Ana SayfaEkolojiElazığ depreminin ardından TMMOB’dan acil uyarılar

Elazığ depreminin ardından TMMOB’dan acil uyarılar

HABER MERKEZİ – Elazığ depreminin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. TMMOB, bölgede yaptığı incelemelerde hasarlı yapılara ilişkin herhangi bir tedbirin alınmadığını bildirdi. Açıklamada, özellikle hasarlı yapılarla ilgili acil önlem alınması konusunda uyarılarda bulunuldu.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu, Elazığ depremine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

24 Ocak Cuma günü saat 20.55’te merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan çok şiddetli depremde onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve bini aşkın kişinin de yaralandığı hatırlatılan açıklamada, yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Açıklamada, “Öncelikle hayatını kaybeden yurttaşlarımız için başsağlığı diliyor, aile ve yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Yaralı yurttaşlarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz” denildi.

TMMOB Diyarbakır ve Malatya İl Koordinasyon kurullarının bünyesinde yönetici ve uzmanlardan oluşturulan ekiplerin bu sabah itibari ile bölgeye ulaştığı, Elazığ ve Malatya’da çalışmalarına başladığı aktarıldı.

Kriz masalarıyla temas kurulduğu da belirtilen açıklamada, “Çalışmalar yıkılan binalarda arama kurtarmaya yoğunlaşmış olup, yıkılmamış durumda olan hasarlı yapılara ilişkin herhangi bir tedbir alınmamış durumdadır” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca acil uyarılarda da bulunuldu:

  • Artçı sarsıntılar devam etmekte olup hasarlı yapılarda yıkıcı etki yapma olasılığı yüksektir
  • Hasar oluşan yapılar güvenlik şeridi ile çevrilmeli içerisine hiçbir şekilde girilmemelidir
  • Arama kurtarma çalışmalarının yanında hasarlı yapılara yönelik acil bir çalışma yapılmalı, gerekli tedbirler alınmalıdır

AFAD’ın verilerine göre deprem sonrası büyüklüğü 4’ün üzerinde 14 ayrı artçı sarsıntı oluştu.

‘Gerekli önlemler alınmamış’

Elazığ depreminin Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattığı vurgulanan açıklamanın devamı şu şekilde:

“Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşakları üzerinde yer almaktadır. Ne zaman nerede bir depremin olacağını kestirmek güç olsa da, her an ülkemizin herhangi bir yerinde orta büyüklükte veya yıkıcı nitelikte bir depremin olma olasılığı çok yüksektir.
“Orta büyüklükte meydana gelen depremlerin bile kırsal alanda bulunan yapı stokunda oldukça büyük oranda hasar meydana getirmesi depreme yönelik gerekli önlemlerin alınmadığının en açık göstergesidir.
“Her depremden sonra aynı acıları ve kayıpları yaşamamak için yer seçimi, yapı tasarımı, üretimi ve denetimi aşamalarında mühendislik biliminin, bilgisinin gerekleri tam olarak yerine getirilmeli, ülkemizin deprem ve afet planları geliştirilmeli, ülkemiz yapı stokunda gerekli mühendislik incelemeleri yapılarak riskli yapılardaki risklerin giderilmesi çalışmaları ivedilikle başlatılmalıdır.”

Elazığ depremi: Can kaybı artıyor, kurtarma çalışmaları sürüyor

Deprem uzmanı Prof. Görür Elazığ’la ilgili projeler hazırlamış ama TÜBİTAK reddetmiş

Elazığ ve Malatya cezaevlerinde hasar yok, Adıyaman’daki tutuklular sevk ediliyor

Cumhurbaşkanlığı’ndan deprem haberlerine ilişkin açıklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cumhurbaşkanlığı'ndan deprem haberlerine ilişkin açıklama
Sonraki Haber
Maden Gezin’de çöken binanın altında kalan beş kişiden üçü öldü