Ana SayfaDünyaİran’da uçağın düşürülmesi protesto edildi, Trump destek verdi

İran’da uçağın düşürülmesi protesto edildi, Trump destek verdi

HABER MERKEZİ – İran’ın Ukrayna’ya ait yolcu uçağını ‘insani hata’ sonucu düşürdüğünü kabul etmesinden sonra başkent Tahran’da hükümet karşıtı protestolar düzenlendi. Protestolar sırasında Britanya’nın Tahran’daki büyükelçisi Rob Macaire gözaltına alındı, ardından birkaç saat sonra serbest bırakıldı. ABD Başkanı Trump da protestolara destek verdiğini açıkladı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere İran’ın başkenti Tahran’dan havalanan yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, elde ettikleri kanıtların, uçağın İran tarafından muhtemelen yanlışlıkla atılan bir füzeyle vurulduğunu gösterdiğini söylemişti.

New York Times gazetesi de yayınladığı bir videonun, yolcu uçağının füzeyle vurulup düşürüldüğünü gösterdiğini duyururken, İran ise iddiaları yalanlamıştı.

İran Genelkurmay Başkanlığı dün (12 Ocak) yaptığı açıklamada, yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü duyurmuştu.

Protestolar düzenlendi

Fotoğraf: Reuters

İran’ın bu açıklamasından sonra başkent Tahran’da protestolar düzenlendi, hükümet karşıtı sloganlar yükseldi.

Uçakta 14 öğrencisini kaybeden Şerif Üniversitesi’nin önünde toplanan kalabalık “Süleymani katildir, rehberi (Hamaney) cahildir” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Protestocular, ABD’nin 3 Ocak’ta drone ile suikast yaparak öldürdüğü ve cenaze törenine büyük kitlelerin katıldığı İran Devrim Muhafızları komutanı Kasım Süleymani’nin resimlerini de yırttı.

İsfahan’ın tarihi Siusepol Köprüsü’nde toplanan kalabalık da “Halk dilencilik yapıyor, ağa (Hamaney) da efendilik yapıyor. Velayeti fakihe ölüm”, “Hamaney katildir, velayeti (rehberliği) de batıldır” ve “Düşman buradadır, yalan yere ABD’dir diyorlar” şeklinde sloganlar attı.

Sosyal medyada yansıyan görüntülerde halk Hameney ve  yönetimin istifasını talep ediyor.

Hemedan, Şiraz ve Reşd gibi kentlerde de düzenlenen anma törenlerinde rejim karşıtı sloganlar atıldı.

Britanya büyükelçisi gözaltına alındı

‘Rob Macaire’

Öte yandan Britanya’nın Tahran’daki büyükelçisi Rob Macaire, Tahran’daki protestolar sırasında Emir Kebir Üniversitesi önünde gözaltına alındı, ardından birkaç saat sonra da serbest bırakıldı.

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab, büyükelçilerinin gözaltına alınmasının “uluslararası hukukun açıkça ihlâli” olduğunu söyledi.

Dominic Raab, Büyükelçi Rob Macaire’ın hiçbir açıklama yapılmadan gözaltına alındığını belirtti.

“İran hükümeti bir kavşak noktasında. Siyasi ve ekonomik olarak tecrit edilmiş bir şekilde uluslararası toplumdan dışlanmaya doğru yürüyüşünü sürdürebilir ya da gerginlikleri azaltarak ve diplomasi yoluna girerek ileriye doğru adımlar atabilir.”

İran medyasında yayımlanan bazı haberlerde ise Büyükelçi Rob Macaire’ın “hükümet karşıtı gösterileri kışkırtmakla” suçlandığı ileri sürüldü.

Büyükelçi Rob Macaire Twitter üzerinden yaptığı açıklamada protestolara katılmadığını söyledi.

Macaire, yolcu uçağının hayatını kaybeden yolcuları ve mürettebatı için düzenlenen bir anma törenine katıldığını belirtti, hayatını kaybedenlerden bazılarının Britanya vatandaşı olduğunu hatırlattı.

Macaire, “Beş dakika sonra bazı kişiler sloganlar atmaya başladığında, oradan ayrıldım” dedi.

Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevli bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirliyor.

1961’de imzalanan uluslararası anlaşmaya göre diplomatlar gözaltına alınamıyor.

Hamaney’e istifa çağrısında bulunuldu

İranlı muhalif ‘Yeşil Hareket’in lideri Mehdi Kerrubi ise dini lider Ali Hamaney’e istifa çağrısı yaptı.

Reuters’in Saham News’tan aktardığına göre internetten bir açıklama yayınlayan Kerrubi, Hamaney’i, Ukrayna uçağının düşürülmesi konusundaki gerçekleri halktan saklamakla ve gerçeğin açıklanmasını geciktirmekle suçladı.

Protestolara Trump’tan destek

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump, İran’da düşürülen Ukrayna uçağı için düzenlenen protestolara destek verdi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Benim yönetimim sizinle birlikte olmaya devam edecek. İran’ın cesur ve acı çeken halkına: Başkanlığımın başından beri yanınızda durdum ve benim yönetimim sizinle birlikte olmaya devam edecek. Protestolarınızı yakından takip ediyoruz ve cesaretinizden ilham alıyoruz” dedi.

Trump, attığı ikinci twitte, İran hükümetinin, protestolar için insan hakları gruplarına izin vermesi gerektiğini belirterek, “İran hükümeti, İran halkının devam eden protestoları ile ilgili insan hakları gruplarına, gerçekleri izlemeleri ve raporlamaları için izin vermelidir” ifadelerini kullandı.

İran’da 15-16 Kasım 2019’da akaryakıta yüzde 50 zam yapılması sonrası birçok kentte aynı anda protesto gösterileri yaşanmış, eylemler kısa sürede birçok kente yayılmıştı.


Karınca, Reuters, BBC Türkçe

İran kabul etti: Ukrayna uçağı ‘insani hata’ sonucu vurulmuş

Trudeau: Kanıtlar İran’da düşen uçağın füzeyle vurulduğunu gösteriyor

İddia: “Ukrayna uçağı, İran tarafından atılan bir füzeyle yanlışlıkla düşürüldü”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan hakkında dava
Sonraki Haber
14 çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 'iyi hal' indirimi