Ana SayfaGüncelHDP konferansı: Eşbaşkanlardan “yeni yaşam” vurgusu, Demirtaş’tan öneriler

HDP konferansı: Eşbaşkanlardan “yeni yaşam” vurgusu, Demirtaş’tan öneriler

HABER MERKEZİ – HDP’nin 3’üncü Büyük Konferansında konuşan eş genel başkanlar Buldan ve Temelli, toplumsal mücadele vurgusu yaptı. Buldan “Yoksulun, ezilenin dili olacağız, nefesi olacağız, onların yüreğindeki isyan olacağız. Yeni yaşam olacağız” dedi, Temelli “İktidarı değiştirmek istiyoruz” diye konuştu. Demirtaş ve Zeydan ise cezaevinden konferansa gönderdikleri 4 öneride, “Artık bu zulüm tarihini ters yüz etmenin zamanı gelmiştir. Kendimize ve halklarımıza güvenelim, sabırla, akılla, kararlılıkla direnelim ve kazanalım diyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3’üncü Büyük Konferansı “Daha güçlü HDP, daha güçlü mücadele” sloganıyla Ankara’da gerçekleştiriliyor.

600 delegenin katıldığı ve iki gün sürecek olan konferansta, altı bölgede gerçekleştirilen toplantılar ve konferanslardan çıkan sonuçlar ele alınacak.

HDP, büyük konferansından çıkacak sonuçları 23 Şubat’ta gerçekleştireceği 4’üncü Olağan Kongresi’ne taşıyacak.

Buldan’dan “Yeni yaşam” vurgusu

Konferansın açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partinin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçileri selamladı.

Bu konferansta partinin yeni yol haritasını belirleyeceklerini söyleyen Buldan, eksiklikleri gözden geçireceklerini ve politik hatları oluşturacaklarını belirtti.

Konuşmasında iktidara yönelik eleştirilerini de sıralayan HDP Eş Genel Başkanı, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kalkması gerektiğini belirtti.

Onun da tüm tutuklu ve hükümlüler gibi ailesi ve avukatları ile görüşme hakkı olduğunu söyleyen Buldan, “Bunu engellemek Türkiye hukukuna vurulmuş bir darbedir” dedi.

Demokrasi ve adalet dağıtmayan bir iktidarı toplumun çiçeklerle ya da alkışlarla karşılamayacağını vurgulayan Buldan, “Böyle bir iktidarın karşısında ancak ve ancak büyüyen, demokratik toplumsal mücadele olacaktır” diye belirtti.

“HDP olmadan demokrasi kurulamaz. Demokratik iktidar oluşturulamaz. HDP olmadan barış zemini oluşturulamaz” diyen Buldan, son olarak parti ilkelerini toplumsallaştıracaklarını belirterek şunları söyledi:

“İktidara, sisteme itirazı olan ezilen herkesin itirazı olacağız, onların taleplerinin sesi olacağız. Değişim isteyen herkesin değişim umudu olacağız. Barış isteyen herkesin barışa giden yolu olacağız. Çözüm isteyen herkesin çözüm alternatifi olacağız.
“HDP olduğu sürece hiç kimse kendisini yalnız ve güvensiz hissetmeyecek. Ayrıştırılmak, aralarına nefret tohumları ekilmek istenen halklar arasındaki en güçlü köprü biz olacağız. Yoksulun, ezilenin, garibin dili olacağız, nefesi olacağız, onların yüreğindeki isyan olacağız. Yeni yaşam olacağız.”

Temelli’den bir kez daha “demokrasi ittifakı” çağrısı

img

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin konuşmasında da AKP iktidarına eleştiri, tecrit, erken seçim, demokrasi ittifakı ve toplumsal mücadele vurgusu vardı.

“Tarihte hiçbir şey tesadüfen ortaya çıkmaz. Öyle olması gerektiği için tarihte yaşananlar yaşanır. Bugün eğer küresel siyaset Ortadoğu’da kopuyorsa bilin ki umut da Ortadoğu’dan doğacaktır” diye konuşan Temelli, tarihi yeniden yorumlama ihtiyacına vurgu yaptı.

