Ana SayfaMedyaEşit işe eşit ücret: Sunucu Samira Ahmed BBC’ye karşı açtığı davayı kazandı

Eşit işe eşit ücret: Sunucu Samira Ahmed BBC’ye karşı açtığı davayı kazandı

HABER MERKEZİ – BBC televizyonunda Newswatch isimli programı hazırlayan sunucu Samira Ahmed, kuruma karşı açtığı eşit işe eşit ücret davasını kazandı.

BBC televizyonunun izleyicilerin yayınlarla ilgili şikayetlerini ve eleştirilerini irdeleyen Newswatch isimli programı hazırlayan sunucu Samira Ahmed, programının benzerini hazırlayan sunucu Jeremy Vine’ın altıda biri ücret ödendiğini söyleyerek iş mahkemesine başvurmuştu.

2012 ile 2018 yılları arasında Vine her bir program için 3 bin sterlin alırken, Ahmed’e ise program başına 440 sterlin ödeniyordu.

BBC ise ücret farklılığının cinsiyet ayrımcılığından değil, programların farklılığından ve Vine’ın daha ünlü olmasından kaynaklandığını savunuyordu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Samira Ahmed, mahkemede kendisinin, hazırladığı programın Jeremy Vine’ın programından daha uzun hazırlık çalışması gerektirdiğini söyledi.

“Hiçbir kadın işverenine dava açmayı istemez”

Mahkeme dün (10 Ocak) oy birliğiyle aldığı kararda, sözü geçen iki programda iki sunucunun yaptığı işin “2010 tarihli eşit işe eşit ücret yasası bakımından” karşılaştırılabilir olduğuna karar verdi.

Mahkeme ayrıca, bu durumda BBC’nin “Ahmed’e ödenen ücretin farklı olmasının cinsiyet ayrımcılığından başka somut bir sebebe dayandığını kanıtlayamadığını” da kayda geçirdi.

Karardan memnun olduğunu açıklayan Ahmed, “Hiçbir kadın işverenine dava açmayı istemez. BBC’de çalışmayı seviyorum” dedi.

Gazeteci Samira Ahmed, yıllarca eksik ücret almasından dolayı geriye doğru BBC’den 700 bin sterlin alacaklı olduğunu söylüyor.

Ahmed’in mahkemeye gitmiş olmasından üzüntü duyduğunu belirten BBC ise eşit işe eşit ücret ilkesine tamamen bağlı olduğunu ifade ederek, kararın açıklanmasından sonra “Ahmed ile Vine arasındaki ücret farkının programın farklı oluşundan kaynaklandığı” savunusunu tekrarladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da sanayi sitesinde patlama: Bir kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Yunanistan açıklarında mültecileri taşıyan bot battı: En az 12 ölü