Ana SayfaGüncel“Gazeteciler mesleklerini yapamaz hale getirildi”

“Gazeteciler mesleklerini yapamaz hale getirildi”

HABER MERKEZİ – Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle bir açıklama yayımlayan HDP, iktidarın “basına yönelik uygulamalarıyla gazetecileri mesleklerini yapamaz hale getirdiğini” belirtti ve basın çalışanlarına yönelik hak ihlallerini sıraladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Gazetecilerin, Çalışan Gazeteciler Günü’ne bir kez daha baskı, yargı ve işsizlik kıskacında girdiği belirtilen açıklamada, “İktidarını ve geleceğini güvenceye almak için toplumu bütün katmanlarıyla baskı altına alan AKP Hükümeti, basına yönelik uygulamalarıyla da gazetecileri mesleklerini yapamaz hale getirdi” denildi.

Basın meslek örgütlerinin açıkladığı verilere de dikkat çekilen açıklamada, şu veriler paylaşıldı:

  • 2019 yılında 91 gazeteci tutuklu bulunurken, 250 gazeteci yargılandı
  • Gazetecilere 133 yıl hapis cezası ve 140 bin TL para cezası verildi
  • 10 gazeteci sokak ortasında sopalı ve silahlı saldırıya maruz kaldı
  • Son 5 yılda 3 bin 800’ü aşkın gazetecinin basın kartı iptal edilirken, Basın İş Kanunu’nda gazetecileri koruyan maddeler teker teker ortadan kaldırıldı
  • Basın İlan Kurumu’nun sektöre müdahaleleri nedeniyle Anadolu’da 125 gazete ya kapandı ya da birleşmek zorunda kaldı
  • 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 119 basın kuruluşun kapatılmasıyla, sektörde işsizlik oranı yüzde 30’lara vardı

Verilerin iktidarın basına yönelik baskılarının ulaştığı seviyeyi gösterdiğine işaret edilen açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

“Tüm bu veriler iktidarın basına yönelik artan baskılarının ulaştığı seviyeyi gösteriyor. Özgür ve demokratik toplumun teminatı olan özgür basının gelecek günlerde var olabilmesi için özgür basının önündeki bütün engellerin kaldırılması ve gazetecilerin mesleki haklarının yasal zeminde korunması gerekmektedir.
“İş bulabilip mesleğini icra eden bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. 10 Ocak’ın tüm gazeteciler için kutlanmaya değer bir gün olması için üzerimize düşeni yapacağımızın sözünü veriyoruz.”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: Her dört gazeteciden biri işsiz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP: Sosyal medya etik kurallar listesi yayınlayacağız
Sonraki Haber
MSB'den İdlib'de ateşkes açıklaması: 12 Ocak'ta başlayacak