Ana SayfaToplumsal CinsiyetHükümetten nafaka açıklaması

Hükümetten nafaka açıklaması

HABER MERKEZİ – Yoksulluk nafakasının kaldırılması ya da sınırlandırılması ile ilgili tartışmalar yeniden gündemde. “Süresiz nafaka sürdürülebilir bir konu değil” şeklinde açıklama yapan Adalet Bakanı Gül, ortak uzlaşıyla bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Aile Bakanı Selçuk da “Adalet Bakanlığımız ile beraber optimal bir çözüm bulmak için tüm taraflarla istişarelerimizi sürdürüyoruz” diye belirtti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, nafaka tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Gül, “Süresiz nafaka sürdürülebilir bir konu değil” dedi.

Gül, “Yeni mağduriyetler yaratmayacak şekilde, ortak uzlaşıyla bir çözüm bulunmalı” diye de ekledi.

Gül’ün açıklamasıyla yeniden gündeme gelen nafaka tartışmasıyla ilgili bir açıklama da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan geldi.

Nafaka için tüm tarafların dinlediğini söyleyen Bakan Selçuk, “Nafaka ortalaması 270 lira. Ve bu da çoğu zaman ödenmiyor. Nüfusun yoğunluğu olarak bakıldığında kadınlar daha mağdur. Biz bu konulara kadın-erkek olarak değil, hak ve hukuk temelli bakıyoruz” diye konuştu.

“Sistemde yüzde 10’luk kesim mağdur olduysa, ona da çözüm bulmamız gerekiyor” diyen Selçuk, “‘Nafaka süresiz olmasın’, ‘minimum iki yıl maksimum evli kalınan süre olsun’ gibi değişik alternatifler konuşuluyor. Adalet Bakanlığımız ile beraber optimal bir çözüm bulmak için tüm taraflarla istişarelerimizi sürdürüyoruz” diye belirtti.

Bir süredir nafaka konusunda yeni düzenlemeler yapılacağı gündemde.

Kadınların şiddet gördüğü evliliklere mahkum olması gibi ağır sonuçları olacağına dikkat çeken hukukçular ve kadın örgütleri, nafaka konusunda herhangi bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığının altını çiziyor.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu gerçekleştirdiği çalıştay sonucunda yayınladığı bildirgede, “Yoksulluk nafakası konusunda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur, kadının nafaka hakkına dokunmayın” çağrısı yapmıştı.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da yaptığı açıklamada “Nafaka konusunda yapılması gereken; toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önleyen ve telafi eden çalışmalar yapmaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Nafaka Hakkı Kadın Platformu ise Medeni Kanun’un 175’inci Maddesi’ndeki nafaka hakkına ilişkin yapılması planlanan düzenlemeye karşı bir kampanya başlatmıştı.

Geçtiğimiz yıl Kadın Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan “Yoksulluk Nafakası Araştırması” raporuna göre mahkemeler tarafından hükmedilen nafakaların yüzde 50,7’si yükümlüleri tarafından hiç ödenmiyor.


Kadın Dayanışma Vakfı: Yükümlülerin yalnızca yüzde 20’si nafaka ödedi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berlin Film Festivali'nin bu yılki jüri başkanı Jeremy Irons
Sonraki Haber
Hrant Dink Vakfı'nın KarDes mobil uygulamasıyla İstanbul'u keşfedin