Ana SayfaGüncelFazıl Say’dan Kültür Bakanlığı’na açık mektup

Fazıl Say’dan Kültür Bakanlığı’na açık mektup

HABER MERKEZİ – Piyanist Fazıl Say, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açık mektup yazarak, “Yıllar geçiyor, bu memleket eriyor, yozlaşıyor… Neden tiyatrocu ve müzisyen gençlerimizin önünü açacağımız yerde tıkıyorsunuz?” ifadeleriyle sitemde bulundu. Say, sanatçılara yönelik “güvenlik soruşturması”na da tepki gösterdi.

Piyanist Fazıl Say, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açık mektup yazdı.

Instagram üzerinden mektubu paylaşan Say, şunları ifade etti:

“Kültür Bakanlığı’nda neler oluyor? Nedir bu sanatçılara güvenlik soruşturması? Artık tüm bunlar rezillik, ya peki verilmeyen kadrolar? Sürekli ertelenen bu durum? On yıllardır sözleşmelilere kadro verilmedi, yıllardır inanılmaz düşük ücretler karşılığı sanatını yine de yapanların, bunca hizmet verenlerin hakkı ne olacak, onlara kadroları neden ısrarla verilmiyor?
“Yıllar geçiyor, bu memleket eriyor, yozlaşıyor… Neden tiyatrocu ve müzisyen gençlerimizin önünü açacağımız yerde tıkıyorsunuz? Onca yetenekli gencimiz ne yapsın? Bu imkansızlıklarda tek çare başka ülkelere mi gitsinler? Devlet Tiyatroları, Devlet Opera Balesi ve Orkestralarda, inanılmaz kadro açıkları var, yıllardır yazıyoruz çiziyoruz, neden bu kurumları ölüme terk eden bir yaklaşım var, bütçeleri yok, kadroları yok, nasıl yapacaklar? Bir ülke sanat kurumlarından mahrum mu kalacak? Türk halkına bu mağduriyeti neden yaşatıyorlar? Neden sanatlarını dünya düzeyinde uygulamaları için hiç bir şey sağlanmıyor?
“Kurumlar kötüleştikçe, memur sanatçı daha da sanatı unutup memuriyete dönüyor, sıkıcılaşıyor, maaşından başka derdi kalmıyor, vizyon ve şevksiz sanat mı olur? Bu Devlet kurumlarında on yıllardır görev yapan genel müdürler, müsteşarlar, bakanlar, bu durumlardan utanmıyor mu? Sessiz mi kalacaklar? İstifa etmeleri gerekmez mi? Biz burada utanıyoruz. Kurum dediğimiz anda, bin sorunla karşılaşıyoruz her daim. Yıllardır… Hayat geçti… Kültür Bakanı, otelleri uçakları ile, herhalde pek de önemsemiyor, sanatçıların on yıllarının şuursuzca akıp gitmesine, kimse insandan randıman almayı, insan kaynaklarını düşünmüyor.. Sonra da köhne popülizm, bıktırıcı milliyetçilik… Hadi canım sende… Sanatı olmayan memleketle kim niye gurur duysun?”

Fazıl Say hakkında

14 Ocak 1970’te Ankara’da doğdu.

İlk eserini 1984 yılında, 14 yaşında, Ankara’da konservatuvar öğrencisiyken besteledi.

Çalışmalarını Almanya bursuyla Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu’nda sürdürdü.

1991’de konçerto solisti diplomasını alırken, 1992’de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi’nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirildi.

1995’te kendisine New York’ta Genç Konser Sanatçısı Seçmelerini kazandıran eserlerinden, Nasreddin Hoca’nın Dört Dansı‘nı opus 1 olarak kabul etti.

John Cage ve hazırladığı Kara Toprak (1997) adlı piyano eseri ile uluslararası alanda dikkatleri çekti.

Say, giderek büyük orkestral formlara döndü.

Nazım Hikmet ve Metin Altıok’un şiir ve biyografilerinden aldığı ilhamla, solistler, korolar ve orkestra için, özellikle de Nâzım oratoryosunda olduğu üzere, Carl Orff gibi bestecilerin geleneğini sürdüren eserler besteledi.

2007’de aynı isimle bilinen masallardan esinlenen, ancak bir haremdeki yedi kadının kaderini anlatan Harem’de 1001 Gece adlı Keman Konçertosuyla uluslararası arenada tekrar ilgi topladı.

Sanatçı birinci senfonik eseri olan İstanbul Senfonisi‘nin ardından, ikinci ve üçüncü senfonileri Mezopotamya ve Universe eserlerini tamamlayarak kayıtlarını yayınladı.

Fazıl Say kariyeri boyunca New York Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konser verdi.

2008’de Avrupa Birliği tarafından “Kültür Elçisi” unvanıyla görevlendirildi.

Say 5 Nisan 2012’de Twitter’dan yaptığı paylaşımlar nedeniyle “dini değerleri aşağılamak” suçlamasıyla İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nce yargılandı ve 15 Nisan 2013’te 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Say’ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmederek 26 Ekim 2015’te Fazıl Say’a verilen hapis cezasını bozdu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayyum atanan belediyede 10 çalışanın işine son verildi
Sonraki Haber
İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı yükseldi