Ana SayfaGüncelErken seçim çağrısı yapan Temelli, muhalefete seslendi

Erken seçim çağrısı yapan Temelli, muhalefete seslendi

HABER MERKEZİ – HDP Ağrı İl Kongresi’nde konuşan Sezai Temelli, “Bir an önce erken seçime gidilmeli” dedi, muhalefete seslendi.

Partisinin Ağrı’daki kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli iktidarın iç ve dış politikasını eleştirdi, bir kez daha erken seçim çağrısı yaptı.

“Orta Doğu bir kan deryasıdır” diyen Temelli, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası Washington ile Tahran arasında arabuluculuk konusunda hükümetin rol üstlenme çabalarına tepki gösterdi.

AKP iktidarının uzlaşma zeminlerini yok etmiş olmasına rağmen uzlaşma ve diplomasiden bahsettiğini söyleyen Temelli, “ABD – İran arasında arabuluculuk yapacak en son iktidar sizsiniz çünkü bütün Ortadoğu’da olup bitenlerin baş müsebbibi sizsiniz”  sözleriyle iktidara seslendi.

Kürt meselesinin çözümünün aynı zamanda Ortadoğu halklarının meselesinin çözümü olacağını ifade eden Temelli, “O yüzden demokratik bir Ortadoğu için demokratik bir Türkiye diyoruz” dedi.

Mevcut iktidarın tek siyasetinin Kürt düşmanlığı olduğunu, bu iktidarla meselelerin çözülmeyeceğini belirten Temelli, “Karşımızda tükenmiş bir iktidar var, siyaset üretemiyorlar” diye konuştu.

9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e dönük suikastı hatırlatan Temelli, “O gün, bu iktidarla bir çözümün oluşamayacağının da bir göstergesiydi” dedi.

Üçüncü Havalimanı gibi hayata geçirilen ve Kanal İstanbul gibi hazırlık aşamasında olan projelere de değinen Temelli, bunlarla beraber yoksulluğun katlandığını ve daha da katlanacağını belirtti.

“Tükenmiş bir iktidarla halkın tükenmesini istemiyoruz” diyen Temelli devamla erken seçim çağrısı yaptı.

“Buradan bir kez daha ‘erken seçim’ diyoruz, ‘hodri meydan’ diyoruz. Tükenmiş bir iktidarla artık geleceğimizin, toplumun tükenmesini istemiyoruz. O yüzden ülke bir an önce erken seçime gitmelidir.
“Erken seçime gidene kadar tüm toplumsal kesimler yan yana gelmeldir. Emekçiler, kadınlar, gençler, farklı inanç kesimleri bir araya gelmeli. Bu büyük mağduriyetten hep birlikte kurtulmalıyız.
“Demokrasi ittifakı çatısı altında yan yana gelmeliyiz. HDP bu sürecin öncüsüdür, bu sürecin çağrıcısıdır.
“Gelin hep beraber yan yana gelin, bu yolda kararlı bir şekilde yürüyelim. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey demokrasi ise yerel demokrasi ile güçlendirilmiş kayyım rejimine karşı çıkan, güçlü bir parlamenter sisteme dayalı bir sistem var edelim.
“Bunun için ihtiyaç duyduğumuz şey demokratik anayasadır. O yüzden erken seçime giderken var edeceğimiz toplumsal mutabakat, bu ülkenin, bu ülke halklarının ihtiyaç duyduğu demokratik anayasayı mutlaka yapmalıdır.
“Bunun sözünü veriyoruz. Tüm toplumsal muhalefeti de, tüm muhalefeti de bu sözde buluşmaya davet ediyoruz. Eğer gerçekten bu ülkenin dertleriyle dertleniyorsanız, faşizme karşı bir mücadeleniz varsa o zaman artık ayağa kalkma zamanıdır. Bu saldırılara karşı direnme zamanıdır. “

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin'de baskınlar: Biri rahip üç Süryani dahil sekiz kişi gözaltında
Sonraki Haber
İkonalardan sökülme stellere: İstanbul’da 1134 tarihi eser ele geçirildi