Ana SayfaGüncelErdoğan’a göre “Libya’da barışa giden yol Türkiye’den geçiyor”

Erdoğan’a göre “Libya’da barışa giden yol Türkiye’den geçiyor”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Politico için kaleme aldığı makalede, “Libya’da barışa giden yolun Türkiye’den geçtiğini” savundu ve Avrupa’ya işbirliği teklif etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın (19 Ocak) Almanya’da gerçekleştirilecek Libya konulu Berlin Zirvesi’ne katılacak.

Erdoğan, zirve öncesi Avrupa merkezli yayın organlarından Politico için bir de makale kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya’da Barışa Giden Yol Türkiye’den Geçiyor” başlıklı makalesinde, “Avrupa’nın Libya’ya askeri destek verme hususunda daha az istekli olabileceğini düşünürsek, zaten askeri destek sözü vermiş bulunan Türkiye’yle işbirliği yapmak en açık seçenektir” dedi.

Libya’daki istikrarsızlık konusunda uluslararası toplumun şimdiye kadar sorumluluklarını yerine getirmediğini savunan Erdoğan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UHM) birkaç yıldır “savaş baronu” Halife Hafter’in saldırısı altında bulunduğunu belirtti.

Erdoğan, “Ülkede darbe yapmaya çalışan Hafter’in silahlı örgütü, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi anti-demokratik devletlerden destek alıyor” dedi ve Fransa’yı da Hafter’in yanında yer almakla suçladı.

Ancak Erdoğan, General Hafter’e destek veren Rusya’ya ilişkin ise bir yorumda bulunmadı.

Libya’daki krizin Avrupa Birliği için bir turnusol kağıdı niteliğinde olduğunu savunan Erdoğan, “Libya’nın meşru hükümetinin düşürülmesi hâlinde Avrupa’nın yeni sorunlar ve tehditlerle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır” diye de ekledi.

Erdoğan, yazısını şu sözlerle noktaladı:

“Avrupa bugün bir kavşakta bulunmaktadır. Bu tarihi eşikte, barış için gayret edenler yürekli olmalı; şiddeti sonlandırmak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Avrupa, bu hedefe ulaşmak için kadim dostu ve müttefiki Türkiye’ye güvenebilir.”

Libya’da ateşkes belirsizliği sürüyor.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler ile ülkenin doğusu dahil büyük bölümünü kontrol eden Hafter komutasındaki güçler arasında yaklaşık dokuz ay süren çatışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ortak çağrısı üzerine 12 Ocak itibarıyla sonlandırılmıştı.

Bunun üzerine savaşın tarafları olan Trablus hükümeti ile Hafter, Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan kalıcı ateşkes müzakerelerine katılmıştı.

Ancak Birleşmiş Milletler’in tanıdığı, Türkiye’den de destek alan Fayez el Sarraj tarafı kalıcı ateşkes metnini imzalasa da, Hafter önce süre istemiş ardından da Moskova’yı terk etmişti.

Hafter’in, sunulan anlaşmada Türkiye’yi de yakından ilgilendiren birçok maddeye karşı çıktığı belirtilmişti.

El Arabiya kanalı da Hafter’in Moskova’yı terk ederken, “Taslak anlaşmada Ulusal Ordu’nun talepleri göz ardı ediliyor” dediğini duyurmuştu.

Son olarak Hafter yanlısı Temsilciler Meclisi, “ateşkesin sona erdiğini ve savaşın devam edeceğini” duyurmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da ‘Ulusal Birlik Çalıştayı’
Sonraki Haber
CHP'nin eğitim çalıştayı: Kılıçdaroğlu'ndan öneriler