Ana SayfaDünyaHamaney: Süleymani suikasti ABD’nin ‘terörist doğasını’ ortaya koydu

Hamaney: Süleymani suikasti ABD’nin ‘terörist doğasını’ ortaya koydu

HABER MERKEZİ – Sekiz yıl sonra ilk kez Cuma namazı kıldıran İran dini lideri Hamaney, Kasım Süleymani suikastinin ABD’nin “terörist doğasını” ortaya koyduğunu ifade etti. Hamaney, ABD Başkanı Trump’ın İran halkını destekler gibi görünen bir ‘soytarı’ olduğunu da söyledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney başkent Tahran’da sekiz yıl sonra ilk kez bir Cuma namazı kıldırarak hutbe verdi.

Tahran’daki Musalla Cami’nde kürsüye çıkan Hamaney, Irak’ta Amerikan üslerine karşı düzenlenen misillemeyi “Allah’ın günü ve ABD’ye atılan bir tokat olarak” değerlendirdi.

Hamaney, ABD’nin ekonomik yaptırımları karşısında ise boyun eğmeyeceklerini belirtti.

“Devrim Muhafızları’nı zayıflatmak için kullanıldı”

İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak tarihinde ABD’nin hava operasyonuyla öldürülmesiyle ilgili konuşan Hamaney, “korkakça” tanımı yaparak suikastin ABD’nin “terörist doğasını” ortaya koyduğunu söyledi.

Yanlışlıkla’ düşürülen Ukrayna uçağı ile ilgili ‘kaza’ değerlendirmesinde bulunan İran dini lideri Hamaney, “Bu olayın İran’ın düşmanları tarafından Devrim Muhafızları’nı zayıflatmak için kullanıldığını” savundu.

Hamaney, üstü kapalı olarak olayı protesto etmek için sokaklara çıkanları eleştirdi ve protestoları “ulusal çıkarlara ve ülkenin sorunlarına saygılı olmamakla” suçladı.

Hamaney son olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran halkını destekler gibi görünen bir ‘soytarı’ ve İran’a “zehirli bir hançer saplamayı” amaçladığını söyledi.

Hamaney neden Cuma namazını kıldırdı?

Hamaney, Cuma namazını en son İslam Devrimi’nin 33’üncü yıldönümü münasebetiyle 2012’de kıldırmıştı.

ABD merkezli düşünce kuruluşu The Washington Institute for Near East Policy’den Mehdi Halacı, dini liderin ancak önemli bir mesaj vermek istediği nadir zamanlarda Cuma namazını kendisinin kıldırdığını ve bu açıdan sembolik açıdan çok önemli bir hareket olarak görüldüğünü söyledi.

Halacı, İranlı liderlerin Cuma namazını kıldırma ve hutbe verme işini genellikle güçlü hitabete sahip imamlara yaptırmayı tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.

BBC Farsça’dan Kasra Naji, Hamaney yaklaşık 8 yıl önce en son Cuma namazını kıldırdığı sırada Arap Baharı adı verilen halk hareketlerinin en hararetli döneminin yaşandığına dikkat çekti.

“O dönemde, hutbeyi Arapça vererek, Arap dünyasında da duyulmasını sağlamıştı. Arap coğrafyasında yaşananları İslami Uyanış olarak nitelendirerek, olaylara yön vermek istemişti. Ancak başaramadı.”

Ne olmuştu?

3 Ocak’ta ABD Savunma Bakanlığı Pentagon İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Hasdi Sabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in, Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu.

İran, Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak 8 Ocak’ta ABD’nin Irak’taki üslerini balistik füzeyle vurmuş, saldırıda hayatını kaybedenlerin olmadığı açıklanmıştı.

Aynı tarihte Tahran’dan Kiev’e havalanan Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağı düşmüş, çoğu İran ve Kanada vatandaşı olan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İran füzenin savunma sistemleri tarafından Cruise füzesi sanıldığını ve kısa menzilli füzeyle “insani bir hata” sonucu vurulduğunu açıklamıştı.

İran’ın uçağı vurduğunu açıklaması sonrası ülkede protestolar düzenlenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda protestoculara destek vermiş, hükümeti şiddet uygulamama konusunda uyarmıştı.


Karınca, DW Türkçe, Euronews Türkçe, BBC

İran kabul etti: Ukrayna uçağı ‘insani hata’ sonucu vurulmuş

Trudeau: Kanıtlar İran’da düşen uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor

İddia: “Ukrayna uçağı, İran tarafından atılan bir füzeyle yanlışlıkla düşürüldü”

İran’da yolcu uçağı düştü: 170’i aşkın kişi öldü

İran’dan ABD’ye misilleme

ABD’den İran’ın misillemesine yanıt: Yeni yaptırımlar

Kasım Süleymani suikastı: Neler oluyor, kim ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’de ayrımcı yasa tasarısı: Trans öğrencilerin spor yapmasına engel
Sonraki Haber
2019'da birçok kişi kaçırıldı, en az 61 kişiye ajanlık dayatıldı