Ana SayfaDünyaİran kabul etti: Ukrayna uçağı ‘insani hata’ sonucu vurulmuş

İran kabul etti: Ukrayna uçağı ‘insani hata’ sonucu vurulmuş

HABER MERKEZİ – İran, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken, “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Uçağın düşürülmesi büyük bir trajedi, affedilmez bir hata” açıklaması yaptı. Ukrayna lideri Zelenskiy ise “Suçluların cezalandırılmasını bekliyoruz” dedi. 176 kişiyi taşıyan uçaktan kurtulan olmamıştı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere İran’ın başkenti Tahran’dan havalanan yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, dün yaptığı açıklamada elde ettikleri kanıtların, uçağın İran tarafından muhtemelen yanlışlıkla atılan bir füzeyle vurulduğunu gösterdiğini söylemişti.

New York Times gazetesi de yayınladığı bir videonun, yolcu uçağının füzeyle vurulup düşürüldüğünü gösterdiğini duyururken, İran ise iddiaları yalanlamıştı.

İran uçağı vurduğunu kabul etti

Ancak bugün İran Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, Irak’taki ABD üslerine yapılan füze saldırısının ardından Amerikan savaş uçaklarının İran etrafındaki uçuşlarının arttığı ve ülkenin stratejik yerlerine saldırı yapılacağı bilgisinin savunma birimlerine ulaştığı belirtilerek, bunun üzerine ülkenin hava savunma sisteminin çok hassas bir duruma geldiği savunuldu.

Yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak ise şunlar kaydedildi:

“Ukrayna Havayolları’na ait uçak bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı’ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızları’nın hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır.”

Genelkurmay Başkanlığı’nın ölenlerin ailelerinden özür dilediği açıklamada, “Bu tür insani hataların bir daha tekrarlanmaması güvencesi veriyoruz” ifadelerine yer verildi ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.

“ABD’nin maceracılığından kaynaklı kriz anında yapılan insani hata”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de uçağın “yanlışlıkla” düşürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada özür diledi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Zarif, Ukrayna Havayolları’na ait uçağın düşürülmesiyle ilgili ABD’yi suçladı:

“Üzüntülü bir gün. Silahlı kuvvetlerin soruşturmasının ilk sonucu: ABD’nin maceracılığından kaynaklı kriz anında yapılan insani hata, faciaya yol açtı. Çok pişmanız. Halkımızdan, kurbanların ailelerinden ve etkilenen tüm milletlerden özür dileriz.”

Ruhani: Affedilmez bir hata

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise yaptığı açıklamada, “Uçağın düşürülmesi büyük bir trajedi, affedilmez bir hata” dedi.

Ruhani, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Bu, kolay kolay bir kenara atılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili soruşturma sürmeli ve bu affedilemez hatanın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır” çağrısını yaptı.

Devrim Muhafızları: Cruise füzesi sanılarak vuruldu

İran’dan olaya ilişkin son açıklama Devrim Muhafızları’ndan geldi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, uçağın savunma sistemleri tarafından Cruise füzesi olarak tanımlandığını ve kısa menzilli füzeyle vurulduğunu söyledi.

Sorumluluğu tümüyle üstlendiklerini belirten Hacızade “Sorumluluğu tümüyle üstüme alıyorum ve verilecek karar ne olursa olsun buna riayet edeceğim” dedi.

Ukrayna: İran’dan resmi özür ve tazminat bekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise “İran’dan sorumluların açık ve şeffaf bir şekilde yargılanmasını, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesini ve resmi özür bekliyoruz” açıklamasını yaptı.


Trudeau: Kanıtlar İran’da düşen uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor


Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağı, Çarşamba sabahı erken saatlerde Tahran’dan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşmüştü.

Uçaktaki 167 yolcu ve dokuz mürettebattan kurtulan olmamıştı.

Dokuzu mürettebat olmak üzere ölenlerden 11’inin Ukrayna vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

Uçakta bulunan diğer yolcuların 82’sinin İran, 63’ünün Kanada, 10’unun İsveç, dördünün Afganistan, üçünün Almanya ve üçünün de Britanya vatandaşı olduğu bildirilmişti.

Uçak, İran’ın Irak’taki iki ABD üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düşmüştü.


Karınca, NTV, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pakistan'da camiye saldırı: En az 15 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Hippo’nun kitaplığı: Küçük kitaplar kocaman arkadaşlıklar