Ana SayfaGüncelGözaltında cinsel tacize ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı

Gözaltında cinsel tacize ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı

HABER MERKEZİ – Mardin’de gözaltında cinsel tacize maruz bırakılıp, tecavüzle tehdit edilen F.A.’nın yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da kayyum atanması sonrası 21 Ağustos’ta yapılan eylemler sırasında F.A. isimli yurttaş darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltında olduğu 23 Ağustos günü “yakalama tutanağını imzalamadığı” gerekçesi ile polislerin hakaretine maruz kalan F.A.’nın gördüğü şiddet nedeniyle vücudunda oluşan kesikler götürüldüğü hastanede 6 dikişle kapatıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre F.A. daha sonra götürüldüğü İl Emniyet Müdürlüğü eski binasının bahçesindeki konteynırlarda coplu cinsel tacize maruz bırakılıp, tecavüz ile tehdit edildi.

Ardından serbest bırakılan F.A. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Savcılık, suç duyurusu hakkında “Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı” verdi.

Kararın gerekçesinde, “Müştekiye ait kolluk ve savcılık savunma tutanakları ile sorgu tutanağı ve adli muayene raporlarının temin edildiği, müştekinin savunmasının müdafi huzurunda alındığı, ancak müştekinin ifadesinde bu yönde iddialarda bulunmadığı” ifadeleri kullanıldı.

‘Darp izi yok’ iddiası

F.A.’nın muayene tutanaklarında darp ve cebir izlerine rastlanmadığı iddiasında bulunan savcılık, gözaltına alındığı sırada meydana gelen ve 6 dikiş atılan kesiklere dair ise, “…müştekinin de içerisinde yer alan 4 kişiye ait 21.08.2019 tarihinde yaşanan olaylar sırasında direnç göstermesi sebebiyle direnci kıracak ölçüde kademeli olarak zor kullanıldığı tespit edildiği anlaşılmıştır” iddiasında bulundu.

F.A.’nın şikayet dilekçesinde maruz kaldığını belirttiği ifadeleri, savunmalarında belirtmemiş olmasını “hayatın olağan akışına aykırı” bulan savcılık, kamu davası açmaya yeter delil bulunmadığını savundu.

Ayrıca, olanlara tanıklık eden gazeteciler ve yurttaşların dinlenilmesi ve emniyete ait kamera kayıtlarının incelenmesine dair yapılan talebe ilişkin de herhangi bir açıklama yapılmadı.

Hastane muayenesinde de polis baskısı

Karara tepki gösteren F.A.’nın avukatı Fevzi Adsız, savcılığın gerekçesinde yer verdiği “savcılık savunma tutanakları” kısmının sorunlu olduğunu belirtti.

“Kendisi emniyet ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır. Emniyet ifadesinin ardından savcılığa sevk edilmesi durumunda yaşadıklarını bizzat savcılığa anlatmayı uygun görmüştür.
Çünkü kendisine söz konusu muamelede bulunan polislerin de olduğu bir ortamda ifade vermek zorunda kalmış, bu nedenle ifadesinde yaşadıklarını anlatmaya çekinmiştir. Ayrıca müvekkilim yaşadıklarını olayın olduğu gün Mardin Barosu’ndan emniyete giderek, kendisi ile görüşen avukat arkadaşımıza anlatmıştır.”

Savcılık kararındaki, 21 Ağustos tarihinden sonraki muayene raporlarında darp ve cebir izine rastlanmamasına dair ifadelere de değinen Adsız, şunları söyledi:

“Müvekkilimin hastane muayenesine gittiği sırada kendisini işkenceye maruz bırakan polis memuru da hastaneye gitmiş, müvekkilimin başında beklemiştir. Müvekkilim burada baskı altında olduğundan muayeneyi yapan doktora darp olmadığını söylemek zorunda kalmış ve bu nedenle rapor alamamıştır. Ancak ilk gözaltına alındığı sırada aldığı darp raporu mevcuttur.”

Tanıkları dinlenmesini ve emniyetten kamera kayıtlarını istenmesini beklediklerini ifade eden Adsız, kararına itiraz edeceklerini ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HRW'den Birleşmiş Milletler'e Türkiye çağrısı
Sonraki Haber
TMMOB'dan Elazığ depremi sonrası 11 uyarı