Ana SayfaGüncelHrant Dink 13’üncü yılında anıldı: Buradayız, vazgeçmiyoruz Ahparig

Hrant Dink 13’üncü yılında anıldı: Buradayız, vazgeçmiyoruz Ahparig

HABER MERKEZİ  – Agos gazetesi kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 13’üncü yılında Türkiye ve dünyada çeşitli etkinliklerle anıldı. Dink’in vurulduğu yerde konuşan Şebnem Korur Fincancı, “Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı bilip de onarmak boynumuzun borcu” dedi.

Agos gazetesi kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 13’üncü yılında anıldı.

Hrant Dink ilk olarak Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Anma törenine Dink’in eşi Rakel, oğlu Arat, kızları Sera ve Delal, dostları, sevenleri, Agos gazetesi çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı.

Dink’in mezarı başında tütsüler yakıldı. Anmaya gelenler tek tek mezara çiçekler bırakarak dualar okudu. Ardından düzenlenen ayinle mezarı başındaki anma son buldu.

Mezarı başındaki anma öncesinde Bakırköy Surp Asdvadadzni Kilisesi’nde Hokehanikst duası gerçekleştirildi.

“Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı bilip de onarmak boynumuzun borcu”

Saat 15.00’de Dink’in öldürüldüğü Agos gazetesi önünde geniş katılımlı bir anma düzenleniyor.

Anma programı öncesi Agos gazetesinin bulunduğu Sebat Apartmanı’na çıkan cadde trafiğe kapatıldı.

İstanbul Valiliği de Hacıosman-Yenikapı Metro Hattı’ndaki Osmanbey istasyonunun bugün saat 12:00-16:30 arasında kapalı olacağını duyurdu.

Anmaya katılanlar saat 14.00’de itibaren bina önünde toplanmaya başladı. Sık sık “Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant” ve “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz” sloganları atıldı.

Sebat Apartmanı’na da “Utanmak için geç değil” yazılı büyük bir Hrant Dink fotoğrafı asıldı. Ayrıca Ermenice “Sarı Gelin” türküsü çalındı, Hrant Dink’in “Su çatlağını buldu” anısını anlattığı ses kaydı da dinletildi.

Anmada tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’ya da selam gönderildi.

Anmada 1994’te Ankara’da öldürülen avukat Yusuf Ekinci’nin oğlu Toplumsal Bellek Platformu’ndan avukat Sertaç Ekinci özetle şunları söyledi:

“Hrant Dink, bu ülkenin en çok ihtiyacı olan kardeşliğin sembolüydü. Sanırım bizden alınışının en büyük nedeni de buydu. Çünkü, bu ülkenin karanlık kalplilerinin ağızlarından düşürmedikleri birlikten çok, bölünmüşlüğe ihtiyaçları var. Biliyorlar ki, ancak bu şekilde kendi atlarını rahatça oynatırlar. Türkiye halklarının, ezilenlerinin bir araya gelmesi, en büyük korkularıdır.”

Hrant’ın Arkadaşları grubundan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 13. yılın basın açıklamasını okudu.

Fincancı şunları söyledi:

