Ana SayfaEkonomiEnflasyon Aralık’ta yükseldi: İktisatçılar ne diyor?

Enflasyon Aralık’ta yükseldi: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aralık ayında enflasyon yüzde 11,84 oldu. Yıllık en fazla artış alkollü içeceklerde olurken, 253 maddenin fiyatı da arttı. Enflasyon rakamlarının  açıklanmasıyla devlet memurları yüzde 5,5, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 6,5 enflasyon farkı alacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE)  Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,18 artış gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış alkollü içeceklerde

Yıllık en düşük artış yüzde 3,16 ile haberleşme grubunda gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4,53 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 7,03 ile eğlence ve kültür ve yüzde 9,79 ile ev eşyası oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 43,12 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 14,46 ile eğitim, yüzde 13,63 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Aylık bazda en fazla giyim ve ayakkabı düştü

Aylık en yüksek azalış yüzde 1,91 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 Aralık’ta azalış gösteren diğer bir grup yüzde 0,11 ile eğlence ve kültür oldu.

Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Aralık ayında artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla, yüzde 2,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,57 ile ulaştırma, yüzde 0,42 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.

253 maddenin fiyatı arttı

Aralık 2019’da, endekste kapsanan 418 maddeden, 131 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 34 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı.

253 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Memurlar yüzde 5,5 emekliler ise yüzde 6,5 fark alacak

Enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte devlet memurlarına ve emeklilere verilecek enflasyon farkı da belli oldu.

TÜİK Aralık ayı enflasyon verilerine göre, TÜFE geçen yılın ikinci yarısında yaklaşık yüzde 6,5 arttı. Böylece 6 aylık dönemde, geçen yılın ikinci yarısında toplu sözleşme kapsamında yapılan yüzde 5’lik zam aşıldı. Bu nedenle yaklaşık yüzde 1,5’lik enflasyon farkı ödenmesi durumu ortaya çıktı.

Bu yılın ilk yarısında uygulanacak toplu sözleşme hükmü doğrultusunda memur maaşlarına yüzde 4 artış yapılması öngörülüyordu. Buna yüzde 1,5’lik enflasyon farkının eklenmesiyle memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaş ve aylık artışı yüzde 5,5’e çıktı.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaş ve aylıklarını 15 Ocak’ta alacak.

Öte yandan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında artacak. Bu oran yaklaşık yüzde 6,5’e karşılık geliyor.

İktisatçılar ne diyor?

TÜİK’in açıkladığı verilerle ilgili iktisatçılar şu değerlendirmelerde bulundu:


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca’nın vizyon seçkisinde bu hafta: 'Bacurau' ve 'Judy'
Sonraki Haber
Ankara’da tren kazası