Ana SayfaCezaevleri‘Hasta tutuklu Devrim Ayık’ın hayati tehlikesi var, serbest bırakılmalı’

‘Hasta tutuklu Devrim Ayık’ın hayati tehlikesi var, serbest bırakılmalı’

HABER MERKEZİ – Antalya Cezaevi’nde bulunan yüzde 76 engelli ve CHRON hastası Devrim Ayık’ın sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Avukatı Ramazan Gökalp, “hayati tehlikesi bu koşullarda mevcuttur” diyerek Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2019 yılı raporuna göre cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklu var.

Bunlardan biri de Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde olan yüzde 76 engelli ve CHRON (bağırsak zehirlenmesi) hastası Devrim Ayık.

Ayık, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 8 Ocak’ta görülen celsede tahliye edilmedi.

CHRON hastalığı nedeniyle iki defa ameliyat olan Ayık’ın, yaklaşık bir metre kadar bağırsağı alınmıştı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’e konuşan Ayık’ın avukatı Ramazan Gökalp, 19 Ocak’ta müvekkiliyle cezaevinde yaptığı görüşmeye ilişkin bilgiler verdi.

Müvekkilinin görüşe tekerlekli sandalye ve gardiyanların yardımıyla gelebildiğini söyleyen Gökalp, Devrim Ayık’ın sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğine işaret etti.

Ayık’ın ciddi şekilde öksürdüğünü, son iki haftada sol burnundan ve makatından kan geldiğini aktaran Gökalp, müvekkilinin temel ihtiyaçlarının koğuş arkadaşlarınca karşılandığını ve sağlık durumunun iç açıcı olmadığını belirtti.

Avukat Gökalp, Ayık’ın sağlık durumunu şu sözlerle özetledi:

“Ayakta kalamıyor. Kansızlıkta ciddi artış mevcut olup, elleri ve yüz görünümü beyazlanmış. Kendisine kan verilmesi gerekir ancak bu durumu giderilmemiş. En son 17 Ocak’ta fenalaşması sebebiyle koğuştaki tutukluların ısrarı ile acile sevki yapılmış. Hastaneye gidildiğinde de tam tedavi edilmeden hemen mahkum odasına götürülüp, tekrardan cezaevine getirilmiş. 18 Ocak’tan beri ciddi kalp sıkışmaları oluşmakta. Bağırsaklarında ciddi ağrılar oluşmakta. Kulaklarında da duymama sorunu artmış.”

‘Başvurulara cevap yok’

Gökalp, Ayık’ın hastalığının nadir görüldüğünden ötürü tam tedavisi hakkında kesin çözüm bulunmadığını da aktardı.

“Bu aşamada kendisinin diyetisyenlerin uygun gördüğü şekilde beslenmesi gerekir. Ancak kendisi cezaevinde bulunduğundan kaynaklı diyetisyenlerin tavsiye edilen besin önerisi uygulanmamaktadır. Bu konuda cezaevi yetersiz kalmaktadır” diyen avukat Gökalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendisine tedavi olarak cezaevinde iki haftada bir HUMİRA iğnesi yapılmaktadır. Yapılma sebebi kanserin vücuda yayılmasına engel olmak ve ağrısını dindirmek içindir. Durumuyla ilgili gerek Adalet Bakanlığı’na gerekse de cezaevi savcılığına ve tüm kurumlara yapmış olduğumuz başvurulara hiçbir şekilde cevap verilmedi.
“Devrim Ayık’ın hayati tehlikesi bu koşullarda mevcuttur. Kendisi yüzde 76 engellidir. Bu husus heyet raporunda sabittir. Tüm insan hakları kurumlarının ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun duyarlılık göstermesi acilen gerekmektedir. Serbest bırakılması gerekir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Yusuf Topaloğlu'na ilk duruşmada tahliye
Sonraki Haber
Nihat Çakır boşandığı Alev Ergin'i öldürdü