Ana SayfaToplumsal CinsiyetGülistan Doku 17 gündür kayıp: Vaka Meclis gündeminde, annesinden çağrı var

Gülistan Doku 17 gündür kayıp: Vaka Meclis gündeminde, annesinden çağrı var

HABER MERKEZİ – 17 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a seslenerek, “Bana yardım edin. Kızım ölü ise ölüsünü, diri ise dirisini istiyorum. Kızım benim gözümün nurudur” dedi. HDP’li vekil Hüseyin Kaçmaz da vakayı Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesinde “Mobese kayıtlarına ulaşılamaması ile Zainal Abakarov’un babasının, soruşturmanın yürütüldüğü Asayiş Şubede görevli olması arasında bağlantı var mıdır?” diye soruldu.

Dersim’de Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak’tan bu yana yani 17 gündür kayıp.

Arama çalışmaları sürüyor ancak Gülistan’a ait herhangi bir ize rastlanmadı.

Çalışmalara, Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) görevlilerinin yanı sıra Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nde görevli dalgıçlar, İstanbul, İzmir ve Konya’nın büyükşehir belediyelerinin su altı arama kurtarma ekipleri, Kayseri Türkuaz Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği dalgıçları ile Deniz Kuvvetleri ve jandarma arama kurtarma personelinden 140 kişi katılıyor.

Dinar Deresi bölgesindeki arama çalışmalarını tamamlayan ekipler, Uzunçayır Baraj Gölü kıyısında belirlenen bölgelerde dalgıçlar ve su altı kameralarıyla arama çalışması yürütüyor.

Polis ve jandarmanın dedektör köpekler ve drone ile arazide aramalarını sürdürdüğü çalışmalarda, Gülistan Doku’ya ait herhangi bir ize rastlanmadı.

Anne: Kızım ölü ise ölüsünü, diri ise dirisini istiyorum

Gülistan’ın annesi Bedriye Doku, gazetecilere yaptığı açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a seslenerek şunları söyledi:

“Bana yardımcı olun. Ben bir anayım, kızım Türkiye’nin kızıdır. Burada perişan oldum, her gün ölüyorum. Niye o çocuğu tutuklamadınız, niye bıraktınız? Benim kızımı kandırdı. Bir çocuk akşam eve gelmese o ana ne yapar? Bana yardım edin. Kızım ölü ise ölüsünü, diri ise dirisini istiyorum. Kızım benim gözümün nurudur.”

Meclis gündeminde

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Önergede Oktay’dan şu soruların yanıtlanması istendi:

  • Gülistan Doku’nun bulunmasına ilişkin yürütülen soruşturmanın sadece intihar ihtimali üzerinden değil, öldürülme, intihara yönlendirme, hürriyetinden yoksun bırakılmış olma ihtimalleri ile tahkikata devam edilmesi için genişletilmiş bir çalışmanız var mıdır?
  • Zainal Abakarov’un babasının Asayiş Şube’de görev yapması ve soruşturmanın bu şube tarafından yürütülüyor olması, soruşturmanın etkin yürütülmemesine neden olacağından, dosyanın Asayiş Şube’den alınarak bağımsız bir birim tarafından yürütülmesi sağlanacak mı?
  • Görgü tanıklarının Gülistan Doku’nun zorla arabaya bindirilmeye çalışıldığını emniyete bildirdiğini ifade etmesine rağmen, soruşturma dosyası içeriğinde, emniyet kaydının olup olmadığı yönünde bilgi istenildiğine dair bir müzakerenin bulunmamasının sebebi nedir?
  • Mobese kayıtlarına ulaşılamaması ile Zainal Abakarov’un babasının soruşturmanın yürütüldüğü Asayiş Şubede görevli olması arasında bağlantı var mıdır?
  • Arama Kurtarma ekiplerinin insan gücü ve teknik teçhizat açısından artırılmasına ve arama çalışmalarının hem su hem karada paralel olarak devam etmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Munzur Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan 17 gündür haber alınamıyor.

Günlerdir süren arama çalışmalarında 21 yaşındaki Doku’dan hala bir iz yok.

Arama çalışmalarına Uzunçayır Barajı-Dinar Köprüsü civarında emniyet, jandarma, AFAD ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sualtı ekiplerince devam ediliyor.

Baraj gölünün yanı sıra Dinar Köprü kıyısı ve üniversite çevresindeki kırsal kesimlerde de aramalar yapılıyor.

Gülistan Doku’nun en son erkek arkadaşı olduğu belirtilen Zainal Abarakov ile telefonla görüştüğü tespit edilmişti.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada Gülistan Doku’ya ilişkin çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü bildirilirken, “Doku’nun son görüştüğü ve görüşme yaptığı kişilerin bilgi sahibi olarak ifadeleri alınmıştır” denilmişti.

Valilikten ise 23 yaşındaki Abarakov’un yeterli delil bulunamamasından kaynaklı gözaltına alınamadığı ancak gözetimleri altında olduğu bilgisi Doku ailesiyle paylaşılmıştı.

Dersim’de biz dizi görüşme ve incelemede bulunan Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nın hazırladığı raporda intihar ihtimali üzerine odaklanıldığı ancak öldürülme, intihara yönlendirme ya da zorla kaybedilme ihtimallerinin gözardı edildiği belirtilerek, soruşturmada önemli bazı delillerin toplanmadığına da dikkat çekilmişti.


Gülistan Doku raporu: Soruşturma salt intihar ihtimali üzerinden yürütülüyor, bazı deliller toplanmadı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den Kanal İstanbul ÇED raporunun iptali için dava
Sonraki Haber
Tuğrul Eryılmaz’la enine boyuna gazetecilik ve ötesi