Ana SayfaEkolojiElazığ’da çok şiddetli deprem

Elazığ’da çok şiddetli deprem

HABER MERKEZİ – Elazığ Sivrice’de çok şiddetli ve sığ bir deprem meydana geldi. Deprem başta Elazığ ve Malatya olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Deprem nedeniyle yıkımlar yaşanırken, en az 18 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor.

Saat 20.55’te merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan çok şiddetli bir deprem meydana geldi.

AFAD depremin büyüklüğünü 6.8 olarak duyurdu.

Depremin derinliğinin yaklaşık 5 kilometre olduğunu belirten Kandilli Rasathanesi, yaptığı basın açıklamasında depremin büyüklüğünü 6.6 olarak duyurdu.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise büyüklüğünü 6.7 olarak duyurduğu depremin merkez üssünün Malatya’nın Doğanyol ilçesi olduğunu kaydetti.


Kandilli, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veriyi kullanırken, AFAD ve USGS ise büyüklük göstergesi olarak moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Deprem başta Elazığ ve Malatya olmak üzere çevre iller ile Samsun’dan Diyarbakır’a uzanan geniş bir alanda ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde de hissedildi.

AFAD’ın açıklamasına göre deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri sekiz adet sarsıntı da meydana geldi.

En az 18 kişi hayatını kaybetti

Depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı ilk açıklamada, can kaybı yaşanmadığını söyledi. Ancak daha sonra can kaybı haberleri gelmeye başladı.

Soylu’nun son açıklamasına göre Malatya ve Elazığ’da en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Süleyman Soylu ayrıca, “Elazığ’da 405, Malatya’da 148 kişi yaralandı. Elazığ’da 30 kişiyi arama-kurtarma çalışması devam ediyor. Malatya’da göçük altında kimse yok” dedi.

Soylu’nun açıklamasından kısa bir süre sonra ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise can kaybı sayısının 18’e yükseldiğini duyurdu.

Koca, “Elazığ’da merkezde 8, Sivrice’de 2, Maden’de bir kişi olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca 2 kişi de kalp krizi geçirdi. Malatya’da ise 5 vatandaşımız hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise “Elazığ Sivrice ilçemizde 5 binamız yıkık. Malatya Doğanyol’da da 25 binamızın yıkık olduğunun tespitini yaptık” diye konuştu.

AFAD: Hasarlı yapılara kesinlikle girilmemeli

Fotoğraf: İHA

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada ise depremin ardından 28 çalışma grubunun faaliyete geçirildiği belirtildi.

AFAD’ın açıklamasında, “Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir” denildi.

AFAD, hasarlı yapılara girilmemesi, telefon görüşmelerinde web tabanlı uygulamaların ve SMS’lerin kullanılması, doğalgaz, su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması ve yolların yardım araçları için boş bırakılması çağrısı yaptı.

Meteoroji’den deprem bölgesinde soğuk ve don uyarısı

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, deprem bölgesi ve yakın çevresinde gece sıcaklıklarının yer yer eksi 7 ile eksi 12 derece arasında yer alacağını belirtti.

Açıklamada bölgede yaşayan yurttaşlara aşırı soğuk ve don riskine karşı tedbirli olma çağrısı yapıldı.

Erdoğan’dan mesaj

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da meydana gelen depreme ilişkin Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu:

“Elazığ’da meydana gelen ve pek çok ilimizde hissedilen depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır. Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Sağlık Bakanlarımızı bölgeye gönderdik.
“Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, çalışmaları yakından takip ettiğimizin bilinmesini istiyorum. Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayız. Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum.”

HDP ve CHP teyakkuzda

Bakanların yanı sıra muhalefet partileri CHP ve HDP de deprem bölgesine heyetler gönderiyor.

HDP, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Yetkilileri derhal harekete geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz. Halkımıza acil dayanışma çağrısı yapıyor ve heyetlerimizi oluşturuyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da talimatıyla belediyelerimizden deprem bölgesine kurtarma ve yardım amaçlı intikaller başlamıştır” diye belirtti.

Yunanistan’dan dayanışma mesajı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, depremin ardından Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Türkiye’yi vuran yıkıcı depremin ardından Başkan Erdoğan ve Türk halkı ile canı gönülden dayanışma içindeyiz. Arama ve kurtarma ekiplerimiz yardım etmeye hazır” ifadelerini kullandı.

2010’da 51 kişi yaşamını yitirmişti

Elazığ’da 8 Mart 2010 tarihinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Merkez üssü Kovancılar olan depremde 51 kişi yaşamını yitirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nusaybin Davası'nda 37'nci hapis cezası
Sonraki Haber
Yüksekova'da öğretmen evinde ölü bulundu