Ana SayfaDünyaHRW’den Birleşmiş Milletler’e Türkiye çağrısı

HRW’den Birleşmiş Milletler’e Türkiye çağrısı

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM İnsan Hakları Konseyi’nde Türkiye’deki insan hakları krizinin görüşüleceği toplantı öncesi katılımcı ülkelere çağrı yaparak, Ankara’ya baskı yapmalarını istedi.

Türkiye’deki insan haklarının durumu, bugün Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme Çalışma Grubu’nun gündemine geliyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak toplantıda üçüncü kez Türkiye’deki mevcut durum incelenecek.

İnternet üzerinden canlı yayınlanacak toplantı öncesi İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre HRW, internet sayfası üzerinden paylaştığı metinde Türkiye’nin üçüncü kez incelemeye alınmasının önemli olduğunu belirterek katılımcı ülkelerden Ankara’ya baskı yapmalarını istedi.

HRW’nin açıklamasında gözden geçirme toplantısının “Türkiye’deki insan hakları krizi ve hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan dramatik aşınmanın kabul edilmesi ve bu sorunun ele alınması için bir fırsat sunduğu” ifade edildi.

Açıklamada “Türkiye’de son dört yılda ifade özgürlüklerini barışçıl şekilde kullanan gazeteciler, aktivistler, insan hakları savunucuları ve hükümete muhalif olarak algılanan kişilerin bu faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarına” dikkat çekildi.

‘Amaçtan sapıldı’

HRW’den BM İnsan Hakları Konseyi’ne yapılan çağrıda, “ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin 15 Temmuz’daki darbe girişiminden bu yana aldıkları baskıcı önlemlerin çoğunun darbeye verilmiş meşru yanıtlar olduğunu öne sürerek bunları haklı göstermeye uğraştıkları” da ifade edildi.

Açıklamasında darbe girişiminin sorumlularının adaletin önüne çıkartılmasının önemli olduğunu vurgulayan HRW, ancak hükümeti eleştirenlere ve muhaliflere uygulanan baskıların bu amaca hizmet etmediğini, aksine bu amaçtan sapılmasına yol açtığını savundu.

HRW’den hak ihlallerine örnekler

Darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamudan ihraç edilen 130 binin üzerinde kişiye de dikkat çeken HRW, söz konusu kişilerin geleceğinin belirsizliğini korumasını, HDP’nin seçilmiş belediye eşbaşkanlarının görevden alınmalarını, Osman Kavala’nın hala tutuklu olmasını, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancığlu’na sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası verilmesini hak ihlallerine örnek olarak sıraladı.

Açıklamada ülkedeki işkence iddialarının da soruşturulmadığı ifade edildi.

Son olarak açıklamada, “darbe girişimi sonrası dönemde kontrol ve denge mekanizmalarını ortadan kaldıran bir başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerinin arttığına” da işaret edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Benzin ve motorinde indirim
Sonraki Haber
Gözaltında cinsel tacize 'kovuşturmaya yer yok' kararı