Ana SayfaEkonomiHakkari’de köylüler ‘yasak’ nedeniyle hayvancılık yapamaz hale geldi

Hakkari’de köylüler ‘yasak’ nedeniyle hayvancılık yapamaz hale geldi

HABER MERKEZİ – Hakkari’de hayvancılık yapan köylüler, yasaklar nedeniyle kendilerine ait yayla ve meralara çıkamıyor. Hayvanlarını beslemek için saman almak zorunda kalan köylüler, hayvancılık yapamaz noktaya geldiklerini vurguluyor.

Hakkari’de “güvenlik” gerekçesiyle yaz boyunca sürdürülen yasaklar nedeniyle yayla ve meralardan ot biçemeyen köylüler, hayvancılık yapamaz duruma geldi.

Bir ton samanı bin 500, bir bağ otu ise 7 liradan satın alan köylüler, bölgenin yasaklar nedeniyle yaşanmaz hale getirildiğini söylüyor.

Küçükbaş hayvancılık yapan yüzlerce kişiden biri olan Aşağı Derecik köyünde yaşayan Emin Yiğit, yasak yüzünden Kırıkdağ ve Çarçela bölgelerindeki birçok yayla ve meraya gidemediklerini ifade ediyor.

4 küçükbaş hayvanın kış boyunca bir ton saman tükettiğini dile getiren Yiğit, son birkaç yıldır her kış saman ve ot aldığını belirtiyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Yiğit, hayvan besiciliği dışında bir işinin ve bir gelirlerinin olmadığını vurgulayarak, “Daha önce kendi bölgemizdeki otları biçer ve hayvanlarımızı onunla beslerdik, ancak son yıllarda bölgede uygulanan yasaklar nedeniyle kendimize ait yayla ve meralara çıkamıyoruz ve biçemiyoruz. Bu yüzden ot ve saman satın alıyoruz” diyor.

Kışı nasıl atlatacakları kaygısıyla yaşayan Yiğit, bölgenin yasaklar nedeniyle yaşanmaz hale getirildiğini vurguluyor.

‘Yasaklar nedeniyle bu duruma düştük’

Ömrünü hayvancılık yaparak geçiren Salih Yiğit, “Bu köylerde bu işin dışında yapabileceğiniz bir şey yok. Tek çareniz hayvan beslemek. Yoksa aç kalacağız” diye belirtiyor ve ekliyor:

“Her geçen yıl ot ve saman fiyatları bir önceki yıla göre çok fazla artıyor. Yaylalar ve meralar yasak olunca otsuz ve samansız kaldık. Çok pahalı olmasına rağmen tonlarca ot ve saman aldık. Yasaklar nedeniyle bizler bu duruma düştük. Kendi meralarımızdaki otlaklarımız ile çok rahat geçinebilirdik. Her geçen gün ekonomik olarak daha da zorlanıyoruz.”

Yoksulluk ve işsizlikte Kürt illeri ilk sırada


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mücella Yapıcı: Kanal İstanbul tümden reddedilmeli
Sonraki Haber
Cezaevinden "işkence" savunması: Yeni açıldık, böyle sorunlar olabiliyor