“Sevgili dostlar, Ahparig Hrant’ın o kocaman güzelim ailesi, ‘bir çocuktan katil yaratan karanlık” diyebilen yüreğiyle sevgili Rakel Dink, sevgili Hrant’ın hak mücadelesini geleceğe taşıyan güzelim çocukları, arkadaşları, arkadaşlarımız,
‘Kötülüğe karşı duyulan nefret yüzünü çirkinleştirir insanın/Haksızlığa karşı bağırmak sesini kabalaştırır’ demiş ya Brecht, bu geçen 13 koca yılda faili meşhurlarını bizlerden köşe bucak kaçıran o devlet erkine karşı bağırmak, haksızlıklara karşı bağırmak kabalaşmadan sayılır mı? Hak mücadelesinin kendisi, dayanışmasıyla ezilenlerin inceliği değil de, nedir? Yüzbinlerin İstanbul’dan sel gibi akıp ‘Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz’ diye yükselen sesinde kabalık olabilir mi? Hrant için, adalet için 13 yıldır mücadele eden arkadaşları nicedir hakikati bu topraklardan sürgün etmiş erke rağmen hakikatin değerini hatırlatıyor hepimize. Hakikat arayışı bitmiyor, bitmedi hiç. Cumartesi annelerini meydanlardan sürseler de, hakikati haykıranları hapsetseler de, insanlığa karşı suçlarla sindirmek için üzerimize gelseler de, hakikati haykırmaktan vazgeçmemişti ya Hrant, vazgeçmeyeceğiz öyleyse hiçbirimiz. Kötülüğe karşı nefret değil bizimkisi. Bitimsiz bir mücadele. Kötülüğün sıradanlığına kapılmasın insan, hakları için mücadele etsin, boyun eğmesin erke.
“Bundan tam 13 yıl önce 18 Ocak gecesi o dönem Türkiye İnsan Hakları Vakfı başkanı olan canım abim Yavuz Önen ile akşam yemeğinde buluşmuşlardı. Hayallerimiz vardı. Bizler bir yandan enstitü hayalimizin ucundan, hak ihlallerinin etkili soruşturması, belgelenmesi için eğitici eğitimi yaparken, onlar da Travma ve İnsan Hakları Enstitüsü hayallerimizi paylaşmışlardı yemekte heyecanla. Sonra 19 Ocak 2007, saat 3’ü 5 geçe zaman durdu hepimiz için. Şaşkındık, birlikte kurulan hayallerin sıcaklığı hala yüreğimizde… O hayallerden hiç vazgeçmedik, adım adım ilerledik o günden bugüne.
“Çünkü bu toprakların yarası hiç kapanmadı. Kapanması bir yana, her gün yeniden kanırtan bir devlet erki ile yaşamak zorunda kalıyoruz. Daha birkaç gün önce kayıplara karıştı Keldani bir çift, Süryani Mor Yakup Manastırı rahibi Aho’yu gözaltına aldılar. Kılıçtan geçirmek, çöllere sürmek yetmedi, her gün yeniden yaşasın o güvercin tedirginliğini Türkiyeli Ermeniler diye elinden geleni ardına koymadı devlet erki. Yaşadıkları mahallelerin adı Bozkurt, caddesi Ergenekon, okulları Talat Paşa nam, soykırım Osmanlının ama iade-i itibar Türkiye Cumhuriyetinin oldu. Birlikte yaşamayı, çok dilli, çok kültürlü olmayı başaramadığımız gibi yarattığımız kuraklıktan da utanmaz olduk. Sıra Kürtlere geldiğinde havan mermileri ile delik deşik ettikleri evlerin duvarlarına yazılama yaptı devletin memuru.
“Biz yüzleşmedikçe, onarmadıkça yaralarımızı, her yeni güne yeni ötekilerle yaralarımız büyür, yenileri açılır oldu. Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı bilip de onarmak boynumuzun borcu. Yarın yüzleştiğimizde, küçük Eichmann’lar yalnızca emre itaat ettiklerinden dem vurup sıradanlaştırmaya çalıştığında kötülüğü,  utanmak için geç değil, evet ama kötülüğü tanımalı ve sahiplerini bir bir ortaya koymalıyız. Hrant için, adalet için!
“Sevgili Yıldırım Türker Bahçe’sinin köşesinden derlediği yazılarından ilkinde “Hayatı savunmak adına durmadan kötülüğü tartmak zamanla insanın ruhunu köreltebilir. Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra gözleri kamaşan adamın körleşmesi gibi.”, diyor ama, o karanlıkta kötülüğü seçebilmek Saramago’nun körler ülkesinde gören göz olmayı gerektiriyor. Görmek, göstermek hakikati…
“Buradayız, vazgeçmiyoruz Ahparig.”

Hrant Dink için “adalet talebimizi bir kez daha yineliyoruz” diyen Türkiye Ermeni Patrikliği de Dink için bugün tüm kiliselerde ayin yaptı.

