Ana SayfaDünyaHafter güçleri, Trablus ve çevresini ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etti

Hafter güçleri, Trablus ve çevresini ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etti

HABER MERKEZİ – Libya’nın doğusunu kontrolü altında tutan General Hafter’e bağlı güçler, Trablus ve çevresini “uçuşa yasak bölge” ilan ettiklerini açıkladı.

Libya’nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun Sözcüsü Ahmed el Mismari, sahadaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik’in Address Libya’ya dayandırdığı habere göre Mismari, yaptığı açıklamada Trablus ve çevresini “uçuşa yasak bölge” ilan ettiklerini açıkladı.

Trablus’ta bulunan Mitiga Havaalanı’nın kendilerine yönelik saldırılarda ‘fırlatma rampası’ olarak kullanıldığını öne süren Mismari, “Kuvvetlerimize saldırmaya çalışan bir Türk uçağını imha ettik ve bu ateşkes anlaşmasının ihlalidir” diye konuştu.

Sözcü Mismari ayrıca, “Mitiga Havaalanı’ndan ayrılan sivil veya askeri uçaklar hedef alınacak, bu son uyarımız” ifadelerini kullandı.

Mitiga Havalimanı’na füze saldırısı

Trablus’ta işler durumdaki tek havalimanı olan Mitiga Havalimanı’na bugün füze saldırısı gerçekleşmişti.

Trablus’taki yetkililer havalimanına altı grad füzesi isabet ettiğini açıklamıştı.

Can kaybının yaşanmadığı saldırının ardından bir süre kapanan havalimanı yeniden açılmıştı.

Türkiye’nin de desteklediği trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolünde olan bölgeye yönelik saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği belirsiz.

Libya’da kırılgan durumdaki ateşkes

Rusya ve Türkiye’nin girişimleriyle Libya’da geçici olarak sağlanan ateşkesi kalıcı hale getirmek için 19 Ocak’ta Almanya’nın başkenti Berlin’de bir zirve düzenlenmişti.

Konferansta kalıcı ateşkes kararına varılamamıştı. Ancak bunun için bir yol haritasında uzlaşma sağlanmıştı.

Buna göre kalıcı ateşkesin desteklenmesi, silah ambargosuna uyulması ve Libya’nın iç işlerine karışılmaması taahhüdünde bulunulmuştu.

Ayrıca, Trablus’taki hükümet ile General Hafter destekli Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nden beşer kişinin katılacağı askeri bir komite ve aynı zamanda Berlin sürecini koordine edecek uluslararası bir komisyonun oluşturulmasına karar verilmişti.


Bu haberde DW Türkçe’den de yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Akhisar'da 5.4 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
2019 Demokrasi Endeksi: Türkiye 167 ülke arasında 110’uncu