Ana SayfaGüncelEski HDP Milletvekili Demirel’e 7,5 yıl hapis cezası

Eski HDP Milletvekili Demirel’e 7,5 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Eski HDP Milletvekili Çağlar Demirel’e rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı duruşmada “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

2016’da gözaltına alınarak tutuklanan eski HDP Milletvekili Çağla Demirel’in “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı.

Demirel’in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı duruşmada, avukatları Reyhan Yalçındağ ve Mesut Beştaş hazır bulundu.

Duruşmayı, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve Çağlar Demirel’in ailesi izledi.

Duruşmaya katılması sakıncalıymış

Mahkemenin Demirel’in duruşmada bizzat hazır bulunmasının, “sakınca” doğurup doğurmayacağına ilişkin celse arasında tutuklu bulunduğu Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne yazı yazdığı ve cezaevinin cevabında duruşmaya katılmasında “sakınca” bulunduğuna dair tutanak düzenleyerek mahkemeye gönderdiği görüldü.

Demirel’in duruşmada bizzat hazır bulunmasının zorunlu görünmediğini savunan mahkeme, yüz yüzelik ilkesi kapsamında sanığın bizzat mahkemede hazır edilmesine yer olmadığına karar vererek duruşmaya devam etti.

Savcı ceza istedi

İddia makamı, 15 Kasım 2019 tarihli mütalaasını tekrarlayarak Demirel’in cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamını talep etti.

‘Avukat müvekkili yerine savunma yapamaz’

Savcılığın mütalaasına karşı beyanlarda bulunan Demirel’in avukatı Reyhan Yalçındağ, “Müvekkilimizin güvenlik gerekçesi ile duruşmaya getirilemeyeceğine dair yazıyı göremiyoruz. Müvekkil yerine müdafi savunma yapmaz. Müvekkil adına esas hakkında bu celse savunma yapmayacağız” dedi.

“Biz beraat talep etmiyoruz” diyen Yalçındağ, şu taleplerde bulundu:

“Ceza vermemeniz gerektiğini dile getiriyoruz. Meclis’ten konuşma tutanaklarının istenilmesini talep ediyoruz. Konuşmalar tespit edilmeden karar tesis edilemez. Konuşmaların çözüm tutanağı nerede? Var mı yok mu? Müvekkilin bazı konuşmaları Kürtçedir. Türkçeye doğru çevrilmiş mi bilmiyoruz. Mütalaanın müvekkile gönderilmesini talep ediyoruz. Tutukluluğun hiçbir koşulu olmadığı halde sırf iktidar istiyor diye tutukluluk halinin hukuksuzluğu ne kadar sürecek. Müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz.”

Avukatların taleplerini reddeden mahkeme, esas hakkında savunmaları için avukatlara son sözü verdi.

Buna tepki gösteren avukat Yalçındağ “Biz bitti demeden bu yargılama bitmez. Tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmelerle hep birlikte bunu göreceğiz. Biz bu süreci hakları ihlal edilenlerin yanında durma gibi sorumluluğumuzla tamamlayacağız. Sizleri de vicdanınız ile baş başa bırakıyoruz” diye konuştu.

Demirel’e 7 yıl 6 ay ceza

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Çağlar Demirel’in “örgüt propagandası yapmak”, “2911 sayılı yasaya muhalefet” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçundan beraatına karar verdi.

Mahkeme, Demirel’e “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla ise 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Ayrıca mahkeme, Çağlar Demirel’in tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kozmetik firması Tekin Acar iflas etti
Sonraki Haber
Berlin Film Festivali'nin bu yılki jüri başkanı Jeremy Irons