Ana SayfaEkolojiİklim krizi: En tehlikeli sera gazlarından birinde rekor yükseliş

İklim krizi: En tehlikeli sera gazlarından birinde rekor yükseliş

HABER MERKEZİ – Hidroflorokarbon… Bu sera gazı, dünyanın ısısının yükselmesinde etkili olan sera gazları arasında başlarda gösteriliyor. Bilim insanlarının düşüş beklentisinin aksine hidroflorokarbonda şoke edici miktarda yükseliş olduğu tespit edildi.

En tehlikeli sera gazları arasında kabul edilen hidroflorokarbon (HFC-23) salımına sınırlamalar getirilmesine karşın rekor bir seviyede yükseldiği belirlendi.

Bilim insanları geçen iki yıllık süre içinde, hidroflorokarbon miktarında yüzde 90 oranında bir düşüş bekliyordu ancak yapılan son araştırma ile seviyelerde düşüş yerine şoke edici miktarda bir yükseliş tespit edildi.

BBC’nin aktardığına göre, Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları, elde edilen sonuçların beklenenin tam aksi olduğunu, sorunun bir bulmacaya dönüştüğünü belirtti.

Araştırmada yer alan Kieran Stanley, “Çin’in, HFC-23 gazının azaltılmasında, açıklandığı kadar başarılı olmadığı akla en yatkın çıkarım” değerlendirmesini yaptı.

Stanley, Hindistan’ın açıkladığı kesinti programını başarı ile uygulayıp uygulamadığını anlamak için de hesaplamaların yapılması gerektiğini savunuyor.

Hidroflorokarbona dair

Bilim insanları, bir ton hidroflorokarbon emisyonunun, 12 bin ton karbon salımına eşit olduğunu açıklıyor.

2017 yılında, bu zehirli gazın önemli ölçüde kaynağı konumundaki Çin ve Hindistan, naylon, havalandırma ve buzdolabı fabrikalarına takılan filtreler aracılığıyla salımın tamamen durduklarını açıklamıştı.

Hidroflorokarbonlar, dünyanın ısısının yükselmesinde etkili olan sera gazları arasında başlarda gösteriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çin’de ölümcül virüs: Akciğeri hedef alıyor, insandan insana bulaşıyor
Sonraki Haber
2020’de işsiz sayısı daha da artarak 190 milyonu aşacak