Ana SayfaGüncelHDP: 23 Şubat’taki kongremiz büyük buluşmaya çağrıdır

HDP: 23 Şubat’taki kongremiz büyük buluşmaya çağrıdır

HABER MERKEZİ – 23 Şubat’ta yapılacak kongre öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Temelli, partilerinin üzerinde yoğun bir baskı olduğunu hatırlatarak, “Kongremiz büyük bir buluşmaya çağrıdır. Geçmişte ve bu süreçte, yaşadığımız önemli dersler olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, İstanbul’da basın mensupları ve köşe yazarlarıyla bir araya geldi.

23 Şubat’ta yapacakları olağan kongrelerine ilişkin konuşan HDP eşbaşkanları, kongrenin önemine dikkati çekti.

Kongre öncesi partilerinin üzerinde yoğun bir baskı olduğunu söyleyen Buldan, HDP’nin Türkiye’de legal siyaset yapan, barış ve özgürlük mücadelesi veren bir parti olduğunu ifade ederek, “Ayakta kalmamızın nedeni halkımızdan aldığımız güçtür. Bu nedenledir ki yoğun baskıya rağmen ayakta durabiliyoruz” diye konuştu.

“Geçen dönem kongremizi iki eşbaşkanımızın tutuklu olduğu bir dönemde yaptık” diyen Buldan, şöyle devam etti:

“Buna rağmen halkımızın HDP’yi sahiplenmesi önemliydi. Aradan iki yıl geçti. 23 Şubat’ta gerçekleştireceğimiz kongremizin de büyük bir coşku ve katılımla geçeceğine inanıyoruz. Kongreyi savaş politikasına karşı en büyük cevap olarak değerlendiriyoruz. Kongreyi, iktidara yürüyecek bir adım olarak görüyoruz.”

Pervin Buldan, son iki yılda partilerine yönelik 5 bin kişinin gözaltına alındığını, bunlardan binin tutuklandığını kaydetti.

Kayyumlardan sonra da 25 belediye eşbaşkanının tutuklandığını ve 32 belediyelerine kayyum atandığını hatırlatan Buldan, “Mazbata verilmeyen belediyelerle birlikte toplam 38 belediyemize kayyum atandı. Kazandığımız 65 belediyenin yarısına el konuldu. Sandıkta bizi yenemeyen iktidar gaspla belediyelerimize el koydu” dedi.

23 Şubat’taki kongreyle birlikte genişlemeyi düşündüklerini ifade eden Buldan, “Demokratik ittifak gerçekleştirirsek iktidara da gideceğimizi biliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Temelli: Kongremiz büyük buluşmaya çağrıdır

Ardından konuşan Sezai Temelli de tarihsel bir eşikten geçildiğini ve böylesi bir dönemde kongreye gittiklerini anımsatarak, “Geriye baktığımızda, özellikle son beş yıla baktığımızda, bütün dünyada giderek otoriteleşen bir durum var. İktidarlar var olan sorunları daha da derinleştiriyor” dedi.

Türkiye’nin en temel sorununun demokrasi meselesi olduğunu vurgulayan Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sorunların çözümünün demokratikleşmeden geçtiğini düşünüyoruz. Kongreye giderken yaptığımız çalışmalarda bunu merkeze koyduk. Bugün dönüp baktığımızda 31 Mart’ta yeni bir umudu ortaya koyduk. Kongreye giderken nasıl bir Ortadoğu, bir Türkiye hayal ediyorsak bunu başarma gayretini sarf edeceğiz.
“Toplumda buna göre yan yana gelmeli ve ittifaklar örülebilmeli. Türkiye’de var olan bütün herkes yan yana gelebilmeli. Bütün güçlerin yan yana gelmesinin alt yapısı oluşmuştur. Herkese çağrı yapıyoruz, bir demokrasi ittifakında buluşabiliriz. Farklılıklarımız olabilir ama bu farklılıklarımızdan güç alabiliriz. Bu anlayışımızı koruyoruz.
“Evet, ülkenin bir anayasaya ihtiyaç var. Bir geçiş programına ihtiyaç var. Kongremiz büyük bir buluşmaya çağrıdır. Geçmişte ve bu süreçte, yaşadığımız önemli dersler olduğunu düşünüyoruz. Alışılagelmiş bir çerçeve yerine bunu geniş bir çerçeveye yaymak istiyoruz.”

Toplantıda Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk de birer konuşma yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beytüşşebap'taki Keldani çiftten 5 gündür haber alınamıyor
Sonraki Haber
Kayyum atanan belediyede daire başkanı memuriyetten çıkarıldı