Ana SayfaEğitimElazığ depremi: Yarı yıl tatili uzatıldı, hasar gören 10 okul yıkılacak

Elazığ depremi: Yarı yıl tatili uzatıldı, hasar gören 10 okul yıkılacak

HABER MERKEZİ – 41 kişinin yaşamını yitirdiği deprem nedeniyle Elazığ’ın tamamında, Malatya’nın ise 4 ilçesinde yarı yıl tatili uzatıldı. Fırat Üniversitesi de 17 Şubat’ta açılacak. Ayrıca depremde hasar gören 10 okulun da yıkılmasına karar verildi.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak’ta meydana gelen çok şiddetli deprem geniş bir bölgede hissedilirken, çok sayıda yapıda hasara neden oldu.

Depremde 37’si Elazığ’da, dördü Malatya’da olmak üzere toplam 41 kişi yaşamını yitirdi.

64 yaralı hastanelerde

Enkaz altında kalan 45 kişi sağ kurtarılırken, bin 600’ü aşkın kişi de yaralandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da depremde yaralanan bin 607 kişiden bin 543’ünün taburcu edildiğini, yedisi yoğun bakımda olmak üzere 64 yaralının hastanelerdeki tedavisinin devam ettiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da deprem nedeniyle oluşan hasara ilişkin açıklamalarda bulundu. Buna göre;

  • Elazığ’da 58 bina yıkıldı, 568 ağır hasarlı, 531 de orta hasarlı bina var. Acil yıkılması gereken bina sayısı ise 118.
  • Malatya’da 430 bina yıkıldı, 4 bin 125 ağır hasarlı hasarlı bina var. Acil yıkılması gereken bina sayısı ise 20.

Yarı yıl tatili uzatıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Elazığ’ın genelinde 200’ün üzerinde okulda yapılan inceleme sonucunda depremde hasar gören 10 okulun yıkılmasına karar verildiğini söyledi.

Bu okulların isimleri ise açıklanmadı.

Soylu, Elazığ ve Malatya’da yarı yıl tatilinin uzatıldığını açıkladı.

Buna göre Elazığ’ın tamamında, Malatya’nın ise Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi ilçelerinde okullar 10 Şubat’ta açılacak.

Açıklamaya göre Elazığ’daki Fırat Üniversitesi ise 17 Şubat’ta açılacak.

Elazığ’da DASK’ı bulunan konutların oranı yüzde 35

Fotoğraf: Twitter / Veli Ağbaba

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Güler, depremin meydana geldiği Elazığ’da 123 bin konutun 43 bininde (yüzde 35), Malatya’da ise 165 bin konutun 63 bin tanesinde (yüzde 38) zorunlu deprem sigortası bulunduğunu belirtti.

Güler, Elazığ ve Malatya depreminin ardından kurum olarak yoğun şekilde çalıştıklarını ifade ederek, bu süreçte “Alo DASK 125” çağrı merkezi üzerinden hasar ihbarlarını topladıklarını söyledi.

“Hasar tespitlerini yaptıktan sonra tazminat tutarlarını belirleyerek vatandaşlarımıza en kısa süre içinde tazminat ödemelerini gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullanan Güler, deprem sonucu hasar gören mesken için ödenebilecek azami teminat tutarının yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 240 bin lira olduğunu belirti.

Güler’in açıklamalarına göre DASK, 24 milyar liralık hasar ödeme kapasitesine sahip durumda bulunuyor.

Hasar oluşan Arsemia Ören Yeri de kapatıldı

Fotoğraf: DHA

Öte yandan Elazığ Sivrice’deki depremin ardından Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı Milli Parkı’nda bulunan Arsemia Ören Yeri’nde de çatlaklar ve toprak kayması yaşandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemenin ardından bölge, güvenlik şeridi ile çevrilerek ziyarete kapatıldı.


TMMOB’dan Elazığ depremi sonrası 11 uyarı




Önceki Haber
Trafik yoğunluğu endeksi: İstanbul ilk ona girdi
Sonraki Haber
Trump'ın 'Ortadoğu Planı': Neler oluyor, kim ne diyor?