Ana SayfaGüncelEvrensel’e verilen ilan kesme cezasının gerekçesi: ‘Okur dayanışması’

Evrensel’e verilen ilan kesme cezasının gerekçesi: ‘Okur dayanışması’

HABER MERKEZİ – Basın İlan Kurumu, Evrensel’in bayi satışlarına dair verdiği ilan kesme cezasına yapılan itirazı reddetti. Ret kararında bir okurun iki gazete alması gerekçe gösterildi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet gazetelerine resmi ilan ambargosu uygulanmıştı.

İki farklı haber için toplamda 25 günlük ilan kesme cezası verilen Evrensel cezaya itiraz etti.

Evrensel’in itirazını reddeden BİK, gazete okurlarının birden fazla gazete almasını ceza sebebi saydı.

Evrensel’in haberine göre, 28 Kasım 2019’da Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki bayilerde incelemelerde bulunan BİK, daha sonra bir rapor düzenleyerek Evrensel’in, “Son noktalı bayilerde satışların makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılmış olması” hükmüne aykırılık teşkil ettiğini, okuyucuların “birden fazla gazete aldığını” belirlediğini aktardı.

“BİK hem şikayetçi hem de hakim”

Evrensel’in avukatı Devrim Avcı, Basın İlan Kurumu’nun görevinin yönetmelikle resmi ilanları ve reklamları dağıtmak olarak belirlendiğini ancak kurumun bunu Evrensel, BirGün, Cumhuriyet gibi gazeteleri bastırmak için kullandığını söyledi.

“Basın İlan Kurumu kendi kendine resen şikayetçi oluyor, kendi kendine araştırma yapıyor ve cezasını yine kendisi veriyor. İlan kesiyor reklam durduruyor. BİK hem şikayetçi, hem mağdur, hem savcı, hem hakim, hem de polis rolü oynuyor. Böyle bir durum hukuk devletinde kabul edilemez.”

BİK’in Diyarbakır’a, İzmir’e, Kocaeli’ye gidip bir kişinin kaç tane gazete alabileceğine karar vermesinin, Evrensel’in “Bir oku, bir okut” kampanyasını engelleme çalışması olduğunu söyleyen Avcı, kurumun “Gazeteyi, gazete çalışanları alıyor” şeklindeki kararını “Her okuru çalışan gibi mi görüyorsunuz? Çalışan olması için sigortayla beraber bir sürü prosedür lazım. Ama siz hiçbiri olmadığı halde Evrensel alan herkese, bu gazetenin çalışanı olarak bakıyorsunuz. Ön yargılı bir tutum var” diyerek yorumladı ve ekledi:

“Diyarbakır’da gazete alıp cezaevine götürüyor’ deniliyor. Siz gazeteyi alan insanları takip mi ediyorsunuz? Cezaevine götürüldüğünü nereden biliyorsunuz? Fiziki takip sürecine mi alıyorsunuz? Biz bu tutanaktan onu anlıyoruz. Gazete okur üzerinden cezalandırılmaya çalışılıyor. Biz de bunlarla ilgili hukuki yola başvuracağız elbette.”

İki ay sonra resmi ilanlar tamamen kesilecek

Basın İlan Kurumu ayrıca kararında “Durma kararı kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren altı ay içinde yayınlama hakkı yeniden devam edemeyen gazetelerin, … resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı sona erer” maddesi de hatırlatıldı.

Evrensel’e ilk resmi ilan ve reklam kesme cezası 18 Eylül 2019’da verilmişti.

Gazete olarak 2 Ekim’de karara itiraz edilse de 10 Ekim’de itiraza ret cevabı geldi. Ayrıca Basın İlan Kurumu kararlarının PTT tarafından Evrensel’e geç gönderilmesi de bu duruma eklendi.

14 Ekim tarihinde ise bu sürecin yeniden değerlendirilmesi için “yeniden denetim” istendi. 4 Kasım’da verilen yeniden denetim kararının denetleme ücreti de Evrensel’e ödetildi. 19 Aralık’ta ise hâlâ yeniden denetim yapılmaması sebebiyle Evrensel’e yanıt verilmesi için dilekçe verildi.

14 Ocak 2020’de ise kurum “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin yayınlama hakkının durması başlıklı 19. maddesi uyarınca gazetenin ihlalinin devam etmesi sebebiyle resmi ilan yayınlama hakkının durdurulmasının devamına” karar verdi.

Yaklaşık 4 aydır cezalı durumda gösterilen Evrensel’in BİK’in resmi ilan hakkını sona erdirmesine ise 2 ay kaldı.

Mart ayına kadar “Resmi ilan durdurma cezası” sona ermezse Evrensel, resmi ilan alamayan gazete statüsüne girecek.


Ekonomik ambargoya karşı Evrensel ve BirGün’den dayanışma çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstismar ve kayıp vakalarının yaşandığı Dersim'de eylem yasağı
Sonraki Haber
Hrant Dink öldürülüşünün 13'üncü yılında anılacak