Ana SayfaEkolojiErdoğan ve Putin’den Libya’da ateşkes için çağrı

Erdoğan ve Putin’den Libya’da ateşkes için çağrı

HABER MERKEZİ – Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışını yaptı. Açılışın ardından ise iki ülkenin heyetleri arasında bir toplantı yapıldı. Görüşmelere ilişkin ortak açıklama yayımlayan Erdoğan ve Putin, “Libya’daki tüm taraflara çatışmaları 12 Ocak günü saat 00.00 itibarıyla durdurmak için ateşkes ilan etme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan ve yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmede, ABD-İran gerilimi ile Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

TürkAkım’ın açılışı yapıldı

İkili görüşme sonrası TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışı yapıldı. Törene Erdoğan ve Putin’in yanı sıra Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da iştirak etti.

Açılış töreninde ilk olarak konuşan Putin, “Rusya-Türkiye arasındaki işbirliği, engelleme çabalarına rağmen her alanda gelişiyor” dedi.

Putin, “TürkAkım, modern teknolojileri barındıran bir proje. Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi sadece Rus ve Türk ekonomisine değil Avrupa ekonomisine de katkı sağlayacak” diye belirtti.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı / Twitter

Sözlerine açılışa gelen Putin’e teşekkür ederek başlayan Erdoğan da “TürkAkım, Rus dostlarımızla büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem de enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir” dedi.

Ankara ile Moskova arasındaki işbirliğine vurgu yapan Erdoğan, “Enerji alanındaki iş birliğimiz, her türlü sınamayı diğer alanlarda olduğu gibi başarıyla atlatmıştır” diye de belirtti.

Hedeflerinin Türkiye’yi küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye olarak bölgesel gerilim peşinde değiliz” dedi ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine değindi:

“Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon aramalarımızın tek amacı Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarını korumaktır. Bizim dışlandığımız projeler hayata geçemez. Doğu Akdeniz’i çatışma değil işbirliği alanına çevirelim. Bu çağrımızı bu törendeki konuşmamı tekrarlıyorum. Muhataplarımızdan beklentimiz bu işbirliği çağrılarımızın geri çevrilmemesi.”

Libya’da ateşkes çağrısı

Tören sonrası iki lider tekrar görüşmeye başladı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeye, iki ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanları da katıldı.

Görüşmelerin ardından ise Erdoğan ile Putin ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada iki liderin ikili ilişkiler, İran, Suriye ve Libya’daki son durum hakkındaki görüşlerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin yaptıkları açıklamayla Libya’daki taraflara da ateşkes çağrısında bulundu:

“Arabulucular olarak, Libya’daki tüm taraflara çatışmaları 12 Ocak günü saat 00.00 itibarıyla durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde günlük hayatın normalleştirilmesi için gereken önlemlerle desteklenen sürdürülebilir bir ateşkes ilan etmek, Libya halkının acılarına son vermek ve ülkeye barış ve refahı yeniden getirmek için derhal bir müzakere masasının etrafında bir araya gelme çağrısında bulunuyoruz.”

Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, geçtiğimiz Nisan ayından beri Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolündeki başkent Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor.

Moskova doğudaki hükümeti desteklerken, Ankara ise Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek için Libya’ya asker gönderiyor.


Libya’da Hafter’e bağlı güçler Sirte’yi ele geçirdi


TürkAkım Projesi hakkında

Rusya’nın Anapa şehrinden Kıyıköy’e uzanan ve 935’er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan TürkAkım’ın inşaat süreci sona erdi.

Anapa’da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali de tamamlandı.

Rusya’da çıkartılan doğalgazı doğrudan Türkiye’ye iletecek TürkAkım boru hattı 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirildi.

TürkAkım’ın 15,75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattı Türkiye’ye gaz akışı sağlarken, aynı kapasiteli ikinci hat üzerinden Avrupa’ya gaz gönderilecek.

Projeye ‘ağaç katliamı’ eleştirileri

Kuzey Ormanları Savunması başta olmak üzere çok sayıda ekoloji örgütü, projenin su kaynaklarını kurutacağı ve ormanlık alanları yok edeceği gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Hattın kara kısmı çalışmaları kapsamında kurulacak istasyon için 13 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde bir koridor oluşturulduğunu açıklayan Kuzey Ormanları Savunması’na göre 65 dönümlük bir alanda binlerce ağaç yok edildi.

İnşaatın ekosistemi değiştirdiği de belirtiliyor.

TürkAkım, ayrıca ABD tarafından yaptırım kapsamına alınan projeler arasında yer alıyor.


Karınca, NTV, BBC Türkçe, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş’ın duruşması yarın devam edecek
Sonraki Haber
Zorlu Center'da bir kafenin asma tavanı çöktü: Altı yaralı