Ana SayfaDünyaİranlı sanatçılardan Fajr Film Festivali’ne boykot: ‘Yurttaş değil, rehineleriz’

İranlı sanatçılardan Fajr Film Festivali’ne boykot: ‘Yurttaş değil, rehineleriz’

HABER MERKEZİ – İranlı sanatçılar, Ukrayna’ya ait yolcu uçağının düşürülmesinden dolayı “yalancılıkla” suçladıkları Tahran yönetimine tepkili. “Yurttaş değil, rehineleriz” diyen sanatçılar Uluslararası Fajr Film Festivali’ne katılmayacaklarını duyururken, festivalin açılış etkinlikleri iptal edildi.

İran’ın başkenti Tahran’dan Kiev’e havalanan Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağı düşmüş, çoğu İran ve Kanada vatandaşı olan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İran füzenin savunma sistemleri tarafından Cruise füzesi sanıldığını ve kısa menzilli füzeyle “insani bir hata” sonucu vurulduğunu açıklamıştı.

İran’ın uçağı vurduğunu açıklaması sonrası ülkede protestolar düzenlenmişti.

Festival etkinlikleri iptal

Yaşananlar üzerine İran’da her yıl Şubat ayında, İran İslam Devrimi’nin yıldönümü kutlamaları vesilesiyle düzenlenen 38. Uluslararası Fajr Film Festivali’nin açılış etkinlikleri iptal edildi.

Festivalin basın bölümü yaptığı açıklamada iptale gerekçe olarak “şehitler için yas tutan ailelere saygı” ifadelerini gösterdi.

DW Türkçe’nin haberine göre, ancak bu kararda rejime karşı artan tepkiler ve İranlı sanatçıların festivali boykot etme kararının etkili olduğu belirtiliyor.

Haberde, İranlı sanatçıların film festivalini boykot etme kararı aldıkları kaydedildi.

“Biz yurttaş değil, rehineleriz”

DW’ye konuşan İranlı heykeltıraş Barbad Golshiri, “Kültür Bakanlığı’na öfke büyük” diyerek şunları söyledi:

“Kültür Bakanlığı aynı zamanda medya ve basından ve yalanlarından sorumlu. Bizler uyarıldık ve tehdit edildik. Ama ben susmayacağım. Pek çok sanatçı, Tahran’da Şubat ayında düzenlenecek festivale katılmayacağını açıkladı. Pek çok diğer sanatçının da bu boykota katılacağını biliyorum.”

Festivale katılmayacağını açıklayanlar arasında Masoud Kimiai ve Naser Taghvai gibi yönetmenlerin yanı sıra oyuncu Pegah Ahangarani de var.

Ahangarani Instagram üzerinden yaptığı açıklamada “Biz yurttaş değil, rehineleriz” ifadeleriyle festivale katılmayacağını, katılacak “sözde sanatçılarla” da etkinliğin başarılı olamayacağını ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cennet Mirzanlı'nın cansız bedeni denizde bulundu
Sonraki Haber
Ukrayna Başbakanı'nın istifası kabul edilmedi