Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Hak ihlali’ denmişti: Wikipedia erişime açılıyor

‘Hak ihlali’ denmişti: Wikipedia erişime açılıyor

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia’nın erişime engellenmesinin hak ihlali olduğuna dair kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na iletilince Wikipedia açılacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Wikipedia internet sitesine erişimin engellenmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti.

AYM’nin oy çokluğu ve altı üyenin karşı oy yazısıyla aldığı gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararın Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletilmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.

AYM kararın gerekçesinde, Wikipedia’nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını belirtti.

Gerekçede, Wikipedia’nın kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı belirtildi.

‘Sevinirken bu da bilinsin’

Wikipedia, 29 Nisan 2017 yılında Türkiye’de “terör iltisakı” gerekçesiyle erişime kapatılmış, sahibi olan Wikimedia Vakfı erişim yasağının kalkması için AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM Birinci Bölüm, Wikipedia’nın tamamına erişimin engellenmesine ilişkin yapılan ifade özgürlüğü ihlali başvurusunu karara bağlamamış, başvuruyu AYM Genel Kurulu’na sevk etmişti.

Karar öncesi Twitter üzerinden konuya ilişkin bir mesaj paylaşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Sevinirken bu da bilinsin” notuyla şunları yazmıştı:

“Bugün Anayasa Mahkemesi, 2.5 yıllık ayıbı açıklamadan veya Twitter için neden 10 günde ve Youtube için 45 günde karar verdiğini açıklamadan, sadece AİHM kendisinden önce karar vermesin diye Wikipedia ve Diğerleri başvurularında ihlal kararı verecek.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Hayata Dönüş'te gerekçeli karar: Askerin beyanı esas, mahpus suçlu
Sonraki Haber
Libya: Hafter yanlısı meclisten "ateşkes bitti" açıklaması, Trablus'ta saldırılar