Ana SayfaEğitimİstanbul Üniversitesi öğrencileri boykot hazırlığında

İstanbul Üniversitesi öğrencileri boykot hazırlığında

HABER MERKEZİ – İstanbul Üniversitesi öğrencileri, indirimli yemek haklarının 3 öğünden 1 öğüne düşürülmesine karşı ayakta. Öğrenciler, şimdiden okulun ikinci dönemi için boykot hazırlıklarına başladı.

İstanbul Üniversitesi yönetimi, 31 Aralık 2019 itibariyle kahvaltı dağıtımını kaldırıp, öğrencilerin indirimli yemek hakkını da 3 öğünden 1 öğüne düşürme kararı aldı.

Öğrenciler daha önce 3 öğünü de indirimli olarak 3,5 liraya alırken, söz konusu kararla birlikte sadece bir öğünü bu fiyattan alabilecek.

Öğrenciler eğer ikinci bir öğün yemek isterse, bu yemek için 18,50 lira ödemek zorunda.

Kararın alındığı tarihten itibaren üniversite öğrencileri her gün üniversitenin Beyazıt Meydanı’nda bulunan ana kapısında toplanıp bu durumu protesto ediyor.

Boykot ve dayanışma çağrısı

İstanbul Üniversitesi ile destek için diğer üniversitelerden gelen öğrenciler, ikinci dönem için boykot ve dayanışma çağrısı yaptı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Başak Yeşilot, “Yemekhane zamlarından dolayı protesto eylemi gerçekleştirmiştik, eyleme saldırı oldu. Dilekçe vermek istedik ama üniversite öğrencilerini kendi üniversitesine almayan bir rektör ile karşılaştık. Hem zammın geri çekilmesi için hem de bu kararı destekleyenleri teşhir etmek için direniş gerçekleştiriyoruz” dedi.

Okulun ara tatile girdiğini belirten Yeşilot, “İkinci dönem için boykot çağrısı yapıyoruz ve bütün öğrencileri dayanışmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

‘Amacımız burayı toplumsallaştırmak’

Dilekçe haklarının ellerinden alınmak istendiğini söyleyen Hukuk Fakültesi öğrencisi Mete Rıza Nemlioğlu da, protestoların yayılmasıyla yakın zamanda alınan kararla üniversite kampüsü dışında kalan öğrencilerin dilekçe vermesinin engellendiğini belirtti.

İçeride olan arkadaşlarıyla birlikte 241 dilekçe teslim ettiklerini aktaran Nemlioğlu, “Öğrenci olarak amacımız burayı kitleselleştirmek, toplumsallaştırmaktır. İstanbul Üniversitesi’ne yapılmış bu haksızlığın, sadece İstanbul Üniversitesi’ne değil, daha önce de başka üniversitelerde yapıldığını ve ileride de yapılabileceğini anlatmalıyız. Öğrenciler buna karşı bir tepki göstermeli” diye konuştu.

Edebiyat Fakültesi öğrencisi Mert Karatağ ise şunları söyledi:

“Pazartesi gününden beri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı 3 öğünlük yemek hakkımızı gasp etmeye çalışıyor. Öğrencilerin bir araya gelme durumu olunca fakülteler arası girişi engellemeye çalıştılar. Rektör öğrencilerin okula tedbir amaçlı olarak girişinin engellendiğini söyledi.
“Dilekçe hakkımızı kullanmak için toplandığımızda ana kapıdan içeriye alınmadık, kapılara zincir vurdular. Güvenlik tedbirini gerekçe göstererek öğrencilerin hem dilekçe hakkını engellemek, hem de yemekhane meşruluğunu ortadan kaldırmak istediler.”

Dayanışma vurgusu

İstanbul Üniversitesi öğrencilerine destek olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi Gökçe Şentürk de, Türkiye’de en basit hak arama mücadelesine dahi nasıl tahammül edilemediğini bariz biçimde gördüklerini kaydetti.

Bunun sadece öğrencilere dair bir sorun olmadığını, ülkedeki ekonomik krizin yansıması olduğunu dile getiren Şentürk, şu ifadeleri kullandı:

“Öğrencilerin ve emekçilerin dayanışmasıyla bir çıkar yol bulabileceğimizin en güzel örneklerinden birisidir. Biz bunları ODTÜ’de ve daha birçok üniversitede yaşadık. Ama her seferinden bir kazanım sağlıyorsak ya da kamuoyu bu sahipleniyorsa bunun arkasında bir neden vardı.
“O neden de şu; insanlar bunu sahiplendikçe, başka yerlerde sesi duyuruldukça, geri adım atmak zorunda kalıyorlar. Meseleyi dayanışma, örgütlülük ve birleşme çözüyor.”

Haluk Bilginer’den öğrencilere destek

Üniversite yönetiminin aldığı kararı protesto eden ve boykot hazırlığında olan öğrencilere sanatçı Haluk Bilginer, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla destek verdi.

Bilginer, “#İüyemeğimedokunma” etiketiyle yaptığı paylaşımında “Öğrencisi açken tok yatan rektör bizden değildir” ifadelerine yer verdi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adalet Bakanı'ndan Kürtçe çıkışı: Nasıl 'bilinmeyen dil' denir
Sonraki Haber
İstanbul'da 49 yeni hat hizmete girdi