Ana SayfaDünyaHafter, Erdoğan ve Putin’in Libya’da ateşkes çağrısını reddetti

Hafter, Erdoğan ve Putin’in Libya’da ateşkes çağrısını reddetti

HABER MERKEZİ – Libya’nın doğusunu kontrol eden ve son olarak Sitre kentini ele geçiren General Hafter, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in ateşkes çağrısını reddetti.

Libya’nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkes çağrısını reddettiğini açıkladı.

Libya Ulusal Ordusu’nun sözcüsü Ahmet el Mismari tarafından yapılan açıklamada, askeri operasyonlara devam edileceği duyuruldu.

Mismari, siyasi sürecin yeniden canlanmasının ve ülkenin istikrarının ancak Trablus’u kontrol eden Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin dağıtılmasıyla sağlanabileceğini savundu.

Sözcü Mismari ayrıca, Rusya’yı “dostane bir ülke” olarak tanımlarken, açıklamasında Türkiye’den bahsetmedi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti ateşkesi kabul etmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in 8 Ocak Çarşamba günü İstanbul’daki görüşmesi sonrası yayımladıkları ortak açıklamada, Libya’da çatışan tarafları 12 Ocak gece yarısı itibarıyla ateşkese çağırmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ve Türkiye’nin de desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayez el Sarraj ise Ankara ve Moskova’nın ateşkes çağrısını kabul ettiklerini duyurmuştu.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, “siyasi sürecin yeniden başlaması ve savaş hayaletinin ortadan kaldırılması için yapılan her türlü ciddi çağrıya” tam destek verdikleri kaydedilmişti.

Neler oluyor?

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu.

TBMM’ye sunulan Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmiş, böylece Türkiye’nin bu ülkeye asker göndermesinin resmen önü açılmıştı.

Ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerlerinin Libya’ya “peyderpey” gönderilmeye başlandığını açıklamıştı.

Erdoğan, askerlerin Libya’da muharip güç olmayacağını, sahadaki askeri koordinasyonunsa Türk askerlerince sağlanacağını kaydetmişti.

General Hafter ise Türkiye’nin kararına karşı silahlanma ve mücadele etme çağrısı yapmıştı.

Hafter’e bağlı güçler son olarak, Sirte’nin, El Kardabiya askeri hava üssü de dahil olmak üzere geniş bir kısmının kendi kontrollerine geçtiğini açıklamıştı.


Libya’da Hafter’e bağlı güçler Sirte’yi ele geçirdi

Erdoğan ve Putin’den Libya’da ateşkes için çağrı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir Arkadaş Z. Özger belgeseli: “Merhaba Canım”
Sonraki Haber
Avam Kamarası'dan Britanya'nın AB'den ayrılmasına onay