Ana SayfaEkolojiElazığ depremi: Yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor, bin 600’ü aşkın yaralı var

Elazığ depremi: Yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor, bin 600’ü aşkın yaralı var

HABER MERKEZİ – Elazığ Sivrice’de meydana gelen deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı yükseliyor. 6.6’lık depremde Elazığ ve Malatya’da en az 38 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı. Bir bina enkazında arama kurtarma çalışmaları da sürüyor.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak akşamı saat 20.55’te meydana gelen çok şiddetli deprem geniş bir bölgede hissedilirken, can kaybına neden oldu.

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, saat 20.00 itibariyle Elazığ ve Malatya’da yaşamını yitirenlerin sayısı 38’e yükseldi.

Enkaz altından kurtarılan kişi sayısının 45 olduğu aktarılan açıklamada, kurtarma çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, “Elazığ şehir merkezinde, 1 bina enkazında arama kurtarma çalışmaları, 2 bina enkazında da tarama faaliyetleri sürüyor” denildi.

Depremden etkilenen Elazığ, Malatya, Maraş, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman ve Batman şehirlerinde bin 607 kişi de yaralandı.

76 bina yıkıldı, 645 bina ağır hasarlı

AFAD’dan yapılan açıklamada ayrıca binalardaki hasar tespit çalışmalarına da yer verildi.

Buna göre, şimdiye kadar Elazığ ve Malatya’da incelenen bin 521 binadan 76’sının yıkıldığı, 645’inin ağır hasar aldığı, 38’inin orta ve 503’ünün az hasarlı olduğu belirlendi.

12 binanın acil olarak yıkılacağı, 347 binanın da hasarsız olduğu belirtildi.

Artçılar sürüyor

Deprem sonrası artçılar da sürüyor.

Şu ana kadar büyüklüğü 4’ün üzerinde olan 21, toplamda ise 826 artçı sayısı medyana geldi.

Fotoğraf: DHA

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ Valiliği’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Elazığ’daki depremde evleri kullanılacak durumda olmayanlarla ilgili Soylu, “Evi sağlam olmayana kira yardımını hemen vereceğiz” diye belirtti.

Soylu, “Depremden etkilenen, yaralanan, hayatını kaybeden ve maddi hasarlı olarak dışarıda kalan ailelere direkt olarak aile başı verilecek nakit yardımı yarın sabah itibariyle kaymakamlıklarımız marifetiyle valiliklerimiz koordinasyonunda sağlanacaktır” dedi.

Sağlık Bakanı Koca ise hastanelerde tedavileri devam eden yaralıların sayısının 104 olduğunu, 13 kişinin ise yoğun bakımda olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un açıklamasına göre depremden etkilenen 58 yerel yönetimden 52’sindeki altyapı tesislerinde herhangi bir zarar söz konusu değil.

Erdoğan’dan sosyal medya tepkisi

Sabah saatlerinde Cezayir’e hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenleyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada “karalama kampanyası sürdürüldüğünü” öne sürdü.

Erdoğan, “Örneğin 20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış diyecek kadar… Depremi durdurma şansınız var mı?” diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Diğer yandan Kızılay Başkanı Kerem Kınık da Malatya’da yardım faaliyetleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Malatya bölgesinde 2 bini aşkın çadır dağıtımı yapıldığını, ısıtıcı ve battaniye verildiğini, Elazığ’da da ‘ihtiyaç sahipleri’nin tamamına barınma imkanı sağlandığını belirten Kınık sözlerine şöyle devam etti:

“Köylerde ulaşılamayan yer kalmadı. İhtiyaçları kendilerine tespit edildi. Bütün sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz.
“Bölgede olabilecek kan ihtiyaçları için kan hizmetleri genel müdürlüğümüz önlemlerini almıştı, bir sıkıntı yaşanmadı. Evlerine girmekten çekinen vatandaşlarımıza da çeşitli destekler, özellikle gıda desteği sağlıyoruz.
“Afetin ilk dönemdeki acısı yavaş yavaş küllenmeye başladı, bundan sonraki dönem toparlanma dönemimizdir. Devletimizin tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine kendi imkanlarıyla yapacağı yardımların yanında biz de desteklerimize devam edeceğiz.”

Elazığ depreminin ardından TMMOB’dan acil uyarılar


Depremin büyüklüğü

24 Ocak günü saat 20.55’te merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan çok şiddetli bir deprem meydana geldi.

AFAD depremin büyüklüğünü 6.8 olarak duyurdu.

Depremin derinliğinin yaklaşık 5 kilometre olduğunu belirten Kandilli Rasathanesi de yaptığı basın açıklamasında depremin büyüklüğünü 6.6 olarak aktardı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise büyüklüğünü 6.7 olarak duyurduğu depremin merkez üssünün Malatya’nın Doğanyol ilçesi olduğunu kaydetti.


Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ve USGS ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Elazığ’da 8 Mart 2010 tarihinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Merkez üssü Kovancılar olan depremde 51 kişi yaşamını yitirmişti.


Deprem uzmanı Prof. Görür Elazığ’la ilgili projeler hazırlamış ama TÜBİTAK reddetmiş


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Biz hep Libya'da askeri müdahalelerle çözüm alınamayacağını söylüyoruz
Sonraki Haber
Basın kartlarının iptal edilmesi kararı geri çekildi