Ana SayfaÇalışma Yaşamıİstanbul Üniversitesi işçileri de hakları için mücadeleye kararlı

İstanbul Üniversitesi işçileri de hakları için mücadeleye kararlı

HABER MERKEZİ – İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilerin yemekhane protestosu yani gıda hakkı için verdikleri mücadele başarıyla sonuçlandı. Şimdi üniversitede devam eden bir başka hak mücadelesi daha var; tazminatsız bir şekilde işten çıkartılan işçiler eylemde. “Sosyal tesisler müdürlüğü tarafından kandırıldık” diyen işçileri sendikaları da yarı yolda bırakırken, yanlarında öğrenciler var. Fırat Haber Ajansı’ndan Zeynep Kuray mücadelede kararlı olan işçilere ve onlarla dayanışan öğrencilere mikrofon uzattı.


Zeynep Kuray


İstanbul Üniversitesi (İÜ) bünyesindeki bazı fakültelerin ayrılması sadece öğrencileri değil işçileri de mağdur etti.

Kimi fakültelerin ayrılması bahanesiyle kimi de öğrencilere verilen indirimli yemekhane öğününün bire düşürülmesi öne sürülerek İÜ’de çalışan sözleşmeli ve taşeron toplam 84 işçi işten çıkartıldı.

Tazminat hakları verilmeden işten çıkartılan işçiler de tıpkı öğrenciler gibi haklarını alana kadar mücadele etmeye kararlı.

“Sosyal tesisler müdürlüğü tarafından kandırıldık”

İÜ’de kantin ve yemekhanelerin işletmesinden sorumlu Sosyal Tesisler Müdürlüğü’nde işten çıkartılan 45 işçiden biri olan Abdurrahman Doğan, sözleşmeli olarak 13 yıldır İÜ’ye bağlı değişik fakültelerin kantinlerinde çalışıyordu.

En son Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kantininde çalışan 52 yaşındaki Doğan, 31 Aralık 2019 tarihinde fakültenin İÜ bünyesinden ayrılmasıyla işten çıkartıldı.

Sosyal Tesisler Müdürlüğü tarafından resmen kandırıldıklarını belirten Doğan, “Sosyal Tesisler Müdürü Cengiz Örün’in fakülteler ayrıldığında İstanbul Üniversitesi’nde çalışmaya devam edeceğimizi beyan etmesine rağmen 1 Ocak 2020 tarihinde işimize son verildi” diyor.

Sendika da yarı yolda bıraktı

O günden bugüne tazminat haklarını da alamadıklarını aktaran Doğan, üye oldukları Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası’nın da kendilerini yarı yolda bıraktığına dikkat çekerken, sendika tarafından kandırıldıklarına işaret ediyor:

“Sendika yetkilileri tıpkı Sosyal Tesisler Müdürü gibi fakülteler ayrıldıktan sonra İÜ’ye gelip çalışmaya devam edeceğimizin sözünü verdiler ama bu sözü tutmadılar. Gelinen noktada kapı dışarı edildiğimizde sendikadan tek bir muhatap bulamadık. Ne telefonlarımıza cevap veriyorlar ne de bizim durumumuza ilişkin bir açıklama yapıyorlar.”

Eşinin rahatsız olduğunu, eve kendisinin baktığını ve iki çocuk okuttuğunu belirten Doğan, “Koskocaman İÜ 45 kişinin maaşını veremiyor mu?” diye tepki gösteriyor ve sendikanın yardımı olsun ya da olmasın, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor.

EYT’li Bayır iki sene sonra emekli oluyordu

Fahrettin Bayır da Sosyal Tesisler Müdürlüğü’nde sözleşmeli olarak 20 yıldır çalışıyordu.

Bu süre zarfında yemekhane, lokanta, kantin gibi üniversitenin birçok bölümünde görev alan Bayır, işten çıkartılmadan önce Avcılar Mühendislik Fakültesi’ndeki otoparka bakıyordu.

Bayır, fakültelerin bölünmesinden sonra her ne kadar kendilerine çalışmaya devam edecekleri yönünde vaatte bulunulduysa da 2019’un Ekim ayı sonunda, “Fazlalıksınız” denilerek iş fesihlerinin bildirildiğine ve 31 Aralık 2019 tarihinde de işten çıkartıldıklarına dikkat çekiyor.

İşe geri iadesi için İş Mahkemesi’ne başvuran Bayır, EYT’li olduğunu ve emekliliğini doldurmasına iki sene kala böyle bir hukuksuzluğa maruz kaldığını ifade ediyor.

Üç çocuk okuttuğunu belirten Bayır, tazminatları da verilmediği için büyük bir mağduriyet yaşadığını söylüyor.

Bayır, “Birikmiş borçlarım var, onları nasıl ödeyeceğim? İşsizlik maaşına bağlanacağım ve eğer bir iş bulamazsam da nasıl geçineceğiz diye kara kara düşüneceğiz” diyor.

“‘Bir şey olmaz’ deyip ortadan kayboldular!”

Tez-Koop-İş Sendikası üyesi olan Bayır, sendikanın da bu süreçte kendilerine yardım etmediğine dikkat çekiyor.

Süreç boyunca “Bir şey olmaz” diyerek kendilerini oyalayan sendikanın bugün ortadan kaybolduğunu söylüyor Bayır.

“İşten çıkartıldığımızdan beri Tez-Koop-İş 5 No’lu Şubesi’ne ulaşmaya çalışıyoruz ama muhatap bulamıyoruz” diyen Bayır, işe iade edilene kadar mücadele edeceğini vurguluyor.

“Uygulama kaldırıldı ama işe iade edilmedik”

Yemekhanedeki işinden çıkartılan 39 taşeron işçisinden biri olan Fatma Coşkun da büyük bir mağduriyet yaşıyor.

1.5 senedir çalıştığı işten çıkartılma gerekçesi olarak sabah kahvaltılarının kaldırılmasının gösterildiğini belirten Coşkun, öğrencilerin protestolarının ardından bu uygulamadan geri adım atılsa da kendilerinin işe iade edilmediklerini belirtiyor.

İş Mahkemesi’ne dava açan Coşkun, çok zor durumda olduğunu, kirasını ve faturalarını ödeyemediğini söylüyor.

Yemekhanede 9 yıldır çalışan Emel Aytimur da eşinden ayrı yaşadığını ve iki çocuğuna baktığını anlatıyor.

Sezonun yarısında işten çıkartıldıkları için işsizlik maaşı da alamadıklarını belirten Aytimur, “Hak etmediğimiz bir uygulamayla karşı karşıya kaldık ve mağduruz” diyor.

Öğrenciler işçilerin yanında

İşçileri destekleyen İÜ öğrencileri ise işçiler işlerine iade edilene kadar mücadele edeceklerini vurguluyor.

Öğrencilerden Onurcan Poyraz, yemek öğünlerinin düşürülmesi uygulamasını nasıl geri çektirdiyseler işçilerin haklarını alması için de öyle direneceklerini söylüyor.

Yemekhane işçilerinin öğünlerin azaltılması gerekçesiyle işten çıkartıldığını belirten Poyraz, bu uygulamadan vazgeçildiğine göre işçilerin de işlerine iade edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ormanlık alanda bulunmuştu: Melahat İşbir'i oğlu öldürmüş
Sonraki Haber
İstanbul’da asit yağmuru bekleniyor, uzmanlar uyarıyor