Ana SayfaEkolojiİklim krizi: Gezegen büyük felaketlere gebe, milyonlarca insan ‘iklim mültecisi’ olacak

İklim krizi: Gezegen büyük felaketlere gebe, milyonlarca insan ‘iklim mültecisi’ olacak

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler raporuna göre son 10 yıl gezegenin bugüne kadarki en sıcak dönemi oldu, önümüzdeki yıllarda ise herkesi daha kötüsü bekliyor. Araştırmalar büyük meteorolojik olaylara gebe olan gezegende yüz milyonlarca insanın “iklim mültecisi” olacağına işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan son verilere göre, 2020 ve önümüzdeki yıllar insan kaynaklı birçok iklimsel felakete sahne olacak.

BM’nin raporunda 2010-2019 arasının yeryüzünde en sıcak dönem olarak kayıtlara geçtiği belirtiliyor.

Konuya ilişkin konuşan WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, yaşanan ısınma nedeniyle özellikle 2020 yılında çok sayıda aşırı hava fenomeninin beklendiğini söylüyor.

Taalas, buna sera etkili gazların atmosferde birikmesinin neden olduğunun altını çiziyor.

Büyük bir tahribata yol açan Avustralya’daki yangınları örnek gösteren Taalas, bu ülkenin bugüne kadarki en sıcak ve kuru yılı geride bıraktığını hatırlatıyor.

WMO Genel Sekreteri’ne göre, başta karbondioksit (CO2) olmak üzere sera etkili gazlardaki salınımların bu haliyle devam etmesi, bu yüzyılın sonuna kadar 3 ila 5 derece arasında bir sıcaklık artışının yaşanması demek.

Taalas’ın öngörülerinin doğru çıkması halinde önümüzdeki on yıllardan itibaren yüz milyonlarca insanın “iklim mültecisi” haline gelmesi kaçınılmaz olacak.

WMO verileri, 2010-2019 arasının yeryüzünde en sıcak dönem olarak kayıtlara geçtiğini gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta Copernicus adlı Avrupa iklimsel değişiklikler analiz kuruluşunun verileri de benzer bir duruma işaret ediyor. Bu verilere göre de 2019 yılı 2016 yılından sonra dünyanın en sıcak olduğu ikinci yıl.

WMO verilerinde de 19. yüzyıla oranla 2019’daki sıcaklık artışının ortalama 1,1 derece ile rekor düzeye ulaştığı görülüyor.

Ayrıca 1980 yılından bu yana her 10 yıllık periyod, bir öncekine oranla daha sıcak oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2020'nin ilk yarısı için bedelli askerlik ücreti belli oldu
Sonraki Haber
Bazı ilçelerde seçim kurulu sayısını yeniden düzenledi