Ana SayfaGüncelErdoğan’dan İsmailağa Cemaati’ne ziyaret

Erdoğan’dan İsmailağa Cemaati’ne ziyaret

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam İsmailağa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden Hasan Efendi ve İsmailağa Cemaati’nin manevi lideri Mahmut Efendi’nin oğlu Ahmed Ustaosmanoğlu ile görüştü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam İstanbul’da Fatih’teki İsmailağa Cemaati’ni ziyaret etti.

Erdoğan’ın İsmailağa Cemaati’ne yaptığı ziyaretin fotoğrafları, Mahmut Ustaosmanoğlu’nun torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu tarafından Twitter üzerinden paylaşıldı.

Görüşmede neler konuşulduğu açıklanmazken, paylaşılan fotoğraflarda Erdoğan ve cemaatin üyelerinin çay içip sohbet ettiği görülüyor.

Erdoğan daha önce de ziyaret etmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de geçmiş dönemde cemaati ziyaret ettiği biliniyor.

Erdoğan’ın 2014’te, Gül’ün ise 2015’te cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nu ziyaretinden görüntüler kamuoyuna yansımıştı.

Daha önce de 23 Haziran 2019’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine bir aydan kısa bir süre kala, AKP adayı Binali Yıldırım cemaati ziyaret etmiş ve o ziyaret de tartışma konusu olmuştu.

Cemaat, son yıllarda iktidar partisine destek açıklamalarında da bulunmuştu.

İsmailağa Cemaati hakkında

Cemaat, günümüzde Nakşibendi tarikatını temsil eden dini oluşumlardan biri.

Cemaat adını, 56. Şeyhülislam İsmail Efendi tarafından İstanbul’un Fatih ilçesindeki Çarşamba semtinde yaptırılan camiden alıyor.

İsmailağa Cemaati, bugün 90 yaşında olan Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından 1980’lerin başında kuruldu.

1970’lerin sonuna kadar Fatih’te yine Nakşibendi ekolünden Mehmed Zahit Kotku ismiyle özdeş İskenderpaşa Cemaati bünyesinde bulunan Ustaosmanoğlu, Kotku’nun ölümünden sonra bağımsız bir oluşuma yöneldi.

Ustaosmanoğlu’nun yıllarca imam-hatip olarak görev yaptığı bu cami, cemaatin de merkezi. Caminin yanında ise İsmailağa İlim ve Hizmet Vakfı binası bulunuyor.

Cemaatin Türkiye’deki birçok dini oluşumdan farklı olarak kendine has bir giyim kuşam tarzı var. Cemaat üyesi erkekler uzun sakallı, cübbeli, sarıklı ve şalvarlı bir görüntü sergilerken, kadınlar da siyah çarşaf giyiyor.

Cemaatin bünyesinde özel okullar, medreseler, Kur’an kursları ve medya organları gibi çeşitli kurumlar bulunuyor.

Aynı zamanda bir fetva hattı çağrı merkezi ile de telefon üzerinden soruları yanıtlıyorlar.

Cemaat bir dönem, mensuplarına yönelik saldırılarla da gündeme geldi.

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun damadı Hızır Ali Muratoğlu 1998’de Çukurçeşme Camii’nde silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

2006’da ise cemaatin önde gelen isimlerinden, emekli imam Bayram Ali Öztürk de, İsmailağa Camii’nde uğradığı bıçaklı saldırıda öldü. Saldırgan cami cemaati tarafından linç edildi.

Cemaatin önemli isimlerinden Ahmet Mahmut Ünlü’nün katıldığı TV programları ve sözlerinin yarattığı tartışmalar üzerinden kamuoyunda tanınan bir figüre dönüşmesi ise İsmailağa’nın muhafazakâr olmayan kitleler açısından da tanınmasını sağladı.

Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ünlü, 1999 yılında yaptığı 17 Ağustos depremiyle ilgili konuşmasından dolayı 13 ay hapis yattı. Ünlü, “Mevlam zina yuvalarını vurdu” demiş; daha sonra bu sözlerinden ötürü pişman olduğunu söylemişti.

Ünlü, Ekim 2011’de ise Karagümrük çetesi operasyonu kapsamında tutuklanmış ve Aralık 2012’de tahliye edilmişti.

Cemaatin popüler kültür içinde en fazla tanınan ismi olan Mahmut Ünlü’nün cemaatin gelecekteki lider adaylarından olduğu belirtiliyor.


Haberi BBC Türkçe‘den derledik.



Önceki Haber
Yurt dışı seyahatte taksit sınırı 3'e düşürüldü
Sonraki Haber
Özgür Gündem Ana Davası: Beş gazeteci ve yazara hapis cezası istendi