Ana SayfaÇalışma Yaşamıİstanbul Üniversitesi’nde 40 taşeron işçi işten çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi’nde 40 taşeron işçi işten çıkarıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilerin indirimli yemek yeme hakkının üç öğünden bir öğüne indirilmesinin ardından yemekhanede çalışan 40 taşeron işçi işten çıkarıldı.

İstanbul Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta öğrencilerin, yemekhanede üç öğün yemek yeme hakkı bir öğüne düşürüldü.

Öğrenciler buna tepki göstererek eylem yaparken şimdi de yemekhanede çalışan 40 taşeron işçi, işten çıkarıldı.

Evrensel’den Selinay Uzuntel ile Cenk Yılmaz Bayır’a konuşan işten çıkarılan işçilerden biri, İstanbul Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na (SKSDB) bağlı Çelik yemekhanesinde çalışmaya başladığını ardından başka fakülte ve kampüslerin yemekhanesinde de çalıştığını söyledi.

Son olarak merkez kampüste çalışan işçi, bir süre önce SKSDB’nin, amirlerinden çalışmayan kişilerden oluşan bir liste yapılmasını istediğini ifade etti.

Bu listenin amirler tarafından belirlendiğini, listede kendi adlarının geçmediğini fakat bunun SKSDB tarafından değiştirildiğini belirten işçi yaşananları şöyle anlattı:

“Yemekhanede çalışan fakat gerçekte çalışmayan kişileri değil de bizi yani 33 kişiyi listeye ekleyip eski listedeki isimleri yukarıda bir müdahaleyle değiştirdiler. Bu toplantıda 2 Aralık’ta şirket, proje müdürleri ve şirket sorumlusu, kamu kurumundan kimse yoktu ve bizi toplantıdan sonra tek tek arayıp işten çıkaracaklarını söylediler.”

Başka bir işçi ise bu kararın arkasında “particiliğin, yandaşlığın ve kayırmacılığın” olduğunu savunarak, “Çapa yemekhanesinden Çelik yemekhanesine gelen işçilerin çoğu SKSDB yetkililerinin akrabaları olduğu için böyle oldu” dedi.

‘Listeye sonradan eklendik’

İşine son verilen işçi, kendilerine gerekçe dahi sunulmadığını dile getirdi.

“Kendi ayağı üzerinde duran, kirada oturan insanlarız. Benim 10 yıllık geçmişim var. Gerekçe sormaya gittim SKS başkanına, konuşmadı bile. Üniversitenin hukuk bürosuna gittiğimde ‘Biz üniversitenin avukatıyız size hiçbir şekilde yardımcı olamayız’ dediler. Biz listede yoktuk sonradan eklendik. Emekli olabilecekleri işten çıkarmak yerine bizi çıkardılar, işçi kadınlar olarak mağduruz.”

‘Hakkımızı sonuna kadar arayacağız’

İşe iade davası açtıklarını belirten işçiler, sonuna kadar haklarını arayacaklarını vurguladı.

“İstanbul üniversitesinin yemekhanesini işleten şirket son 1 yıldır burayı işlettikleri için tazminat olarak son senenin bir brüt maaşını ödeyeceğini ve diğer yıllar için ise geriye dönük ödeme yapmayacaklarını, eski şirketle görüşmemiz gerektiğini diretti. Biz işimizin başına dönmek ve kayırmacılığın bitmesini istiyoruz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yer Taksim Meydanı: Jandarma polislere ait drone'u düşürdü
Sonraki Haber
Tayvan'da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı yaşamını yitirdi