İstanbul’da anma organizasyonları çerçevesinde bir de konser düzenlenecek. Vomank grubu, akşam Beyoğlu Hancı Sahne’de Dink için bir konser verecek.

Cuma akşamı (17 Ocak) Sebat Apartmanı üzerine Hrant Dink’in fotoğrafı üzerinde havalanan güvercinleri tasvir eden bir video yansıtılmıştı. Projeksiyon gösterisi bu akşam da 18.00-00.00 arasında yapılacak.

Ankara, İzmir ve Adana

Hrant Dink, Ankara’da saat 15.00’de Adakale Sokak’ta düzenlenecek bir törenle anıldı.

Saat 16.00’da ise Ankara Hrant Dink Anma İnisiyatifi, SES Ankara Şube Salonu’nda sinevizyon ve söyleşi düzenliyor.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de saat 15.00’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri ise Seyhan Belediyesi içerisinde bulunan Barış Anıtı önünde anma yaptı. Yapılan anmaya Adana’daki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri teslimlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

ABD ve Kanada

Aktivist Zoravik grubu, saat 19.30’da Harvard’da Boylston salonunda bir anma töreni düzenleyecek.

2008 yapımı İki Ulusun Kalbi Hrant Dink: Nouritza Matossian ile Görüşme isimli Hrant Dink’in hayatını anlatan belgeselin gösterimi ile başlayacak törende daha sonra, Agos köşe yazarı ve tarihçi Dr. Ohannes Kılıçdağı ile interaktif bir konuşma gerçekleştirilecek.

Los Angeles’ta ise İstanbul Ermenileri Organizasyonu tarafından bir anma töreni düzenlenecek.

Aktivist Garo Ghazarian, Hrant’ın Arkadaşları organizasyonu üyesi Tamar Nalcı, avukat Roy Arakelian, Agos yazarı Pakrat Estukyan’ın konuşmacı olarak yer alacağı etkinlik saat 18.00’de başlayacak.

Etkinlikte Estukyan’a “Hrant Dink Özgürlüğün Ruhu ve Adalet Madalyası” da teslim edilecek.

Hrant Dink için Kanada Montreal’de sabah ayini sonrası İstanbul Ermenileri Kültür Derneği’nde can yemeği ve Sevan Değirmenciyan’ın “Hrant Dink’in Mirası ve Günümüz Türkiye’si” başlıklı konuşması olacak.

Avrupa

İngiltere’nin başkenti Londra’da Surp Yeğişe Ermeni Kilisesi saat 18.00’de “Hrant Dink’in Hatırası: Acı Umuda Dönüşüyor” başlıklı bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikte Hrant Dink Vakfı’nın çalışmalarının yanısıra 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı da konuşulacak.

Almanya’da ise Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu’nda saat 20.30’da düzenlenecek anma etkinliğinde Türkiye, Gürcistan ve Ermenistanlı müzisyenler sahne alacak. Maximillian Popp tarafından yönetilecek panelde ise Hrant Dink Vakfı’ndan Zeynep Taşkın ve Houshamadyan sitesinden Vahe Tachjian konuşmacı olarak yer alacak.

Avusturya’nın başkent Viyana’da ise aynı gün Surp Hıripsime Ermeni Kilisesi’nde Hrant Dink anısına bir Hokehankist ayini gerçekleştirilecek.

Hollanda Amsterdam’daki Surp Hoki Kilisesi’nde Nouritza Matossian’ın 2004-2007 yılları arasında Hrant Dink ile gerçekleştirdiği söyleşilerin video kayıtlarından oluşan Hrant Dink; İki Milletin Kalbi belgeseli gösterilecek. Etkinlikte ayrıca avukat Onur Feyzioğlu ve Nor Zartonk’un kurucularından Sayat Tekir de konuşmacı olarak yer alacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berlin'de Libya zirvesi: Erdoğan ve Putin görüştü
Sonraki Haber
Rahşan Ecevit toprağa verildi