.

Kurum: Elazığ’da 50 yıkık, 308 ağır hasarlı, 150 orta hasarlı bina var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ise hasar tespit çalışmalarını en geç 10 günde tamamlanmış olacağını ifada ederek, “Elazığ merkez, Sivrice ve Maden’de 50 yıkık binamız mevcut. 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalarımızdan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. Dün itibarıyla yıkımlarını başlattık” diye konuştu.

Koca, “9 binada ağır hasar binaların tespitini yaptık. Bu binaların da yıkılması gerektiği ortaya kondu. Bu bölgede 184 daire riskli durumda” dedi.

Elazığ için 2 bin yeni konut yapımı öngördüklerini aktaran Bakan Koca, “TOKİ ile toplamda 400’e yakın konutu öncelikli olarak evleri yıkılan vatandaşlarımıza teklif edeceğiz” diyerek konutların temelinin Şubat’ta atılacağını yıl sonuna kadar da teslim edileceğini söyledi.

Bu arada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, depremden etkilenenlerin temel ihtiyaçları için 8 milyon lira kaynak aktardıklarını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

24 Ocak günü saat 20.55’te merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan çok şiddetli bir deprem meydana geldi.

AFAD depremin büyüklüğünü 6.8 olarak duyurdu.

Depremin derinliğinin yaklaşık 5 kilometre olduğunu belirten Kandilli Rasathanesi de yaptığı basın açıklamasında depremin büyüklüğünü 6.6 olarak aktardı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise büyüklüğünü 6.7 olarak duyurduğu depremin merkez üssünün Malatya’nın Doğanyol ilçesi olduğunu kaydetti.

Bini aşkın artçı sarsıntı

Öte yandan depremden sonra şimdiye kadar 21’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 1022 artçı sarsıntı meydana geldi.


Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ve USGS ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Elazığ’da 8 Mart 2010 tarihinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Merkez üssü Kovancılar olan depremde 51 kişi yaşamını yitirmişti.


Deprem uzmanı Prof. Görür Elazığ’la ilgili projeler hazırlamış ama TÜBİTAK reddetmiş

HDP’den yardımlarının engellenmesine tepki

Depremin ön inceleme raporu yayınladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da köpekleri zehirleyenlere 10'ar yıl hapis
Sonraki Haber
Korucu Ahmet Tümen boşanma aşamasında olduğu kadını öldürdü