31 Mart seçimlerindeki başarıya dikkat çeken Temelli, şimdi de o dönemki gibi stratejilerle ‘çok daha büyük başarılara imza atacaklarını’ söyledi ve ekledi: “İşte o yüzden tam da bu fikriyatın bize ışık tuttuğu yerden demokrasi ittifakı çağrısı yapıyoruz.”

“Yeni bir iktidar var etmek istiyoruz” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Erken seçim çağrısı yapıp kenara çekilmemeliyiz. Her şeyden önce bütün toplumu beli bir mutabakat zemininde buluşturmalıyız. Yerel demokrasi odaklı bir parlamenter sistemin nasıl hayata geçeceği konusunda tartışmalıyız. Eşit yurttaşlık temelinde bir demokratik anayasayı nasıl var edebiliriz, tartışmalıyız.”

Demirtaş ve Zeydan’dan HDP’ye 4 öneri

img

Konferansta HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve partinin eski milletvekillerinden Abdullah Zeydan’ın mesajı da okundu.

İki siyasetçinin mesajında HDP’ye 4 öneri yer alıyor. HDP Parti Meclisi Üyesi Doğan Erbaş tarafından okunan Demirtaş ve Zeydan’ın önerileri şu şekilde:

“Değerli arkadaşlar,
Siyasi sürece dair kapsamlı değerlendirmeleri sizler en iyi şekilde yapacaksınız zaten, bu nedenle süreç değerlendirmesi yapma ihtiyacı duymadan birkaç önerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
1 – Partimizin çizgisinde, programında veya ideolojik duruşunda tartışmayı gerektirecek bir sorun yoktur. Ancak baskılar, kuşatmalar ve psikolojik harekat nedeniyle yaşadığımız bir daralma, bir sıkışmışlık hali vardır. Öncelikli olarak bu cendereyi aşabilmenin yol ve yöntemleri cesurca tartışmalı, etkili planlamalar yapılmalıdır. Biz Türkiye’nin bütün ezilenlerinin partisiyiz ve tüm sorunların diyalog yoluyla, demokrasi içerisinde barışçıl çözümünden yanayız. Bunu da birlikte yaşam felsefesi ile hayata geçirmek istiyoruz. Partimiz adına konuşan herkesin her yerde ve her konuşmada bıkmadan, usanmadan bu mesajları tekrarlamasında büyük yarar vardır. Öyle bir defa söyleyip geçmekle yetinmemek lazım. Nasıl ki aleyhimize kara propaganda yapanlar gece gündüz yalan ve iftiralarını tekrarlayıp duruyorsa, bizim de ilkelerimizi ve doğrularımızı yanı yoğunlukta tekrarlamamız gerekir. Bunu hem medya üzerinden yapmalıyız hem de toplumun farklı kesimleriyle yüz yüzü yapacağımız yüzlerce toplantı ve görüşmede anlatmalıyız.
Türk halkının değerlerine saygılı olduğumuzu, birlikte yaşam konusunda samimi olduğumuzu zaman zaman küçük ve anlamlı jestlerle, sembolik değeri yüksek hamlelerimizle göstermeli, hissettirmeliyiz. Bunları da AKP ve yandaşlarına cevap vermek şeklinde değil, halkı muhatap alarak, halkı ikna etmek için yapmalıyız. Yoksa biz ne yaparsak yapalım AKP bize yönelik iftira, karalama kampanyasından vazgeçmeyecektir, bunu bilerek hareket edelim. Onlar ne derse desin biz hep halkın vicdanına, duygularına seslenelim. Batıdaki aydınlarla, sivil toplumla, gazetecilerle, akademisyen ve yazarlarla, sanatçılarla ilişkilerimiz de aynı perspektifle güçlendirip sürekli canlı tutalım.
