Ana SayfaGüncelHDK’nin yeni dönem eş sözcüleri belirlendi

HDK’nin yeni dönem eş sözcüleri belirlendi

HABER MERKEZİ – HDK 10. Genel Kurulu’nda konuşan Eş Sözcü Gülistan Kılıç Koçyiğit, dünyaya yayılan direnişlere işaret ederek, “Kapitalizmin kendini sürdüremez hale geldiği, krizin çözülüşe doğru götürdüğünü gözlemliyoruz. ‘Eski dünya çöküyor, yeni dünya doğmakta’” dedi. Kurulda HDK’nin yeni eş sözcüleri de İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu olarak belirlendi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 10. Genel Kurulu, “Kapitalizm, ataerki ve faşizm öldürür; yaşamak için diren, örgütlen, inşa et” sloganıyla Ankara’da yapıldı.

Akar Otel’de başlayan Genel Kurul’a Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile çok sayıda parti, sendika ve sivil toplum örgütünün temsilcileri katıldı.

Burada ilk olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, dünyayı alt-üst edecek büyük devrimsel süreçlerden geçildiğini belirterek, şunları söyledi:

“2020 yılı belki de bizim coğrafyamız için bunun karar yıllarından biri olacak. Bunun bütün emareleri yaşadığımız coğrafyada var. İktisadi küresel bir krizden bahsediyoruz. Biliyoruz ki bu sadece ekonomik değil, toplumsal, siyasal, ekolojik, sistemsel bir kriz. Dünyanın 40 ülkesinde 7 kıtada bu krize karşı insanlık yeni bir yaşam arıyor, hayat arıyor, toplumsal kurtuluş ve devrim arıyor.”

“Üçüncü Yol” vurgusu

Şenoğlu, HDK’nin “Üçüncü Yol” seçeneği ve fikri olduğunu vurgulayarak bunun soyut bir durum olmadığını söyledi.

“Soyut bir şey mi, hayır. Onun tarihselliğini ve mümkünlüğünü, dünya halkları için kılavuz olduğunu gösteren şey Rojava devrimidir. Kuzey ve Doğu Suriye’de inşa edilen federatif birliktir. Rojava’da insanlığın gördüğü şey Paris Komününde gördüğü şeydir. O bakımından biz de HDK olarak Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında Rojavalar yaratmak istiyoruz.”

‘Eski dünya çöküyor, yeni dünya doğmakta’

Ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “2019 yılı mücadelenin keskinleştiği, çelişkilerin derinleştiği, kapitalizmin kendini sürdüremez hale geldiği, krizin çözülüşe doğru götürdüğünü gözlemliyoruz. ‘Eski dünya çöküyor, yeni dünya doğmakta’” dedi.

Sokağa çıkma yasakları dönemini hatırlatan Kılıç Koçyiğit, şöyle devam etti:

“Katliamlar dönemi olarak inşa etme ve yeni rejimi kurma hamlesine dönüştürdü. Bir kez daha Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ı anmak istiyoruz. Sadece onlar değil. Kadın özgürlük mücadelemizin en önemlerinde yürüyen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i de bir kez daha saygı ve minnet ile anmak istiyoruz.”

‘Devrime ihtiyacımız var’

“Bizim mücadelemiz aslında sistemi yıkmak üzerine, bu sistemin karşısında başka bir hayat ve yaşamın mümkün olduğu göstermek üzerine. Bizim bir devrime ihtiyacımız var” diyen Kılıç Koçyiğit sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erdoğan kendisini İhvan’ın biricik temsilcisi olarak görüyor. Türkiye Cumhuriyeti’ni de İhvan’ın savunucusu, yayıldığı bir konuma getiriyor. Libya tezkeresini bu çerçevede ele alıyoruz. Biz hiçbir iç savaşta taraf değiliz, bir müdahale olacaksa barış ve özgürlükten yana olur. Bunun dışındaki bütün savaşları reddettiğimizin altını çiziyoruz.”

Kılıç Koçyiğit, Eş Sözcülük görevini 4 yılın ardından bırakacağını açıklayarak, yeni yönetime başarılar diledi.

HDK Eş Sözcüsü sözlerini, Grup Yorum üyelerinin açlık grevini sahiplenilmesi ve kazanımla sonuçlanması mücadele edilmesi çağrısı yaparak, tamamladı.

HDK’nin yeni eş sözcüleri belirlendi

Sonrasında yapılan konuşmaların ardından HDK’nin yeni dönem Eş Sözcülüğüne İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu seçildi.

Tüzük değişikliğinin de yapıldığı genel kurulda, 121 genel meclis sayısı 101 olarak değiştirildi. 25 kişilik yürütme kurulu sayısının eş sözcüler hariç olmak üzere 19 olarak değiştirildi.

Tüzük değişiminde ayrıca LGBT’liler tanımı LGBTİ+’lar olarak değiştirildi. Tüzük değişikliğinde yaşlılar ve emekliler meclisi kurularak tüzüğe eklendi. Ayrıca tüzüğün 2’nci maddesi olan “Kongrenin Tanımı” kısmına “yaşlılar” ibaresi eklendi.

Genel Kurul’da karar önergeleri de görüşüldü. Buna göre Adalet Komisyonu kurulması, Kanal İstanbul Projesi karşısında yürütülecek mücadele, mücadelenin ayrılmaz bir parçası olduğu kararı alındı.

HDK’nin 10’uncu dönem Genel Meclis Kurulu’na 101 kişi seçildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Libya tezkeresine iki ülkeden tepki: 'Sözleşmeleri pervasızca ihlal ediyor'
Sonraki Haber
Antalya'da bir erkek birlikte olduğu Leman Ege'yi öldürdü