2 – Parti olarak kısa, orta ve uzun vadeli somut hedefler belirleyelim. Örneğin kısa vadede üye kampanyası, örgütlenme seferberliği, siyasi kadroların eğitimi Genel Merkez’e yeni bina temin edilmesi, değer aileleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi gibi konular ele alınabilir. Orta vadede ise Demokrasi Bloğunun kurulup giderek açık, şeffaf, ilkeli bir ittifaka veya işbirliğine dönüştürülmesi hedeflenebilir. Bunun için parti olarak atmamız gereken rahatlatıcı, ön açıcı adımları hayata geçirmenin her yönüyle tartışmasını ve ön hazırlığını yapabilmeliyiz. Halkın da bizimle birlikte hareket etmeye niyetli olan demokrasi güçlerinin de güvenini kazanmalı, ciddi ve yapıcı olduğumuzu her fırsatta göstermeliyiz. Uzun vadede ise Demokrasi Bloğunun bir parçası olarak iktidara gelmeyi hedeflemeliyiz. AKP sonrası Türkiye bir bütün olarak Anayasadan bürokrasiye, yargıdan akademiye, medyadan ekonomiye kadar yeniden inşa edilecektir ve biz bu sürecin dışarıdan izleyeni olmamak için kendimizi çok ciddi hazırlamalıyız. En çok direnen ve bedel ödeyen bizsek, yeni iktidarı da hegemonik güçlere teslim edip kenara çekilmeyiz. Yapılacak kongrenin ciddiyeti, ağırlığı, mesajları ve görüntüsü bu iddiaya denk olmalıdır. Ortayca çıkacak yönetim kadrosu da bu misyonu kaldırabilecek olgunluğu, yetkinliği mutlaka yansıtmalıdır.
3- Kadın ve gençlik yapılarımız dahil tüm merkezi-yerel örgütlü güçlerimiz belirlenen politik hedefler doğrultusunda tam bir uyum içerisinde dil ve pratik birliğini sağlamalı, bunun için güçlü katılımlarla iç toplantılarını kongre sonrasında mutlaka yapmalıdır.
4 – Partimizin dışında ve art niyetli bir şekilde üretilip dolaşıma sokulan dedikodu ve spekülasyonlardan katiyen uzak durulmalı ve etkisiz kılınmalıdır. Unutmayın ki cezaevindeki tüm arkadaşlar HDP’nin birer neferidir ve ancak HDP’nin başarısı çalışmaktadır. HDP yönetimi de bizlerle yoldaşlık temelinde ve uyum içerisinde ilişkilerini sürdürmektedir. Buna aykırı her spekülasyon bize sadece zarar verir, bu oyun ve tuzaklara karşı dikkatli olunmalıdır. Bizlerin parti yönetiminde resmi görevler üstlenmesi bu aşamada mümkün olmayacağından bu tür öneri ve tartışmalar ada girmemekte yarar görüyoruz. Biz her koşulda partimizin kalbindeyiz, partimiz de bizim kalbimizdedir. Bu da bizim için yeterlidir.
Sevgili arkadaşlar, değerli yoldaşlar
Eminiz ki iki gün boyunca sizler çok detaylı ve derinlikli tartışmalarla halkımızı özgürlüğü götürecek en güçlü yol ve haritasını çıkaracaksınız. Kararlarınız her ne olursa olsun tüm gücümüzle, yüreğimizle yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Bizler, ‘Genç başladık, genç başaracağız’ diyenlerin öncülüğünde yola çıktık ve zafere kadar da durmadan, yorulmadan mücadele sözü verdik. Artık bu zulüm tarihini ters yüz etmenin zamanı gelmiştir. Kendimize ve halklarımıza güvenelim, sabırla, akılla, kararlılıkla direnelim ve kazanalım diyoruz.
Konferansın bu ruhla ve heyecanla tamamlanacağını yürekten inanıyor, hepinizi yılların özlemiyle hasretle kucaklıyor, selam, sevgi, saygılarımızı iletiyoruz. An serkeftin, An Serkeftin.”

Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik, fotoğrafları da ajanstan aldık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Son beş yılda ‘sahte içki’den 228 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Gazeteci Osman Akın'a bir ceza daha